Afganistan: și toate astea pentru ce?

”Ce rost au avut toate distrugerile, morțile și suferința pe care ne-au adus-o?”. Este o întrebare pe care și-o pune Malek Mir, un mecanic din Bagram, Afganistan, intervievat de Reuters, la scurt timp după ce o mulțime de militari americani au părăsit țara, decolând de pe aeroportul din apropiere. ”Îmi doresc să nu fi venit vreodată”, a spus Malek Mir.

Războiul a durat aproape 20 de ani. A costat viața a 240.000 de oameni, dintre care 71.000 de civili. Au murit și 27 de militari români. Costurile au fost de 1000 de miliarde de dolari doar pentru Statele Unite, iar informația este din surse oficiale.

Și toate astea pentru ce?”, se întreaba editorialistul Tim Black, de la Spiked. ”Afganistanul este aproape în aceeași situație ca și atunci când SUA, susținute de Marea Britanie, au lansat operațiunea Enduring Freedom, împotriva forțelor talibane, în noiembrie 2011. Țara rămâne una dintre cele mai sărace din lume. Talibanii, care controlau mare parte din Afganistan în 2001, sunt din nou în ofensivă și ar putea cuceri și capitala Kabul în cursul acestui an. Iar al-Qaeda, a cărei eradicare a fost obiectivul inițial al războiului, este aproape la fel de puternică.

SUA și aliații au luptat vreme de aproape două decenii pentru nimic. Însă asta este problema fundamentală cu aproape toate războaiele. Nu au obiective concrete realizabile. Nu au obiective strategice. Nu au cu adevărat un sfârșit.

Firește, în ultimii 20 de ani, liderii americani au încercat să pună capăt unor asemenea conflicte. În mai 2003, Donald Rumsfeld, pe atunci secretar al Apărării, a spus chiar că SUA si aliatii ”au ajuns într-un punct în care au trecut în mod clar de la activitatea de luptă la cea de stabilitate, stabilizare și reconstrucșie”. Însă lucrurile nu stăteau așa și nici nu au stat vreodată așa”.

La câțiva ani de la începutul acestui război a apărut conceptul de „stat eșuat”. Această boală nouă a statului eșuat necesita și un tratament nou. Și așa au apărut conceptele ”responsibility to protect” și „nation building”. Primul deschide poarta către intervenții pentru schimbări de regim în toate colțurile lumii. Cel de al doilea este o vacă de muls pentru o mulțime de ONG-uri și organizații conduse de foști demnitari și militari de rang înalt, alături de clienții lor politici. Niciun proces de ”nation building” nu a avut succes până acum. Unii comentatori americani spun cu ironie că exista totuși un proces de ”nation building” de success sș la care SUA au pus serios umărul – Republica Populară Chineză.

Revenind la Afganistan, trebuie spus că decizia președintelui Joe Biden de a pune capăt, pe 11 septembrie 2021, implicării militare a SUA (și automat implicării aliaților din NATO) nu este urmarea unui succes militar sau a unor reușite politice, ci a silei și apatiei. Talibanii spun că retragerea SUA și a aliaților echivalează cu o victorie. Însă este mai corect să spunem că SUA au renunțat pur și simplu.

Misiunea nu a putut fi îndeplinită. Asta se datorează parțial faptului că statul afgan pe care Rumsfeld dorea să-l ”stabilizeze” și să-l ”reconstruiască” a rămas slab, condus de căpetenii de trib și fără un guvern central funcțional. Pe de altă parte, asta se datorează faptului că talibanii și milițiile susținute de Pakistan și alți actori regionali nu au renunțat deloc la luptă. SUA au știut că așa va fi. Până la urma, talibanii sunt urmașii mujahedinilor, luptătorii susținuți de CIA și serviciile pakistaneze pentru a lupta împotriva URSS-ului, în anii 1980. Talibanii au avut întotdeauna luptători puternici și hotărâți.

Însă motivul pentru care SUA nu au reușit să-și atingă vreun obiectiv în Afganistan ține de faptul că în acest război nu a fost vorba despre Afganistan. Scopul războiului nu a ținut de teatrul pe care era purtat. A fost o misiune abstractă, generată de necesitățile existențiale ale elitelor politice de la Washington și de la Londra.

Acest război nu a fost produsul geopoliticii sau al unor calcule imperiale, ci a fost produsul narcisismului elitelor vestice, care au mereu nevoie de o cauză pentru care sa lupte. Iar această cauză este ajustată mereu la ce dorește sa audă audiența internă din marile puteri vestice. Inițial, scopul războiului a fost prinderea lui Osama bin Laden, după atentatele de la 11 septembrie 2001. Apoi, la un an de la invazie, SUA vorbeau despre eliminarea totala a talibanilor – adică o schimbare de regim. Apoi, liderii occidentali au început să vorbească despre emanciparea femeilor. Mai târziu, scopul a fost oprirea traficului de droguri și promovarea democrației.

Asta ne arată că acest conflict de 20 de ani nu a avut niciodată un obiectiv real, material, geopolitic. Nu a fost clar nici măcar dacă SUA i-au perceput pe talibani ca pe niște adversar. Însuși Joe Biden spunea, în 2011, că „talibanii propriu-ziși nu sunt inamicii noștri”.

 

O viziune similară are și jurnalistul american Patrick Buchanan.  „De ce americanii nu au avut parte de succes în acest război? În primul rând, pentru că, odată încheiată misiunea noastră inițiala, ea a fost schimbată și lărgita până când a devenit de nerealizat. Am invadat Afganistanul pentru a răzbuna atentatele de la 11 septembrie 2001 și pentru a da jos regimul taliban care le-a oferit teroriștilor un sanctuar. Asta era realizabil și am reușit”, scrie Buchanan.

Însă, în iunie 2003, Bush și consilierii săi neoconservatori au extins obiectivele. Acum, marea misiune era cruciada pentru democrație. Urma să refacem Afganistanul, să construim o națiune nouă, după modelul vestic, și să schimbăm o țară musulmană din Asia Cnetrala, cu o istorie plină de lupte victorioase împotriva invadatorilor.

Tot în 2003, SUA au invadat Irakul și l-au dat jos pe Saddam Hussein. Oricât de brutal a fost Saddam, el nu a atacat SUA, nu a vrut un război cu America și chiar a spus că va permite accesul inspectorilor in Irak, pentru a dovedi că nu deține arme de distrugere in masa pe care să le folosească împotriva SUA. Urma să transformăm și Irakul, o tara din nucleul lumii arabe, într-un model de democrație.

A devenit limpede că SUA pot da jos regimurile ostile și pot învingă armatele regulate. Însă SUA nu pot eradica rezistența, care are de partea sa factorul timp, are de partea sa naționalismul, tribalismul, tradiția, credința. ”În război, moralul este de zece ori mai important decât forța fizică”, spunea Napoleon.

Ca să o spunem drept, Afganistanul nu a reprezentat vreun interes vital pentru SUA. Însă Afganistanul a fost lucrul cel mai de preț pentru poporul afgan. Iar modul în care se organizează tadjicii, uzbecii, paștunii din Afganistan, la 150.000 de km de granițele SUA, nu este treaba noastră. Nu a existat niciodată vreun interes vital al SUA în Afganistan care să justifice sângele vărsat în acest război, banii și timpul cheltuit.

Cel mai probabil, eventuala cădere a actualului guvern afgan se va întâmpla în timpul președinției Biden, iar Joe Biden va trebui să explice de ce a retras trupele. Vom citi despre cum forțele antrenate de SUA au fost învinse de talibani sau despre cum s-au predat fără lupta, vom afla că acești oameni antrenați de noi au fost măcelăriți, iar cei care au îmbrățișat „valorile occidentale” au fost torturați. Multi dintre cei care ni s-au alăturat în Afganistan vor plăti asta cu viața lor. La fel vor păți familiile lor. Iar inamicii Americii vor fi îmbărbătați de ceea ce, deloc greșit, percep ca fiind o înfrângere strategică a SUA.

Ne-am făcut-o cu mâna noastră. Greșeala noastră a ținut de orgoliu, asa cum se întâmplă cu politica de mare putere, expusă de Madeleine Albright pe când era secretar de Stat: ”Dacă vom folosi forța, o vom face pentru că suntem America. Suntem națiunea indispensabilă. Suntem mai înalți și vedem mai departe în viitor”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 23

31 de Comentarii

  1. „reconstrucșie”
    pe epg la cablu tv tot incercau saracii:
    „film de acșiune”,
    „film de ațiune”
    -limba romana e o limba grea,
    „mananci o farfurie de ciorba” nu inseamna ca mananci o farfurie….
    (banuim ca „fratzii pravoslavnici” au incurcaturi d-astea,
    aia de peste prut,nistru,don si volga,lena,omsk si amur).

  2. Razboiul este cea mai Profitabila Afacere cit timp Complexul Militaro Industrial se afla pe Maini Private.
    America a fost Confiscata in Decembrie 1913 de catre Federal Reserve Bank – Banca Privata – care are Dreptul Exclusiv de a Tipari Bani pentru a Imprumuta Guvernul Federal cu Dobinda.
    Cornutele Americane si Buffalo Soldiers au Privilegiul si Onoarea sa moara fericiti in Razboaiele Israelului, care selecteaza Primate Domestice pentru a fi Sponzorizate de Lobistii israelieni in Congres, Senat si Casa Alba.
    „NATO” cauta cu Disperare noi Inamici si Razboaie pe care Obligatoriu nu are voie sa le Castige.
    Pina si Zombie Joe s-a prins…

  3. Oricat ai incerca sa dai credit ideii de promovare a schimbarii de orice fel pe calea razboiului nu poti sa nu te intrebi:Cine finanteaza razboiul?Statul american are contracte cu firme producatoare de armament,Congresul aproba suma,producatorii dau marfa,militarii mor.Unde e castigul?La o cheltuiala de 1000miliarde sa pleci cu degetul in gura?Inseamna ca afacerea americana de armament submineaza statul american.Treaba presedintilor este cum sa o spuna public ca sa para credibili.Efortul de a gasi vinovati si de a pretinde ca salveaza planeta este preocuparea majora a SUA.Este si mai profitabil daca vand vechiturile militare unora ca noi ;alta afacere .SUA fac ce vor pentru ca se poate.Au experimentat revolutii dar de la un timp nu le mai ies nici astea.Ar face ei un razboi si cu Rusia daca nu le-ar fi frica ca nu cumva sa piarda.Putin i-a mirosit bine la „praful de pusca”.

  4. Pentru ce au murit ROMANI in Afganistan ? Pentru ce au fost cheltuiti 3 miliarde dolari din bugetul Romaniei
    pentru „operatiuni” ?Raspunde cineva ? Basescu, Iohanis ?

  5. Astia urla in disperare „Freedom” pentru ca sunt manipulati cu slogane! La ora actuala, aceasta expresie „Freedom” ramane un slogan strict pentru diferite scopuri indiferent de tara!, la fel cum aceasta expresie Freedom are intelesul clar canci libertate reala, este libertare ingradita, controlata si coordonata!

  6. Sa faca burta mare patronii de la fabricile de armament si pentru ca pshihopatii ajung sa conduca lumea omorand oameni nevinovati.

  7. O natie nascuta prin CRIME nu stie sa traiasca decat prin CRIME. Nu inteleg de ce lumea se mira ca americanii comit GENOCID pe intreaga Terra.

  8. Acum vor creste preturile cocainei si amfetaminelor pe „pietele” negre la propriu si la figurat ale S.U.A.! …pentru ca opiul Made in Afghanistan, din macii paziti sa creasca de americanii si rrominasii de la Bagram, transportat 20 de ani cu camioanele blindate ale armatei americane, si exportat cu maretele avioane „Hercules” ale armatei americane, nu va mai ajunge peste ocean, ca va fi prea complicat. Va merge in Dubai si alte locuri de soare pline, unde tunatele siliconate da Bukale isi fack de ckap cu decrepitii araboi si oligarhi din U.E. Sa traiasca emirul din Bahrain si Flota a VI-a americana! :)))
    Deci: cale libera pentru Cártel Guzmán-Loera de Sinaloa, Cartel de Medellín, y los otros, peste zidul lui Trump, ca senilul Biden e tolerant de prost. S.U.A. vor ajunge in maximum 5 ani cum a ajuns China dupa pacile injositoare impuse de Imperiul Britanic dupa Razboaiele Opiului.

  9. Americanii au pierdut razboiul din Afganistan ! Eu cred ca nici nu putea fi castigat ! Ce am cautat noi acolo ? Nu stiu , dar tara s-a umplut de eroi , ingropati cu onoruri militare , de schilozi si de decorati(?). Asta lipsea amaratului de popor roman ? Si pentru ce ?

  10. Cum adica „pentru ce ?” ? Pai v-ati gindit ce banet a adus industriei de armament, in atitia ani, invadarea Afghanistanului (ca si cea a Irakului ?)

  11. America are nevoie de războaie pentru marii producători de armament şi muniţie să-şi poată vinde producţia.Şi pentru a mai demonstra că ei sunt cea mai mare putere de pe pământ.Numai că omu simplu de pe stradă s-a cam săturat de genu ăsta de politici.

  12. Mda, mă, Și cât de mândru erai, cum ”ai noștrii” ca brazii din deșert, unde s-au dus pentru ceva dolari, dar mai puțini decât lua statu pentru ei, ca să transpire și să bage capu in nisip,.au menținut ”pacea” bre,. Teribili, ce să mai zici,. Nu l-a dus capu pe niciunu să știe de finalitatea acțiunii.. Nu era interesant. Las, că o rezolvă americanu,. Păi uite, mâine poimâine te pune imigrantul la tablă să răspunzi la câte ai făcut,.așa cu țeava la ceafă, in stil islamist..

  13. Citez din USA News By Associated Press July 12, 2021, at 2:28 p.m.:
    THE HUMAN COST:

    American service members killed in Afghanistan through April: 2,448.

    U.S. contractors: 3,846.

    Afghan national military and police: 66,000.

    Other allied service members, including other NATO member states’: 1,144.

    Afghan civilians: 47,245.

    Aid workers: 444.

    Journalists: 72.

    Taliban and other opposition fighters: 51,191.
    AFGHANISTAN AFTER NEARLY 20 YEARS OF U.S. OCCUPATION:

    Percentage drop in infant mortality rate since U.S., Afghan and other allied forces overthrew the Taliban government, which had sought to restrict women and girls to the home: About 50.

    Percentage of Afghan teen-age girls able to read today: 37.

    Percentage of Afghanistan districts and district centers that the Taliban says it controls as Western forces withdraw: More than one out of three.
    Estimated amount of direct Afghanistan and Iraq war costs that the United States has debt-financed as of 2020: $2 trillion.(2.000 de miliarde dolari-imprumuturi din bancile lui „ala micu”SUA Vor da inapoi bancilor instelate,cu dobanzi cu tot cca 6.000 miliarde de dolari)
    Amount Bilmes estimates the United States has committed to pay in health care, disability, burial and other costs for roughly 4 million Afghanistan and Iraq veterans: $1.6 to $1.8 trillion.

    Period those costs will peak: after 2048.

  14. Tu ce raspuns ai iohanniSS – marele specialist regional si in politica externa -, la aceste intrebari? Cu ce te-ai ales pentru faptul ca ai furnizat carne romaneasca de tun in nenorocitul de Afganistan? Ai fost alaturi de partenerul strategic si el te-a tratat ca pe un mucea pe care il incanti cu o sapca colorata? Ai bunul simt si raspunde!

  15. BEST iile secu de pe forum nu inceteaza indiferent de pseudonimele ce le schimba precum chilotii cand ii fac cate o vizita, prin rotatie, lui „core”, sa-si dejecteze antiamericanismul abject, „singur”-i sau in grup/CUIB!
    Razbunarea TERORISTULUI COMINTERNIST Goorby fatza de un popor afgan religios care nu a vrut sa se sovietizeze a fost criminala, rasturnand prin ILEGALUL Barack Osama situatia anterioara a sustinerii SUA, dupa ce trupele sovietice au parasit tara! Niciun „analist” nu a reusit si nici nu a avut interes sa explice „defectarea” lui Barack Osama!
    Barack Osama a fost folosit de Comintern precum in anii 1950 alt TERORIST MONDIAL, Castro cel Fidel…Cauzei care in SUA a operat ca agent CIA cu viziune politica „liberala” inainte de a-l matura de la putere pe dictatorul Batista in 1959, instaurand o REPUBLICA SOVIETICA! Aceste aspecte nu le inteleg securicii de pe forum si unii jurnalisti,
    Cominternul si-a atins tintele ca si azi, controland guverne si servicii de spionaj capitaliste, camuflajul fiind
    perfect si putand sa-si continue si mai asiduu propaganda antiamericana si anticapitalista! Nereusind sa supuna un popor PRIN RAZBOI, URSS a schimbat tactica destabilizand Afganistanul cu proriile mijloace, islamismul! In Afganistan au actionat din 2001 initial SUA si Anglia, imediat SUB MANDAT NATO aprobat si de ONU pt a elibera tara de dusmanul intern sustinut de Uniunea Sovietelor de Capitalisti-Comintern, teroristii islamisti ai ILEGALULUI Barack Osama. Poate sustine vreun provocator secu ca SUA avea interese economice in Afganistan, petrol etc? Vor spune ca vanzarea de armament, dar acesti indivizi abjecti ignora armamentul sovietic si chinez trimis talibanilor si altor teroristi cu misiunea SA INCENDIEZE Orientul Apropiat si Mijlociu pentru A EXPLODA PRETUL PETROLULUI si a lovi si pe aceasta cale in TARILE CIVILIZATE, CAPITALISTE, unde se indreapta zeci de milioane de emigranti/refugiati!

  16. Pe unde a intervenit militar SUA si a castigat, a lasat in urma doar haos: Afganistan, Libia, Irak. Au executat lideri care isi tineau in frau popoarele lor cu probleme. Fapta este cu atat mai condamnabila cu cat lideri ca Saddam sau Gaddafi erau sefi de stat cooperanti, cu care se putea ajunge la un acord decent, cum de fapt s-a si intamplat in unele situatii.
    Situatia din Afganistan este plata ptr anii de concubinaj american cand se pupau in bot cu teroristul Bin Laden si il aprovizionau cu armament modern impotriva rusilor. Trecutul se razbuna.

  17. America moare pe mana ei…tocmai ca sint mai inalti, mai dastepti si pot vedea viitorul…dar vorba lui nea Ion: dar pe magaru nost nu-l vezi, ca a plecat de acasa asara?! Vede America viitorul ei fix in ochii senili ai lui Biden…popor care s-a dementit de atata mandrie si crime…

  18. Urmaresc ce se intimpla in lume de peste 55 de ani!Am vazut atrocitatile URSS in Afganistan,de neimaginat pentru lumea civilizata, plus retragere Armatei Rosii invinsa si lipsita de glorie,am vazut stupizenia unui Bush care stia ca sauditii pregatisera atentatele si el ordona SUA sa atace Afganistanul si ,mai tarziu, Irakul, ca acum sa se retraga cu coada intre picioare!Doua tari sustin material si financiar terorismul islamic, Arabia saudita si Pakistan,dar sunt tari de care SUA nu se ating

  19. De la inceputul secolului XIX Afganistanul si Iranul au fost tinta celor doua mari imperii regionale Russia tarista si Perfidul Albion. Intre timp Iranul a scapat din ghearele BP iar Afganistanul este abandonat atat de USA cat si de Russia pentru ca a incaput in planurile Chinei de dezvoltare si dominare mondiala. Chinezii vin in tarile central asiatice ca niste investitori seriosi ce creeaza locuri de munca, taxe si impozite pentru sustinerea statelor respective. Ca nu va fi chiar asa, timpul ne va arata asta. China va mentine preturile produselor manufacturate scazute, in viitor, pentru ca va muta fabrici in Asia centrala.
    Acum Afganistanul este supravegheat si sustinut indeaproape de Pakistan – cu cel mai puternic sistem de servicii de informatii din zona – de altfel in cele doua tari exista o populatie comuna pastuna foarte numeroasa ce alimenteaza militiile talibane.
    CIA nu a plecat din zona, cu alte cuvinte.
    Chinezii vor construi infrastructura de transport iar aceasta va trebui pazita. Urmarim cu atentie tenacitatea chineza.

  20. toti comentacii afar de teroristul ..charlie…nu inteleg cum functioneaza america …razboaiele sint bani multi…politica este bani jidanii isi hranesc israelul iar americanii …servesc tara …odata ce talibanii vor controla toata tara propaganda jidaneasca va latra iar al quaida si nato si alde ciuca vor merge iar in afganistan si vor cheltui banii imprumutati de citu pe armamente si aventuri cu nato…canci educatie si sanatate …credinta cit cuprinde ca e gratis …

  21. Razboiul din Afganistan e al sec XX

    Asa se face intotdeauna dupa o lupta ,dupa un incendiu sau dupa un Razboi : Oamenii incearca astfel sa – si scuze apucaturile animalice si criminale contrare ordinii sociale si naturale .

    De-a lungul Istoriei , Razboiul conventional a fost cea mai mare nenorocire de mari proportii pe care o poate provoca omul .

    Sa tragem invataminte si sa cautam sa evitam astfel de mega-distrugeri fizice , structurale si umane .
    Acum omul modern are acces la nano-tehnologie , la manipularea informatiei , a genelor si a structurii biologice , a inventat Razboiul Modern …

  22. Îngâmfarea si prostia unor politicieni atat sovietici cât si americani au dus la aceste aventuri inutile si prostesti.
    Americanii au repetat politica stupida a sovieticilor care a încercat sa introducă comunismul in Afganistan, incercand sa promoveze acolo politici occidentale, așa cum au incercat in Africa de nord si a iesit un dezastru.
    Asta in condițiile in care Afganistanul de nord a fost prietenos initial cu americanii, ori rusii s-au chinuit cu rezistenta afgana peste tot.
    Au murit 27 de romani? In campania sovietică au murit sute de basarabeni.

  23. Nu va faceti griji ca americanii s-au retras din Afganistan,ii asteapta in zona pe talbani sa iasa din coclauri ca si-au dat seama ca este riscant sa patruleze aiurea pe acolo.Si mai trebuie sa-si mai schimbe si ei arsenalul si sa caseze bombele vechi pe cocoasa islamistilor,daca nu stau cuminti in tzara lor si se apuca iar de prostii prin vest,si pe care,mai mult ca sigur,ii va manca iar pielea,ca pe toti jihadistii cu razboiul „sfant” in cap,care nu este un razboi de eliberare,asa cum mananca rahat unii iubitori de barbarie si anarhie,incercand sa ascunda realitatea ca toti jihadistii sunt indoctrinati de moshnegii lor criminali popi din moschei ca muslimii au datoria de a cucerii toata lumea,de a omora toti necredinciosii care nu se roaga pe presuletz de cinci ori pe zi,de a le talhari toata averea si de a le regula toate femeile si copiii alora,datorie cica lasata de profetul lor care ii asteapta si pe lumea ailalta pe fiecare jihadist cu cateun harem de feciore de caciula.Si atunci ce este de ales cand deja unii vor sa umple lumea de moschei si sa bata pas de defilare prin tzarile crestinilor fraieri care dorm si cand se mai trezesc intra in discutii pe unde apuca si trancanesc in favoarea celor care ii manipuleaza despre rasism care nu mai exista dar vor sa il reinvie,despre toleranta fata de cei care fug ca sa fie salvati de razboaie dar le violeaza femeile si le fura copiii ca au si altii nevoi sexuale,despre eliminarea crestinismului ca ii supara pe atei si pe muslimii adusi cu drag printre noi si chiar cand se satura de bine cel mai mult,abordeaza identitatea de gen,educatia sexuala si legetebismul de la intzarcarea bebelusilor incolo ,dar si vechile intrebari despre sexul ingerilor la care nu s-a dat un raspuns ca au venit muslimii peste cretinii din Bizant si problema a ramas nerezolvata.

  24. Din toate comentariile unul singur spune ca si mine in mod clar „ratiunea” invadarii Afganistanului de catre URSS, in scopul sovietizarii fortate! In rest cum tocmai afirmasem mai sus, o avalansa de pseudonime de pulitruci antiamericani
    si anticapitalisti care interpreteaza realitatile prin prisma canoanelor marxist-leniniste!La fel un „nimeni in drum”,
    in drumurile Securitatii externe dejectand de pe alte meridiane dupa ora DOUA NOAPTEA, ora Romaniei! Liderii religiosi
    afgani care nu cunoscusera terorismul au fost impinsi spre terorism, multi dintre ei fiind asasinati TINTIT la ordinul Biroului Politic al PCUS…Impinsi spre utilizarea terorismului in lupta calare contra tancurilor si elicopterelor, fiind instruiti de Barack Osama intr-un razboi care a depasit un deceniu, razboi declansat in 1978 la putin timp dupa SOVIETIZAREA VIETNAMULUI!!! Talibanii lui Barack Osama au intors armele contra propriului popor dupa retragerea URSS,
    multi dintre ei fiind insurgenti ALOGENI, uniti in malformarea religiei islamice…”Humoroidul” a aparut in straiele
    antisemite ale lui „raducu” pentru a-si etala BEST ialitatea de fiara securista…

  25. @ nene Charlie ,

    ce spui de ” talibani ” ? Cine sunt ei si cu ce se ocupa ?

    PS…. sa stii ca mie-mi place ” sa ridic manusa ” oricind ….

  26. „MYSEBI/gigel”-ule, las-o moarta cu auncarea manusilor…Atat stiti, sa va fixati pe cate un aspect pentru a evita esentele…Deodata devin bun pentru voi marxist-leninistii sa va dau lectii de invatamant politico-ideologic? Nu, flacau, voi sunteti refractari la tot ce nu va confirma anticapitalismul, antiamericanismul si antisemitismul…
    Sa nu-mi spui ca talibanii sunt secta „ASASINILOR” trecutului indepartat…De noul Carlos, Barack Osama, nu ai nimic
    de spus? Dar de „defectarea” din tabara antisovietica?

  27. „tomlinx” e „rene” in kuurul gol spre incantantiile ludice ale vestalei „core”…Secu-i e stapanul tau din Deal care-si
    poate face nestingherit mendrele, adica executa ordinele superioare, in timp ce slugile sale sekuku il hartzuiesc pe „Charlie”…Ne treb Nicule, Goorby e terorist cominternist care a continuat DECIMAREA AFGANILOR si dupa INSCENAREA cu trecerea la CAPITALISMUL Comintern, el a „pacificat” tarile baltice folosind NOUL SMERS parasutat in capitalele acestor tari pe cladirile Parlamentelor mitraliind cetatenii sustinatori ai RUPERII DE URSS!!! A statuat un exemplu criminal care a facut KO incercarile celorlalte „REPUBLICI-COLONII de a se rupe total, ulterior apelandu-se la TRUCUL cu „ruperea” urmata de REALINIEREA in CSi, exact TRUCUL lui Lenin, TATUCUL MARTURISIT al lui Goorby din 1922 cand a creat URSS!!!

  28. Marele Urs: Nu esti urs ci doar un jalnic coiot. De ce nu latri si despre participarea miliarilor din Ungaria alatur de americani in afganistan?

  29. „Afganistan: și toate astea pentru ce?” Pen’ca neste cacasi sa se case pe ei si sa-mputa pe altii !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.