
Terenul de la Șapca Verde, pe care a fost construit mall-ul Vivo, a fost achiziționat în mod ilicit de POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA, relatează Gazeta de Cluj. Acest lucru transpare din hotărârea judecătorească prin care Ministerul Finanțelor a câștigat procesul pentru ”paternitatea” terenului respectiv. Potrivit sentinței emise de Tribunalul Cluj, cele 34 ha de teren vor intra în patrimoniul statului român după ce afacerea a fost încheiată, în urmă cu mai mulți ani cu acte false.
Ministerul Finanțelor a dat în judecată POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA CLUJ-NAPOCA, UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ, Agroindustriala SA și STAŢIUNEA DIDACTICĂ ŞI EXPERIMENTALĂ MĂNĂŞTUR cerând constatarea nulității absolute contractului „act de parcelare și contract de vânzare-cumpărare” autentificat sub nr.1517 din data de 16 iunie 1999, prin care compania Polus a putut să construiască centrul comercial Vivo.
Ministerul Finanțelor a cerut demolarea centrului comercial, dar această cerere a fost respinsă pe motiv că societatea Polus a fost ”cumpărător de bună credință”.
Potrivit actelor de la dosar, pentru că terenul se afla în proprietatea Statului Român și în administrarea Stațiunii Didactice Experimentale Mănăștur, organele executive județene au efectuat demersuri în vederea obținerii unei hotărâri de guvern, prin care să se reglementeze posibilitatea transmiterii cu plată a unui teren din proprietatea statului în proprietatea POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA.
Terenul pe care este edificat centrul comercial Vivo a fost administrat de Stațiunea DIDACTICĂ ŞI EXPERIMENTALĂ MĂNĂŞTUR, fiind destinat cercetării pentru cadrele didactice și studenții învățământului superior agricol de stat din Cluj Napoca, mai exact activităților de instruire practică a studenților în câmpuri și exploatări zootehnice dotate cu echipamente tehnologice, activităților de cercetare și pentru producerea de semințe ca material săditor în îndeplinirea contractelor de cercetare.
Potrivit hotărârii prin care terenul a intrat în administrarea USAMV „terenurile proprietate de stat, administrate de institutele și stațiunile de cercetări științifice și silvice, destinate cercetării și producerii de semințe și material săditor din categorii biologice superioare și a animalelor de rasă, precum și din administrarea Institutului pentru Testarea și înregistrarea Soiurilor de Plante de Cultură și a centrelor sale teritoriale aparțin domeniului public și rămân în administrarea acestora.
”În condițiile reglementate de acest act normativ, construcțiile și terenurile aferente procesului instructiv educativ nu pot fi transferate decât cu aprobarea Guvernului la propunerea Ministerului învățământului, cu excepția unităților școlare organizate împreună cu agenți economici”, arată Ministerul Finanțelor în cadrul procesului. Potrivit Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar „terenurile proprietate de stat, administrate de institutele și stațiunile de cercetare științifice, destinate cercetării și producerii de semințe și material săditor din categorii biologice superioare și animalelor de rasă aparțin domeniului public și rămân în administrarea acestora. În conformitate cu prevederile alin.3 cele de mai sus se aplică și terenurilor proprietate de stat folosite la data prezentei, de unitățile de învățământ cu profil agricol și rămân în administrarea acestora.”
Potrivit aceleiași legi, terenurile proprietate publică „nu pot fi introduse în circuitul civil decât dacă, potrivit legii, sunt dezafectate din domeniul public”.
Citește articolul integral AICI
Si dna sau institutiile justitiare, ce fac? Incaseaza venituri doar pentru a ocoli infractorii?