Se caută vinovaţii:  ”Au abandonat hidrocentralele de la Valea Sadului şi Curtişoara”

Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, sunt acuzaţi de USR că, în loc să trateze cu cea mai mare responsabilitate criza cu care se confruntă sistemul energetic, fac exerciţii de imagine fără nicio finalitate practică, organizând comandamente inutile.

”Aseară, România importa un sfert din cantitatea de energie electrică de care avea nevoie ţara. Situaţia nu este doar rezultatul unei situaţii de urgenţă, fără precedent, ci urmarea deceniilor în care PSD şi PNL au folosit companiile din domeniul energiei ca pe o puşculiţă, nu au făcut planuri concrete de investiţii în energie, şi fără strategie şi planuri pe termen lung au închis capacităţi de producţie. Şi, nu în ultimul rând, PSD şi PNL ţin şi astăzi în funcţii-cheie din domeniu oameni care nu au pregătirea necesară.La comandamentul de ieri, Marcel Ciolacu, care nu are nici pregătire, nici competenţe în domeniul energiei, l-a avut alături ca reprezentant al Executivului pe Marian Neacşu, vicepremier, care nu are nicio expertiză în domeniu. Atât ministrul Energiei, Sebastian Burduja, cât şi prim-ministrul Marcel Ciolacu încearcă doar să mimeze preocuparea şi să scape de responsabilitatea care revine PSD şi PNL pentru colapsul sistemului energetic românesc”, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de USR.
Deputatul USR de Gorj, Radu Miruţă, susţine că „fix PSD şi PNL sunt cei care, în ultimii ani, au închis capacităţi de producere a energiei în bandă, au lăsat companiile energetice de stat fără bani de investiţii, au dat legi eronate sau proaste pe care le-au corectat de zeci de ori şi au căpuşat fără ruşine şi fără remuşcări complexurile energetice”.
Afirmaţiile lui Marcel Ciolacu, potrivit cărora se va implica direct prin modificări legislative, sprijin financiar pentru investiţii şi dialog cu finanţatorii europeni, nu valorează nimic în condiţiile în care şi domnia sa, şi partidul pe care-l conduce au avut ani de zile în care să ne demonstreze faptic aceste lucruri. Energia în plus de care avem nevoie nu e produsă de frazele sforăitoare ale lui Marcel Ciolacu, consideră reprezentanţii USR.
”În plus, propunerile lui Marcel Ciolacu de a avea site-uri cu date actualizate şi că după o săptămână în care preţurile au fluctuat major se va apuca să analizeze mecanismele de formare a preţurilor sunt cel puţin ridicole. Pe Facebook, Marcel Ciolacu se războieşte cu cei care blochează construcţia de hidrocentralele. Adică exact cu PSD şi PNL, care au abandonat hidrocentralele de la Valea Sadului şi Curtişoara, realizate în proporţie de peste 70% şi pe care cele două partide nu au fost în stare să le finalizeze şi să le pornească”, mai arată USR.
Deputatul Radu Miruţă susţine că termocentralele de la Rovinari şi de la Turceni nu produc acum la capacitate energie în bandă (continuu, fără să depindă de soare, de vânt) deoarece nimeni alţii decât PSD şi PNL au decis oprirea, în cea mai mare parte, a celor două centrale. Mai rău, managementul politic numit de PSD şi PNL habar nu a avut cum să folosească resursele şi să producă energia în bandă, atât de necesară în acest moment.
„Problemele din sistemul energetic naţional pot fi rezolvate printr-o singură metodă: ca cei care le-au generat să fie daţi imediat afară, deoarece şi-au demonstrat, din plin, incompetenţa. Din cauza lor, România cumpără energie din import la preţuri exorbitante. Tot ei au decis să închidă fără să înlocuiască însemnate capacităţi de producţie care astăzi puteau livra necesarul importat”, mai spune Radu Miruţă.
Senatorul USR Cristian Bordei, membru în Comisia pentru energie din Senat, consideră că planul de măsuri propus de Guvern pentru rezolvarea crizei energiei este o simplă colecţie de măsuri de faţadă, ca să liniştească românii şi să ascundă cruda realitate.
„Adevărul este că nu prea există soluţii pe termen scurt pentru a repara haosul produs de PSD şi PNL în ultimii 30 de ani prin politizarea excesivă şi lipsa oricărei viziuni şi strategii coerente în sectorul strategic al energiei, în afară de mulgerea constantă de resurse. Nu se pot inventa noi capacităţi de producţie în bandă peste noapte, pentru asta era nevoie de o strategie de investiţii pe termen lung. Or, guvernele PSD-PNL au luat 7 miliarde de euro de la companiile de energie în ultimii opt ani şi nu au investit un leu. Nu UE a închis centralele pe cărbune, ci indiferenţa guvernanţilor care le-au lăsat în paragină şi mă întreb cu ce costuri şi riscuri s-ar putea reporni acum unităţi lăsate să ruginească de ani de zile”, afirmă senatorul Cristian Bordei.
Senatorul Cristian Bordei consideră că, pe termen scurt, se poate introduce, aşa cum deja a propus USR, un mecanism de protecţie contra creşterilor aberante de preţuri, dar atrage atenţia că „eliminarea oricărei fluctuaţii de preţ ar însemna plafonarea preţurilor la nesfârşit, o utopie care ar pune o povară uriaşă pe buget suportată în final tot de cetăţeni şi nu ar încuraja în niciun fel un consum eficient şi responsabil al energiei la consumatorul final”.
”Accelerarea investiţiilor în producţia de energie stabilă, în stocare şi în modernizarea şi digitalizarea reţelelor, dar şi stimularea formării comunităţilor de energie în cadrul unei strategii energetice coerente sunt singurele soluţii pe termen mediu şi lung, iar demararea unui program rapid de construcţie de unităţi de stocare la marii producători ar rezolva cel mai repede şi problema echilibrării în reţea”, consideră USR.
Recomanda 7
Author

21 de Comentarii

  1. Se știe, este de notorietate faptul că useriștii sunt cei mai mari constructori de hidrocentrale, de drumuri, de fabrici, de orice înseamnă dezvoltare…😆😆😆😆

  2. Ce ordinari sunt USR-istii astia. Hotii care striga hotii ! Pai nu ei cu nenorocitul de Motiu au inscris in PNRR renuntarea la termocentrale si la constructia de noi hidrocentrale (cu sanctiune mare chiar de pirdere a cca 3 miliarde ) si accent doar pe regenerabile. Ce criminali !

  3. Majoritatea cred sau mint că e vorba de nericepere cînd e vorba de plan și minciuni. Dac-au mințit că a fost revoluție cît de greu le-ar fi să mintă cu ceva ce n-avem cum măsura: cît curent se face, cît se arde, cît se exportă, dacă se exportă, cît se importă, dacă se importă.

  4. Astia de la USR merita stransi de git, la figurat, intrucit mintea rebela a unuia din ei a produs PNNR-ul ala dezastruos. Sigur, ministrul liberal, dar fost in guvernul Orban a distrus echilibrul productiei de energie in Romania. Nici aia din CE/UE nu ziceau nimic daca tu mentineai productia pe carbune, dar construiai ceva pe gaz. Inchizi una si deschizi pe ailalta, „ecologica”. dar astia intai au inchis( Simeria) si se va termina constructia celei noi peste 3-4 ani. Rusine ba!!

  5. Evident ca trebuie finalizate hidrocentralele care sunt aproape gata. Evident ca trebuie repornite cateva termocentrale pe care le avem deja, nu trebuie sa dam miliarde si sa asteptam ani buni pentru asta. In cazul termocentralelor exista trei probleme: una este ca e necesar ca ele sa fi fost puse in conservare si nu inchise de tot, a doua este cea a personalului (ce s-a ales de acei oameni cat timp termocentrala a fost nefunctionala?), iar a treia este a combustibilului: carbune nu prea mai avem pentru ca tradatorii au dispus si inchiderea minelor, iar pe gaz nu prea avem termocentrale.

  6. Nu ii iubesc eu pe cei de la USR, pentru ca USR a adus Romaniei plaga numita PNRR, dar in chestiunea punctuala a hidrocentralelor acum au dreptate.

  7. Totuși, parcă acest Burduja a fost în USR, de ce se agata cu critici usr-istii de el? Pute a complot pe urlete, adică, Burduja actual vopsit galben, toarnă la usr și usr-istii urla cu concluzii, nimic concret că fapte și inițiative pornite de la ei!

  8. Obraznica licheluta asta de puiutz de informator! Are comportament normal de userist evident.
    Te împinge pe scări, îți mai pune si piedica apoi te întreabă de ce fugi. Un pork, asta e și golanasul asta!

  9. Trotinetistii nu sufla un cuvintel despre baietii destepti care de 30 de ani fac legea lor in energie. Este normal, USR este partidul noii securitati. Se zice ca Coldea a fost nasul acestor trotinetisti.

  10. Cu umilință aș avansa următoarele două soluții emanate de cei mai străluciți ispecialiști în energetică (virgulă) care au condus și conduc această ramură vitală a țării și aoricărei economii, soluții care văd, cu tristețe, că sunt omise:
    1-Punerea de urgență în funcțiune a centralelor electrice pe rumeguș ale prealuminatului Virgil Popescu; interzicerea exportului de rumeguș (peleți) pe care tot acesta ne-a anunțat că îl convenise cu alți mari specialiști (pe măsura lui) străini, sau intensificarea producției de rumeguș printr-o umilă cerere adresată prietenilor țărișoarei noastre de la Șvaighofer de a tăia mai mulți copaci;00
    2-Punerea de urgență în funcțiune a centralelor electrice “pe pietre” (zise în termeni științifici elevați GRAVITAȚIONALE) ale cestuilalt prealuminat energetician, ofrumosul Burduja (și nu mai știu cum).
    Aș mai putea adăuga că (virgulă) consider că ar fi util ca acest Burduja să-i ceară înaintașului său să reînnoiască preaplecata rugă adresată Vienei de a ține cu dinții în funcțiune blocul OMV de 700 Mw (nu Mwh!) de la Braziburg, știut fiind că don Popescu ar avea ceva pile pe acolo.

  11. eu unul nu cred ca e unul nu calificat, dar cu experieta, in USR sa schimbe un vas de WC, un robinet sau o roata de rezerva… singurul lucru la care au experienta e sa dea din gura si sa critice… un partid de soacre

  12. Unitatea Securitica Romana acuza pe oricine le vine pe ordinul pe unitate. Va pierdeti vremea si cititorii scriind despre astia. Au fost dati afara de la guvernare ! USR si AUR sunt eterna opozitie dezbinata.

  13. Ce nevoee mai avem de hidrocentrale draaagi rooomani ? Este aproape sigur ca peste enspe ani,asa cum a promes NUSCALEEE,vor fi enstalate cateva menebombe nucleare in subteranul Tarisoarei noastre dreagi,sub forma de experiment,o maaare victorie pe plaan mondeal. Ele vor produce ureasa cantetate de 460 MGW energee electrica,sufeceenta sa ne punem si in caaap.Contra a 9,4 melearde de Dolari,banu’ jos antecepaaat.Parandaratul garantaat,verat conform Legii samsarilor amerecani. Se ocupa Burduja de amanunte.

  14. Creapa cusaturile in Romania peste tot de la sistemul energetic la tranporturile feroviare si agricultura. Saracie si faliment.

  15. USR , PNL și UDMR, împreună cu preș Johanis se fă vinovați de situația actuală din sistemul energetic. La aceasta situație au contribuit și ONG sorosiste. Dar ce este interesant din partea trotinistilor este că nu știu că dam gratuit energie electrică la Ucraina și Moldova.

  16. Tâlharii strigă prindeți „ PRINDEȚI HOȚUL”. Nu cei de la originea USR-ului mulți actuali membrii ai acestui, sa-i zic partid, urlau cât îi țineau bojocii să nu mai construim hidrocentrale că mor gândacii de care nu au auzi nimeni ?. Nu unul Drulă a făcut programul PNR prin care sau tăiat toți banii pentru centrale electrice clasice ?. Și nu sunt singurele acțiuni care au condus la actuala situație. Toto atât de adevărat este faptul că nu sunt singurii, foștii PDL-iști, în frunte cu demolatorul Berceanu, dar și actualii PNL-iști, cu Virgil Popescu cap de listă au acționat cu mult elan distrugător să lichideze „greaua moștenire” lăsată de Împușcat, in acest sector. Ceaușescu ne-a lăsat cca 20.000 MW putere instalată și alte câteva mii în construcție, hidrocentrale, unitățile 3, 4 și 5 la Cernavoda, aproape terminate, din care acum nu mai funcționează nici jumătate. Acum se arată viteji după război, și critică cu mânie revoluționară rezistă cât de răi sunt alții. Curat murdar coane Drulă/Lasconi&comp.

  17. USR-ului le-aș da să ronțăie vaccinurile luate de VVoiculescu . Să le treacă timpul mai ușor în așteptarea revenirii la guvernare . Adică NICIODATĂ!!!

  18. Lasă că vin Năsui,Drula și alți meseriași și rezolvă rapid totul ! Nu voi sunteți cu Green Deal in gura mereu și susțineți că hidrocentralele afectează grav mediul prin folosirea apei din natura,creend dezechilibre !

  19. Exportam curent in Ucraina si Moldova?
    Daca exportam, stiut fiind ca acuma importam, cumparam curentul la cel mai mare pret din UE, la ce pret il exportam? Mai ieftin decat pretul la care-l cumparam?
    Si chiar incasam acei bani sau pana la urma ramane moka?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.