Bolnavii de cancer îl trag de urechi pe Tudose

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România a transmis astăzi o scrisoare deschisă către prim-ministrul României Mihai Tudose și Ionuț Mișa – ministrul de Finanțe, prin care solicită de urgență finanțarea programului de tratament cu imunoterapie. Aceasta este singura șansă la viață pentru pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar metastatic, singura șansă de supraviețuire pentru acești pacienți.

Greu de vindecat

În România, cancerul pulmonar ocupă primul loc, atât ca număr de cazuri noi, cât și ca număr de decese în rândul bărbaților și devine o cauză frecventă și în rândul femeilor, situându-se pe locul 4 după cancerul de sân, de col uterin și colorectal – peste 10.000 de români pierd lupta cu această boală, în fiecare an. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România atrage atenția că mortalitatea ridicată este cauzată de diagnosticarea tardivă şi de lipsa de acces la terapii inovatoare, consecinţe ale unui sistem de sănătate incapabil să ţină pasul cu medicina modernă şi, la rândul lui, victima unor politici economice învechite, lipsite de viziune pe termen lung.

Pacienții diagnosticați cu cancerul pulmonar în stadiu metastatic sunt tratați, în prezent, cu chimioterapie, tratament care consumă resursele sistemului și care le prelungește viața cu numai câteva zile, în condițiile în care toate ghidurile terapeutice moderne și toate recomandările Comisiei Naționale de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății recomandă imunoterapia ca tratament pentru pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar metastatic.

Această terapie este disponibilă și în România, însă din motive ce nu pot fi calificate, pacienții primesc în continuare chimioterapie.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.