Acces prioritar la ghișee pentru unele persoane

Femeile însărcinate sau/și persoanele însoţite de copii cu vârsta până la 5 ani vor avea prioritate prin lege la casieriile sau ghişeele entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, decizional, un proiect de lege în acest sens. 

„Femeile gravide, precum şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate”, prevede iniţiativa legislativă.

„Entităţile publice şi private au obligaţia de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat/casierii/ghişee sau acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afişe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care există casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane”, conform proiectului de lege.

De asemenea, în spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile menţionate nu sunt aplicate.

Totodată, „orice persoană care este martoră directă a încălcării prevederilor prezentei legi poate sesiza organele abilitate”.

Amenzile pentru nerespectarea prevederilor încep de la 200 lei şi pot ajunge până la 10.000 lei.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege, în calitate de for decizional şi astfel legea merge la promulgare.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Corect! Resuscitare lege comunista dinainte de 1989! Bai netrebnicilor, faceti legi cum aveti chef dar in bataie de joc umilind cetatenii! Ba nemernicilor, exista respectul si bunul simt intre majoritatea cetatenilor, de exemplu eu si nu numai, cand vedem in spate o mama cu un bebelus, cand vedem un batran sau batrana, ii invitam in fata sa nu mai stea la rand, ba panaramelor imputite! Se intampla pentru ca inca stim sa ne respectam pe noi si pe ceilalti, nu trebuie lege, incompetentilor aiuriti! Daca voi nu va respectati, asta nu inseamna ca in provincie sunteti exemplu demn de luat in seama, sunteti ceea ce va doriti si va respectam doleanta, cretinilor care faceti parte din categoria ASA NU!

  2. Consecinta acestei legi va fi ca unele concetatene cu fuste multicolore vor avea prioritate la cozi, ceea ce nu este rau.
    Dimpotriva, este cat se poate de europeana masura.

  3. Iată cum ceva de bun simț, bună creștere, omenie, devine lege.
    Corruptissima Re Publica, Plurimae Leges – Tacitus

  4. Bucuria pirandelor! Astea isi baga o perna sub fusta, iau si de la vecine unu-doi puradei si intra in fata la orice coada.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.