Alegerile ne garantează o înfruntare SUA-China

Epidemia de coronavirus a schimbat strategia de campanie a președintelui Trump și i-a dat mai multă claritate. Acum a devenit limpede că Donald Trump nu are decât o singură cale spre realegere – prin China lui Xi Jinping.  Xi poate rămâne președinte pe viață la Beijing, însă, dacă Donald Trump nu este atent, nu va mai rămâne mult timp în Biroul Oval. Dacă dorește să păstreze puterea, Trump trebuie să înfrunte China fără compromisuri.

Trump mizează pe cartea anti-China

Miercuri, 29 aoprilie, într-un interviu pentru Reuters în Biroul Oval, Trump a spus: ”China va face orice pentru ca eu să pierd alegerile”. Cât privește riposta pe care o va da Chinei, Trump a spus: ”Pot să fac multe”. Trump a declarat că Beijingul își dorește ca Joe Biden și Partidul Democrat să câștige alegerile, pentru că asta ar însemna reducerea presiunii asupra Chinei. ”Se folosesc constant de PR pentru a ca ei să pară nevinovați”, a spus Trump despre oficialii chienzi.

Trump a dat vina pe China pentru pandemia care a ucis în America 60.000 de oameni și a aruncat economia SUA în recessiune. ”Lucrurile mergeau bine. Aveam cea mai puternică economie”, a spus Trump.

În aceeași zi, secretarul de Stat Mike Pompeo a pus tunurile pe China, într-o intervenție la Fox News.

”Partidul Comunist Chinez are responsabilitatea de a spune lumii cum a ieșit acest virus din China, provocând acest dezastru economic în toata lumea”, a spus Pompeo. ”America trebuie să-i tragă la răspundere”. Pompeo a spus ca liderii chinezi știu bine că virusul a apărut în țara lor, iar acum folosesc ”dezinformarea comunistă clasică” pentru a da vina pe alții. ”Știm că totul a început în Wuhan, însă nu știm exact unde anume in Wuhan”, a spus Pompeo, insinuând că virusul ar fi putut ”evada” din laboratorul de virusologie din oraș, nu din piața de animale. ”În ciuda eforturilor noastre de a trimite experti la fața locuului, ei încearcă să se ascunda și să împiedice investigația”, a spus Pompeo.

Jared Kushner, consilierul și ginerele lui Donald Trump, a declarat și el pentru Fox News ca președintele a cerut echipelor de investigație să ”cerceteze atent ce s-a întâmplat, cum s-a ajuns în această situație și să facă tot ce trebuie pentru ca oamenii care au provocat aceste probleme sa fie trași la răspundere”.

Un oficial de la Casa Alba a declarat pentru Reuters că președinții Trump și Xi au avut o discuție telefonică, la finalul lunii martie, în care au stabilit să recurgă la un „armistițiu”. Se pare însă ca armistițiul acesta a fost rupt odată cu decizia administrației de a face publică investigația lansată de serviciile SUA privind laboratoarele chineze. Interviul lui Trump pentru Reuters nu face decât să marcheze reluarea războiului deschis al declarațiilor.

Strategia inițială a lui Donald Trump

Nimeni nu-și imagina în luna ianuarie asemenea declarații venite de la Casa Albă și Departamentul de Stat. Pe 15 ianuarie, la Casa Albă, Donald Trump și vicepreședintele Chinei semnau un acord prin care Beijingul se obliga să achizițioineze bunuri și servicii de minimum 200 de miliarde de dolari în următorii ani. În plus, China se obliga să mai cumpere produse manufacturate americane cu 77 de miliarde de deolari mai mult decat în 2017. Se mai adăugau și promisiuni cum că partea chineza va respecta drepturile de preoprietate intelectuală și nu își va devaloriza moneda. Aceasta era așa-numita ”primă fază” din ceea ce trebuia să fie un amplu acord comercial SUA-China care să pună capăt conflictului economic.

La data semnării primei faze a amintitului acord, pe 15 ianuarie, epidemia de coronavirus făcea deja victime la Wuhan, iar presa americană, citând surse din serviciile de informatii, arată că autoritățile chineze știau despre ceeste vorba. Lucrurile au fost ținute ascunse până la 20 ianuarie și ar fi durat mai mult până la anunțul oficial al președintelui Xi Jinping, dacă, pe 13 ianuarie, nu ar fi fost înregistrat un caz de coronavirus în Thailanda.

În ianuarie, analiștii americani estimau că strategia lui Donald Trump este de a încheia un ”armistițiu” în disputa cu China, pentru ca economia americană să nu aibă de suferit în perioada de campanie prezidențială și astfel să-și asigure un nou mandat. Apoi, estimau publicațiile americane, Trump ar fi urmat să pună tunurile pe China, eliberat de presiunea electorală.

Sfatul lui Kissinger: Cu Rusia, împotriva Chinei

Acum însă, ”faptul că purtăm mască a demascat pericolul integrării economice cu orice preț cu China. Oricine are un smartphone sau o pereche de ochi își dă seama de ce”, scrie American Conservative. ”Este important să ne gândim că ecomomia chineză este la egalitate cu cea americană. La apogeul ei, economia sovietică era la o treime din cea a SUA. Desigur, China nu este o succesoare a URSS și nu vine cu o provocare ideologică la fel de mare ca URSS. (…) Liderii chinezi sunt mai laconici decât au fost cei sovietici. Xi Jinping nu a spus niciodată că va îngropa America. Nici trebuie să spună asta. Contează doar că SUA nu-și mai pot produce oțelul de care au nevoie și că, pentru a supraviețui unui șoc ecoomic, trebuie acum să se împrumute la chinezi”, prezintă situația actuală American Conservative, adăugând că Beijingul a oprit acum economia americană într-un mod în care Vladimir Putin, Osama bin Laden sau mulahii iranieni nu au visat vreodată că ar putea să o facă.

După ce a câștigat cele mai bizare alegeri primare democrate, Joe Bidem contracandidatul lui Trump, pare să meargă pe o linie mai dura față de China, însă va fi greu pentru Biden să facă uitate declarațiile sale precedente cum că chinezii sunt „băieți buni” și că între SUA și China ”nu este o competiție”. Și apoi se adaugă și afacerile familiei sale în China.

Având în vedere acest context, criza pandemiei a clarificat strategia de campanie a președintelui Trump – ea va viza China. Disputa cu China va fi moștenirea politică a președintelui Trump, o inversare a politicii lui Richard Nixon de contrabalansare a URSS prin destinderea relației cu Beijingul. „Peste 20 de ani, succesorul dumneavoastră, dacă va fi la fel de înțelept, se va îndrepta către o apropiere de ruși, împotriva chinezilor“, ii spunea fostul secretar de Stat Henry Kissinger presedinyelui Richard Nixon, in 1972.

Și poate că Trump îl ascultă pe Kissinger. Pe 25 aprilie, președinții Trump si Putin au au avut o convorbire telefonică. Se împlineau 75 de ani de la întâlnirea de pe Elba a trupelor sovietice și americane. A urmat o declarație comună rarisimă a celor doi lideri despre ”spiritul Elbei, un exemplu despre cum țările noastre pot să lase deoparte divergențele, să contruiască încrederea și să coopereze pentru un viitor mai bun. Acum, când ne confruntăm cu cele mai importante provocări din secolul 21, cinstim memoria și curajul celor care au luptat împreuna pentru a învinge fascimsul”. Declarația a fost socotită o compensație pentru amânarea paradei de Ziua Victoriei de la Moscova, unde ar fi putut participa și Donald Trump. Însă ea poate fi si semnalul unui nou inceput. În Rusia, pe platforma Telegram, rușii au fost întrebați recent cu cine ar trebui să se alieze țara lor, cu China sau cu SUA. 30% au sprijinit SUA împotriva Chinei. 23% au sprijinit China împotriva SUA. 47% au sprijinit neutralitatea și apoi să aștepte inamicul, exact ca în 1941

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

15 Comentarii

  1. Trump isi face planuri desarte,doar pentru poolimea quasi-politoloaga!Biden este deasupra lui Trump cu, de la minim 4 la 11 puncte(RealClearPolitics)
    Kissinger este foarte in varsta si,in mod clar depasit de prezent,indiferent ca il mai tine Cupola in vitrina
    Poate khazarii americani sa mearga bot in bot cu khazarii rusi,ca se si inrudesc,in rest,atat timp cat e Putin presedintele Rusiei si Xi presedintele Chinei,SUA nu incape intre ei!
    SUA,daca vrea inapoi prosperitatea pierduta, trebuie sa renunte la inarmarea fara sens,sa isi plateasca datoria enorma, si sa isi desfiinteze bazele militare din strainatate!

  2. Mareata Russia nu va fi niciodata de partea americancilor mai ales impotriva Maretei Kytaya

    Cele doua Mari Tari sint invincibile si pot da o lovitura mortala rapida aliantei de tintari pe steroizi nato

  3. Cind privesc harta Globului, vad pozitionarea geografica a celor trei mari puteri despre care e vorba in articol si dupa aia imi mai amintesc si proverbul romanesc cu „Camasa e mai aproape de corp decit haina”, incep sa am ceva semne de intrebare asupra posibilelor aliante viitoare … Rusia si China in momentul de fata cred ca sint apropiate si datorita modelului politico-economic si social adoptat (o ciudata combinatie de comunism latent cu capitalism emergent, de economie planificata si liberalism bine tinut in friu) … mai ramin citeva „necunoscute” … sa vedem cum vor „juca” Iranul, dar mai ales Turcia si India … UE ? mda … mai exista „ce machin” („chestia aia”, vorba generalului de Gaulle) ? …

  4. Ce tampenii! Trump se cearta sau nu pe motive reale sau nu,candidand la presedintia SUA, votat sau nu de americani, ca reprezentant al cetatenilor si administrator al tarii! Asta e intreg la cap? Ce treaba are chinuta cu cetatenii americani si reprezentare serioasa a cetateanului american? Ambele state au afaceri impreuna, sau si separat, curate sau nu, ambii presedinti sunt sau nu, oameni de afaceri, de ce trump ii baga in propriul rahat pe chiezi si concetatenii americani? Ca sa il intelegi pe acest biped, trebuie sa fii plecat cu sorcova?!

  5. – Cei trei mari ai lumii : cel din centru este condorul / cam plesuv, dar inca zboara !

  6. Noua strategie a cominternistului Biden despre care aflam ca are afaceri, cum altfel, decat de familie, nu numai in Ucraina si Romania, ci si in China Bolsevica, de a-si axa campania electorala pe culpabilizarea Chinei e un barometru credibil al starii de spirit a americanilor. Pe de alta parte s-ar plia pe apropierea pusa pe seama lui Trump fata de Rusia, profitand de ocazie sa-si manifeste deschis filiatia camuflata din motive de conspirativitate! Problema Rusiei a fost si a ramas dupa cum se vede nealinierea Chinei la marea cacealma ideologica din anii 1989-1990-1991 pornita fiind deja pe propria cale, de esenta leninista, a unui NEP extins, dar tot sub strictul control al partidului bolsevic. In acest fel China si-a dovedit odata in plus alinierea la exigentele bolsevismului, conservand o putere cucerita prin crime impotriva poporului chinez la nivelul unui miliard de victime in aproape un secol de razboi civil. Ceausescu a fost mult mai habotnic nerenuntand la bolsevism pentru mult mai putine asasinate in 45 de ani de bolsevism si a fost asasinat…
    Cel mai bine plasata e Rusia unde se joaca teatrul capitalismului, tot securist, dar Rasputin are ocazia sa se proclame Tzar, daca aduce dovezi ca bunicul sau a convins-o pe Tzarina sa-i daruiasca un urmas…

  7. Cu diferenta ca astazi, Isarelul e-n termeni extraodinari cu Rusia si-n privinta Chinei, excelenti. Confuzie : Trump va fi ales cu „cartea” lui „anti-chineza”, pentru ca acordul comercial încheiat de cele doua tari în ianuarie sa fie imediat reluat, si despre virus sa se fi uitat. S-a mai întâmplat (Vietnamul „comunist”, în campaniile electorale ale anilor … Kissinger. Din razboi, Vietnamul fiind, incontestabil, marele învingator). @Ne asteapta vremuri grele : UE a adoptat deja (din cauza de … coronavirus) … modelul rusesc. Greu la deal (Comisia, nazista), dar strategia se adopta de sefii de stat (Macron, Merkel). Ramânând însa, în termeni buni cu China. Care-i foarte bine plantata, investeste-n Europa (si nu numai). @Surdan Dobânda: esti de partea criminalului de razboi Biden (afaceri si-n Ucraina, nu numai în China)? Trump nu vrea razboaie (ideologice si economice, dar, însa bombardamente, genocide si ruine, ba).

  8. Soros i-a luat Ucraina lui Putin. Daca Putin ,lasă China singura ,in fatza lui Soros , Soros o sa ia Rusia . ( ceea ce am scris aici este doar pt cunoscători).Trump este doar o cîrpă de Paie (nu intra in discutie)

  9. Scopul declaratiei nu este, ca Trump ar putea fi infrant de China, ci ca Biden poate sa iasa presedinte cu sprijinul Chinei. Teoretic, da rau la alegatori, dar un numar mare de americani s-au cam saturat de ispravile lui Trump si nu-l iau in serios.

  10. @Ileana :credeam ca discutam rezonabil ,pe date certe,nu pe ideologie!Ideologia a murit,daca vrei sa intelegi …Trump a produs un haos in comertul international,are o politica interna plina de partipriuri si ameninta Iranul fara sens!
    Politica lui de sanctiuni economice impotriva Rusiei,Iranului si Coreei de Nord,sunt politici sovine,de mare putere!
    Are 35 de mii de militari in Germania,35 de mii de militari in Coreea de Sud si 30 de mii de militari in Japonia !Pentru SUA al doilea razboi mondial nu s-a terminat!Daca SUA nu pot iesi din paradigma „unul impotriva tuturor”,nu au decat de pierdut
    Tratatele internationale sub Trump au fost devalorizate,la acest presedinte primeaza „dreptul fortei”,politica externa a SUA inceputa in vrema lui Bush sr.-Clinton-Bush jr-Obama si culminand cu Trump!Un sir de razboaie perdante,masacrarea natiunilor mici,asta caracterizeaza politica externa americana!Acum dusmanul SUA e PIB-ul Chinei,in curand si al Indiei..

  11. Au dreptate. Virusii sunt comunisti. Limbricii, insa, sunt capitalisti americani.

  12. Paranoici , bolnavi mintal, Americanii mereu gasesc un vinovat. De 4 ani ca Russia l’a ales pe Trump. Probabil ca vor urma alti 4 ani ca Biden a fost ales de China.

  13. @Surdan Dobânda: tu ai fost „ideolog”, dând de-nteles victoria lui Biden. Când, dimpotriva, cu Trump e, de bine, de rau, pace-n lume. „De bine, de rau” = din cauza „statului profund”, de tip Biden, care vrea cu orice pret un razboi „sa iasa America din criza”, de parca SUA n-ar fi, si-nca de la Nixon, bolnavul (si contagios al) planetei. NU te-ai prins : Trump SE RETRAGE din TRATATE INTERNATIONALE pe care SUA TOT NU LE RESPECTAU (povestea „ecologica”: SUA fiind, de fapt, unul din marii poluanti ai globului, etc.). Si-n privinta Iranului, ma surprinde ca nu ti-ai dat seama: Trump întotdeauna ameninta (amenintarea facând parte din arsenalului lui, din lobbying-ul lui diplomatic). De razboaie, însa, n-a declansat nici unul. Administratie fara morti si ruine pe constiinta. Povestea Venezuelei: doctrina Monroe (abuziv „largita” de SUA-n secolul al XX lea). Desi tipul ar sedea blând, si-acolo, daca n-ar fi Mike Pence si alegatorii lui refugiati venezuelieni carora Maduro (evreu, ca tot veni vorba) le-a confiscat bunurile. Maduro mai comitând si pacatul fundamental de-a-le distruge, SUA, doctrina Monroe: Venezuela nu mai foloseste $ în actele de import-export. Rusia si China fiindu-i prin preajma din toate punctele de vedere (bancar, comercial si militar, mai ales). Cu Trump, însa, lucrurile vor stagna înca 4 ani. Cu Biden, nu: tipul ar gasi un pretext (vezi „armele de distrugere masiva” ale lui Saddam, „atacurile chimice” ale lui Bashar”), sa bombardeze locurile.

  14. Insi descreierati care-si zic „Horia Cornescu” ori „Surdan Dobanda” isi deverseaza antiamericanismul, de fapt ura fata de Trump care nu a fost instalat de Comintern si de aceea ii duce in turbarie! Dobanda e un schi zoo capabil sa condamne atat de indreptatitele sanctiuni aplicate unor tari bolsevice sau terorist-islamice(instruite in terorism de tarile bolsevice)!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.