Afirmații explozive în cazul protocolului Kovesi – Oprea: „E șantaj”

Fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, acuză că semnarea protocolului de colaborare între MApN şi Parchetul General s-a făcut prin ameninţare şi şantaj.

Protocolul de cooperare între MApN şi Parchetul General a fost încheiat la 4 aprilie 2011, fiind semnat de fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (DGIA), gen. Gheorghe Savu, şi de prim procurorul adjunct al PÎCCJ, și aprobat de procurorul general al României de atunci, Laura Codruţa Kovesi, şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea.

Corneliu Dobriţoiu, care a preluat mandatul de ministru al Apărării pe 7 mai 2012, a declarat pentru Qmagazine că gen. Gheorghe Savu, cel care a semnat documentul din partea MApN, nu prea ar fi avut de ales.

“Eu îl cunosc pe Gelu Savu de foarte mulţi ani. În opinia mea, Gelu Savu a dat curs unui demers agresiv din partea unui ministru abuziv, Gabriel Oprea. Vă spun sincer. S-a temut atât pentru funcţie, cât şi pentru libertate. Şi-a dat seama singur sau i-a spus cineva că se pot face dosare din nimic. Şantaj”, a afirmat Corneliu Dobriţoiu pentru sursa citată.

Dobrițoiu spune că nu a aflat nimic în timpul mandatului său despre protocol, iar cineva ar fi avut interesul să nu se afle despre document. Cu toate acestea, spune fostul ministru, şi-a dat seama că e ceva în neregulă, iar doi generali suspectaţi de nereguli au fost demişi. “Eu mi-am dat totuşi seama că se întâmplă ceva rău şi am luat măsuri. Eu l-am demis din funcţie pe gen.Hăpău, şeful Contraspionajului Militar, în urma unor acţiuni absolut aberante. Dar nu numai pe el, ci şi pe gen. Savu, cel care a semnat protocolul. Acele acţiuni au fost subsumate acelui protocol. Abia târziu mi-am dat seama când am văzut şi eu protocolul. Stăteam lipit de televizor şi nu îmi venea să cred ce citesc pe sticlă”, a afirmat Corneliu Dobrițoiu.

În opinia lui Dobrițoiu, motivul pentru care s-a semnat acest protocol ar fi fost eludarea procedurilor legale de autorizare a interceptărilor convorbirilor telefonice.

“Emit o opinie care se apropie foarte mult de adevăr. Armata a achiziţionat un sistem pentru supravegherea convorbirilor GSM în aşa fel încât să fie în măsură să îşi îndeplinească obiectivele operaţiilor din spatiul fostei Iugoslavii. Ea a fost făcută cu ajutorul armatei americane care în organica ei nu dispune de astfel de sisteme, pentru că la ei munca este foarte compartimentată şi alte strucuri departamentale poartă răspunderea convorbirilor gsm care au relevanţă operaţională. Noi, când am achiziţionat acest sistem , la început, argumentul a fost corect. Noi nu beneficiam de sprijinul SRI, care nu avea competenţă operaţională într-o altă ţară. Şi, categoric că s-a urmărit întărirea capacităţii de reacţie şi a schimbului de informaţii în teatrele de operaţii, nu la noi Că dacă americanii ştiau că le luam şi le folosim acasă, probabil că nu se derula această tranzacţie. Oricum, eu cred că esenţa acestui protocol se leagă de această achiziţie şi de faptul că sistemul respectiv aflat în Bucureşti putea fi folosit de o altă structură a statului, fiind pus la dispoziţie de către armată, ocolind procedura autorizării interceptărilor. Intuiţia îmi spune că asta e esenţa acelui protocol”, a explicat fostul ministru pentru Qmagazine.

Corneliu Dobriţoiu a mai afirmat că protocolul ar trebui privit şi într-o altă cheie, cea de creare a unei structuri paralele în care a fost atrasă şi Armata.

“Dacă ne uităm la toate protocoalele, acestea sunt elemente dintr-un puzzle şi abia atunci ne apucă frisoanele cînd toate vor fi puse pe masă. Este straniu. Toate denotă un lucru cert. Ignorarea statului de drept şi a valorilor democratice, încălcarea Constituţiei, adaos la lege. Deci presupune crearea unei entităţi paralele, în afara cadrului constituţional şi a normelor unui stat democratic .
Scopul acestui protocol nelegal şi inoperant a fost crearea unei structuri supranaţionale care să sufoce statul. Eufemistic se vorbeşte în presă de <noi suntem statul> sau statul paralel, în SUA există deep state. E o formă de coagulare a unei puteri neligitime, nealese, pentru că avem de a face cu oameni care lucrează în structurile profunde ale statului care nu trec printr-un proces electoral. Unii stau pe funcţii foarte mulţi ani. E o formă de atragere a armatei într-un mănunchi al insituţiilor de forţă, în condiţiile în care armata nu avea cum şi de ce şi sunt convins că nu s-a făcut nici un fel de schimb de informaţii relevante pentru misiunile armatei cu procurorul general”, a spus acesta.

Ministrul Apărării Naționale Mihai Fifor a dispus, vinerea trecută, denunțarea protocolului dintre minister si Parchetul General.

„În urma solicitării primului-ministru Viorica Dăncilă, formulată în şedinţa de guvern din data de 18 aprilie, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a transmis către șeful Executivului faptul că, în urma verificărilor efectuate la structurile subordonate, a fost constatată existenţa unui Protocol de cooperare între MApN şi Ministerul Public privind acordarea sprijinului reciproc necesar îndeplinirii atribuţiilor şi competenţelor legale, având clasificare de „nesecret”. Vineri, 20 aprilie, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a dispus denunţarea acestui protocol, prin notificarea Parchetului General al României, şi a informat primul- ministru despre acest demers”, a anunțat MApN într-un răspuns la o solicitare a presei.

Documentul ar fi fost încheiat în scopul „valorificării eficiente, potrivit competenţelor şi atribuţiilor prevăzute de lege, a informaţiilor care vizează securitatea naţională în domeniul militar, precum şi prevenirea şi combaterea infracţunilor săvârşite de către personalul MApN”.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

15 Comentarii

  1. Asta or e naiv, or vrea sa ne prosteasca spunand ca americanii NU AU STIUT PENTRU CE NE VAND ACEL SISTEM. Pai, ei, americanii controlau si SRI si, iata, si armata. Ce ne tot ascundem dupa corcodusi?!?

    • Mai, Gambeta, de ce vrei sa ma superi? Tu, in antiamericanismul tau de trista amintire comunista, nu faci prin ce spui
      aici decat sa-i speli de responsabilitate pe securistii romani!Dobritoiu nu-i naiv si nici nu ne crede…destepti, dar
      din alta perspectiva, aceea ca ne minte sustinand ca nu a stiut de protocol in calitatea sa de ministru. Pentru a ne
      prosti de-a binelea, a repetat ca a „vazut pe sticla ce contine”! Si chestia cu achizitia de la americani e strecurata
      ca sa ne prosteasca, stiind ca suntem deja manipulati pe tema Mexic si metodele FBI. Si cand ma gandesc ca Dobritoiu are aspectul unui batranel blajin…

  2. Daca tacea filozof ramanea,dar cred ca i se potriveste mai bine,de prosti numai de bine,ca si de morti.

  3. Nu. Nu este naiv. Este doar un general transformat in politruc. Iar ca si politruc, face ce stie el mai bine: ne abureste.

    • Mamă! Cum s-a activat subit cuibul de cobre! Lipsește doar Buiakul, alias Ileana. MAI RĂSFIRAȚI BĂIEȚEI, MAI RĂSFIRAȚI!

  4. „generalul” Dobritoiu s-a ilustrat in cariera ca fiind seful Batalionului de paza a Spitalului Militar Central!L-au tinut PNL ministru 6 luni,mai mult nu s-a putut ca iesea scandal!Toata viata lui a fost un pupineditat de cariera!Citez din wikipedia ,din CV-ul bravului general „Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Case pentru generali”, în legătură cu achiziționarea în condiții ilegale a unei locuințe de serviciu la preț subvenționat, în 2016.[5]
    El a rămas cu sentința definitivă de condamnare după ce Curtea Supremă a respins ca inadmisibil recursul acestuia”” Deci, ca incalcator de lege de profesie, sa spuna Dobritoiu ce legi au fost incalcate cu aceste protocoale de care se face vorbire,ca Tudorel Toader nu ne poate spune,le tot „analizeaza”!

    • Bouyaka, vad ca dai si in pnl-istii tai basizati pentru a-l face candidat in Deal pe cel mai teuton fiu al poporului roman! Numai pentru ca infiereaza crima anticonstitutionala a protocoalelor! Ramai acelasi dobi-ntoc de pe vremea cand te intitulai Nastratin/Nas’ty.Securisti abominabili care nu dau doi bani pe democratie si statul de drept!!Unul dintre
      voi, „Ronin” crede ca generalul s-a transformat in politruc, ignorand ca toti au fost si au ramas politruci!!!De aceea
      nu a suflat o vorba despre protocoale, pana cand mana lunga a Securitatii(DNA) l-a ajuns. Cand au facut matrapazlacuri
      si stateau drepti in front, nimeni nu i-a deranjat, asa cum sunt zeci de mii de infractori din Opozitie, precum si de
      la putere( care erau/sunt in conservare pana infig in spatele PSD junghierul tradarii abjecte!). L-a deranjat cineva pe Dragnea cat a fost loial? Dar pe Ghita? Videanu ce a patit? L-au plimbat propagandistic pe la DNA, mai mult pentru
      a-l baga in sperieti pe Piratul chior.

  5. 1. Serviciul de informaţii al Armatei, în principiu, poate depăşi performanţele oricărui serviciu de informaţii „civil”. Cel puţin pe partea de interceptare a comunicaţiilor. În plus, Armata română, prin intermediul NATO, are acces la reţele de sateliţi militari. Instalaţiile de recepţie ale DGIA pot baleia întreg spectrul electromagnetic rezervat transmisiilor radio (şi nu numai). Specialiştii DGIA pot decodifica majoritatea mesajelor criptate pe baza algoritmilor aflaţi în uz curent. Atîta doar că DGIA nu acţionează la scară industrială; nu are suficienţi „tălpaşi” pentru filaj; nu (prea) se ocupă de „ţinte politice”; nu (prea) este interesată de civili. Armata POATE spiona pe oricine. Poate efectua „spionaj de înaltă clasă”; cu cel puţin „o treaptă” deasupra SRI, sau SIE. (De altfel, şi bugetul alocat Armatei îl depăşeşte, cu mult, pe acela alocat tuturor structurilor de informaţii, reunite.) Tehnic vorbind, Armata poate intercepta / monitoriza orice / pe oricine. Dar, extrem de rar o face. Nu posedă nici suficiente cadre şi nici nu are un interes deosebit în a-i supraveghea pe civili.

    • Dle Rusu Radu, daca ne spuneti si ce grad aveti, atunci o sa va intariti credibilitatea, loialitatea fiind intreaga!
      Ce nu ati inteles, este ca nu dupa incheierea protocoalelor Armia a achizitionat tehnologiile respective, ci invers,
      s-a incheiat protocolul pentru ca le detinea deja, asigurand, cum frumos descrieti, un control total!!! Pacat ca nu
      constientizati un adevar absolut, valabil in tarile neocomuniste, institutiile si in special cele militare sunt fara
      exceptie la cheremul sefilor! Degeaba in Armata romana activeaza numerosi militari patrioti(nu vorbesc de patriotismul
      comunist al multor ofiteri superiori), daca acesti sefi aplica ce li se comanda de la…Centru!Si nu uitati ca inainte
      de 1989 si Armata era un garant al existentei statului comunist, ofiterii fiind superindoctrinati, confundand Romania
      comunista cu ROMANIA GENERICA. Credeti ca in 1989, automat situatia s-a schimbat? Aici nu e vorba de calitatea muncii
      si nici de valoarea superioara a agentilor, ci de deturnarea menirii lor! Si apropo,ce a facut contraspionajul militar
      atat in decembrie 1989, dar mai ales ulterior pentru a DEMASCA PUCIUL MILITAR GRU care a servit Romania KGB-istilor lui Brucan, Ilici Iliescu si Pedro Romanovici, fiul generalului Walter care a actionat in razboiul civil din Spania?

  6. 2. Domnul Corneliu Dobriţoiu face „dezvăluiri” la derută: DGIA nu avea nevoie să achiziţioneze echipamente de recepţie GSM. Din simplul motiv că deja dispunea de ele! Echipamente – profesionale – nu doar de recepţie, ci şi de bruiaj; precum şi de altă natură. Ceea ce d-l Dobriţoiu a evitat să spună este că DGIA are acces la tehnologii care pot contracara orice tentativă de spionaj din partea oricărui serviciu secret autohton. Cît timp un oştean se află în perimetrul unităţii sale militare, este la adăpost de spioni (în cel mai rău caz, militarul poate fi interceptat ambiental). SRI-ul „nu ştie”, precis, ce face Armata. În schimb, Armata ar putea şti, în orice moment, ce face SRI-ul. Numai că au grijă, „şefii cei mari”, ca nu cumva, costisitoarele echipamente ale DGIA, să fie folosite în alte scopuri decît cele legate de obţinerea de informaţii de interes militar.-

  7. inainte de 89 nu era nevoie de cenzura, era o propaganda unica a unui partid unic. Acum pentru a fi propaganda a unui partid unic se practica o cenzura ucigatoare pentru romani. Adica daca la Cotidianul spui ca se moare in spitale cu zile pentru ca asa vrea ciuma rosie au grija ciracii care valatucesc orice critica sa nu se publice. Ca pe vremea lui Caragiale: eu daca vreau fluir, daca nu fluier inseamna ca nu vreau, si daca vreau nimeni nu fluiera. Ca in Siberia, frate. Suiera vant de Siberia, Omoara personalitatea. Nu-i nici o problema, vom afla cine omoara libertatea de axprimare, si acei postelnici vor trebui sa plateasca.

  8. Cum spunea Napoleon ? Parca „In ranita fiecarui tablar se afla o pereche de izmene de general” ! …

  9. Vă mai amintiți și de ce a fost condamnat generalul Dobrițoiu ? Considerați că dumnealui apreciază că înregistrările cu sistemul GSM american nu ar fi legale ?

  10. Tara altora cf meandrelor lor imputite continue. Nu e niciunul pe functie care sa faca ce trebuie pt valorile romanismului in tara romanilor ce nu se mai simt bine si nici romani in rata lor, de parca ei ar fi de pripas aici

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.