Episod psihotic reactiv

În vreme ce omenirea îşi revine din cel mai larg episod psihotic care a avut loc vreodată, preşedintele Iohannis a suferit unul personal: i s-a năzărit că PSD comite o trădare naţională şi că s-a înţeles cu Viktor Orban să dea Ardealul ungurilor.

E, paradoxal, cea mai clară dovadă că preşedintele nostru este mai degrabă uman decât robot. Roboţii nu resimt stresul. Sub un stres cu asupra de măsură, apar episoadele psihotice reactive: scurtă pierdere a uzului raţiunii şi trecerea pe ceea ce doctorii numesc „delir logic de interpretare”.

Era limpede că Parlamentul pregătise o şedinţă de respingere (din nou) a unui proiect de lege care prevedea autonomia Ţinutului Secuiesc. Dar, Iohannis a ţinut să creeze impresia că, fără intervenţia sa, votul Parlamentului ar fi acceptat autonomia Har-Cov. Era cea de-a patra încercare a UDMR de a-şi mulţumi electoratul pe subiectul Har-Cov. Har-Cov 4, cum ar veni.

Strategul propagandei din mandatele lui Iohannis nu a prea greşit până acum în relaţie cu scopurile preşedintelui. Acum a sfeclit-o rău de tot. De aceea îmi vine să cred că noul act propagandistic nu a fost sugerat de SRI, ci a reprezentat un scurt episod psihotic reactiv: preşedintele a reacţionat anormal la o fantasmagorie.

Stresul prezidenţial şi-a atins apogeul şi ca urmare a reproşurilor ce-i vin din Germania. Anume că nu a organizat cu grijă (în secret, adică) Operaţiunea „Sparanghelul”. A lucrat neglijent şi a deschis poarta compromiterii imaginii guvernului de la Berlin. Dacă aş fi în locul doamnei Merkel, l-aş face troacă de porci.

Pe de altă parte, Iohannis pare automanipulat de propaganda de pe prompterul pe care îl tot citeşte: a ajuns să creadă că PSD ar putea trăda ţara. Mai ales în toiul unei crize care ţine atenţia lumii cu ochii pe ceva invizibil, autonomia Har-Cov ar fi putut trece neobservată – şi-a zis, în chip logic, delirul din acest episod psihotic.

Automanipulare prin panică… Acesta a fost episodul psihotic global care s-a desfăşurat din februarie până azi. Teza mea – după ce am citit o sinteză a tuturor versiunilor conspiraţioniste – este că omenirea a trecut printr-un test (neregizat neapărat de vreo minte diabolică) al sănătăţii sale mintale. Rezultatul: suntem „infectaţi” de o gravă slăbire a discernământului. Această slăbire a discernământului este datorată politicilor care promovează ura, şcolii, care nu mai promovează educarea virtuţilor morale, şi tehnologiilor, care au ajuns să fie de neînţeles pentru marea majoritate a omenirii.

Acum, după liniştirea episodului psihotic, ce se întâmplă în minţile noastre? Da, putem convieţui cu noul virus. Distanţarea socială (pentru o vreme nu se ştie cât de îndelungată) este tot ce putem face. Alternativa? Sinuciderea economică, foametea şi dispariţia multor sute de milioane de pământeni din generaţiile actuale.

Măcar un lucru dacă am înţelege: necesitatea restaurării discernământului bazat pe virtuţi morale. Dar acest curs al lucrurilor nu poate fi realizat în masă. Tocmai masele, am văzut, au fost cele care au tras pseudoelitele politice după ele în jocul hiperreacţiilor. Iohannis al nostru s-a speriat, iată, că masa lui de alegători începuse să se micşoreze şi, sub stresul panicii, a dat în clocot rigida lui fandacsie antipesedistă, singurul ingredient din supa politică pe care o ştie prepara. Un biet omuleţ din marea masă a discernământului mediocru şi fudul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

13 Comentarii

 1. Pe-Se-Deee…Pe-Se-Deee…Pe-Se-Deee…Pe-Se-Deee…Pe-Se-Deee

 2. „Autonomie pentru Cnejii si Voievozii din Cnezatele si Voievodatele Romaniei…”… Statul paralel testeaza frica…. ca sa ascunda „BULA in vremea pandemiei” ?

 3. Dl Buduca nu a scapat ocazia sa-si mai amelioreze imaginea analitica putin sifonata in ultima vreme si o face in forta ceea ce nu pot decat sa salut! Am totusi o intrebare, a preluat de undeva notiunea Har-Cov sau ii apartine, un amanunt care ma intereseaza direct, un „prieten” de pe forum folosind-o zilele trecute preluandu-mi piratereste pseudonimul! O singura alta problema as avea legat de analiza, faptul ca psihoticul transmite marsavii psihotice, ele neapatinandu-i in totalitate, doar intonatiile megalomanice de fuehrer fueriozo in miniatura! Dragnea i-a facut-o si in privinta asta lasandu-si mustacioara inainte sa-i treaca prin tartacutza Plavanului. Ne-ar fi mers la suflet sa-i auzim pe prostacii securisti de „dreapta” mascarindu-l drept Hitlerica cum au procedat cu Dragnea…

 4. Iresponsabila iesire la rampa a presedintelui tarii,motiv ca sa fie ridiculizat si de sustinatorii lui care au neuronii acasa ,(cum sa crezi ca cu mult inainte de 23 sau 25 martie ,data cand a trecut de camera deputatilor legea cu pricina,Ciolacu prin „birourile secrete din parlament” vindea ardealul sub privirile adormite ale servicilor bine platite dealtfel,) ne arata micimea acestui personaj medioccru,limitat in gandire …..o catastrofa pt. tara asta ! Proba de nesimtire la IASI a lui lucovid orban care nu respecta masurile din ordonante,stand la taifas bot in bot cu ziaristii,primarul de la IASI cu …spp-istii. Comportament de vataf pe mosie ! Trebuia amendat imediat ,impreuna cu toata adunatura aceea !

 5. O mare povara pe spinarea deja incovoiata a poporului roman, acest onost si incapabil conducator de tara.Iohannis, un personaj cu grave afectiuni psihotice, o mare rusine, un tradator si distrugator al Romaniei!

 6. „Psiho, psiho, domn cel mare,
  Seaman pe lume nu are,
  De cand soarele apare,
  Tot o tine-n disperare!
  Ca-i simtom sau nebunie,
  Permanent o sa re’nvie.
  Si-n bete, taras, grabis,
  Se strecoara pe furis,
  Da cu laba ca netotul,
  Si distruge-n jur chiar totul!
  Ce e asta oameni buni,
  Striga topul din vecini,
  Urla zdreanta psihopatul,
  Ca nu i-au leganat patul!
  Scoate-l bre in vant si ploaie,
  Sa il ude pan’la coa.e,
  Creierul sa-i dezmorteasca,
  Ura sa i-o mai topeasca!”
  Nici gand!

 7. DRAGNEA E DE VINA… EL A INVENTAT CORONAVIRUS IN PUSCARIE SA SE RAZBUNE PE Editat SPARANGHEL GUWERNER IOHANIS

 8. Speculatia cu vanzarea Ardealului de catre PSD este penibila si neonoranta pentru presedinte. Prin exagerare a crezut ca va comunica mai agresiv. Incompetenta si iresponsabilitatea sunt atributele de care se bucura acum PSD. PSD este in criza caci situatia politica nu este asa cum s-au asteptat. Se asteptau ca ceilalti sa se autoflageleze. Uitandu-ne la CNN,Euro News, BBC, DW, Rai, M5TV, CGNC constatam ca sunt aceleasi probleme cu COVID 19 cam in toata lumea ca la noi. Stand acasa din ce in ce mai multi romani sunt mai bine informati. PSD vrea sa puncteze totusi. Transforma in legi OG lui Orban comunicand lumii ca pentru binele ei a adus corectii si imbunatatiri. Foarte abil politic! Insa acum vedem ca acelasi PSD cu majoritate in Parlament si cu presedinte a Camerei este responsabil, prin aceeasi majoritate detinuta (fac ce vor adica), de adoptarea tacita a legii.
  Ca au convocat Senatul si au respins legea nu au facut sa dovedeasca ca daca erau responsabili nu ajungeau aici.
  Au crezut ca daca-l ataca pe presedinte vor drege busuiocul. Trebuie sa fii psd-ist fundamentalist sa nu intelegi ca este gresit si ca explicatiile trebuie sa fie inteligente pentru a mai atenua efectul devastator. Si altceva: de ce nu a fost trimisi in somaj tehnic tot parlamentul? Ce fac parlamentarii, consilierii, secretarii, functionarii? Nici unul nu a sezizat pericolul adoptarii tacite a legii? Scuzati-ma! Romaneste se spune ca f… musca.

 9. Un prezident vazut ca un om inteligent,manerat,cu bun simt…pana cand deschide pliscul.

 10. NU-I MAI RAMIN DESTUI SCLAVI LUI SPARANGHEL GUWERNER SA-I TRIMITA IN IMPERIUL GERMAN LA SPARANGHEL DACA VINDE PEEE SEEEE DEEEE ARDEALUL UNGURILOR

 11. @ distantare sociala la IASI cu Lucovid: Orban Afectatu’ e recidivist la nesimțire. Acceași nepăsare
  față de regulile de distanțare socială a manifestat-o și zilele trecute, tot la o conferință de presă.
  Orban fără mască făcea marcaj strâns la vreo 10 ziariști. Are o durere-n spate ceva de speriat.

 12. Sa discutam la 6 luni de la al doilea mandat de „masa lui de alegatori”,frizeaza absurdul!Dar,vorba maresalului F.Tolbuhin catre P.Groza: „Nu are URSS atatea topoare,cate cozi de topor are Romania!”
  Chiar nu ai inteles nimic din jocul PSD+UDMR=Love,mult iubite si stimate poet Buduca

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.