Acuze de la ”mini-Bilderberg” pentru un guvern provincial

Bruxelles: Cum a ajuns România ”distrugătoarea proiectului UE”

”Polonia, Ungaria, Romania, guvernul Italiei doresc să slăbească sau chiar să distrugă” proiectul european, a declarat, marți, comisarul european pentru Buget, Gunther Oettinger. ”În viziunea mea, proiectul european este în fața unui pericol mortal. Unii din Euroopa vor să-l slăbească sau chiar să-l distrugă – Polonia, Ungaria, România, guvernul Italiei”. Oettinger a adăugat că UE este atacată prin războaie economice și agresiuni de către autocrați precum Vladimir Putin, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și ”inteligentul chinez”.

Comisarul european a criticat și guvernul Germaniei, pentru că nu ar arăta suficient entuziasm pentru UE, în special în materie bugetară. El a spus că actualul ministru de Finanțe social-democrat, Olaf Scholz, este ”chiar mai strict în această privință” decât predecesorul său creștin-democrat Wolfgang Schaeuble. Primul capitol din programul de guvernare al cabinetului Merkel se numește ”Un nou inceput pentru Europa”, însă ”nu văd nimic din asta în dezbaterile actuale de la Berlin. Absolut nimic”, a reproșat Oettinger. Comisarul nu este de acord ca Germania să militeze pentru un buget și mai restrâns al UE în perioada 2021-2027.

Acuza lansată de Oettinger cum că România dorește să distruga proiectul european nu are doar greutatea unei declarții a unui comisar european, ci și pe cea dată de faptul ca Oettinger este ”cel mai puternic politician german de la Bruxelles”, după cum scria presa ungară, și este patronul unui ”mini-Bilderberg” – Forumul European de la Lech, acolo unde se adună an de an personaje precum șefii BASF, Google Europa, Rothschild Bank Europa, dar și ai unor mari companii ruse, deși sunt supuse sancțiunilor europene. Când vorbește Oettinger, vorbesc nu numai birocrații fără față de la Bruxelles, ci și Berlinul și interesele marilor companii.

Oettinger lăuda guvernul Tudose

Este interesant de observat schimbarea de atitudine a germanului Oettinger față de guvernarea PSD. În octombrie 2017, acesta a avut un cu totul alt mesaj pentru guvernul lui Mihai Tudose, cu prilejul unei vizite la București. Atunci, a refuzat să dea apă la moara rivalilor puterii și a susținut că România se poate încadra în limita de deficit bugetar de 3%, atât în 2017, cât și în 2018, că are creștere economică ”relativ bună”, că gradul de îndatorare este ”relativ bun”, care are contact strâns cu guvernul PSD. Oettinger mai spunea că este împotriva ”fracturării Europei” și că ”trebuie să investim pentru ca aceste fisuri să nu devină și mai adânci”. Oettinger spunea că nu dorește ”nici cetățeni, nici state membre de mâna a doua”.

Ei bine, la distanță de nici un an, același Oettinger pare să decreteze că fisurile nu mai pot fi reparate, că Europa s-a fracturat, iar România lăudată în 2017 a ajuns de partea cealalta a faliei. Având în vedere actuala sa funcție la Bruxelles, mesajul pare să sune astfel: România va avea acces limitat la fondurile UE pentru cadrul bugetar 2021-2027, și așa reduse pentru țările central și est-europene, în virtutea faptului că s-au apropiat de nivelul statelor vestice. Ce șanse mai pot avea europarlamentarii ALDE si PSD de a limita reducerile bugetare pentru 2021-2027 în dezbaterile ce vor urma la Parlamentul European, când țara este pusă astfel la colț de comisarul Oettinger? Mai trebuie amintit că Oettinger a intervenit și în dezbaterea din Germania privind alocațiile plătite de statul german pentru copiii lăsați în țara de origine de esticii ce lucrează în Germania. Politicienii germani doresc ajustarea acestor alocații la costul mai redus al vieții din Est, iar Oettinger nu pare să se opună inițiativei.

Reacția unui comisar ipocrit la cea mai timidă frondă anti-UE

Ce a făcut însă România într-un an de zile pentru a intra în categoria ”distrugătorilor de proiect european”, alături de Polonia și Ungaria (lăsând la o parte Italia, cu un cu totul alt statut, fiind a treia forță economică a zonei euro)? Au fost aprobate în România legi care să elimine din sistem sute de magistrați, în frunte cu presedintele ICCJ, care să fuzioneze funcția de ministru al Justiției cu cea de Procuror General, care să supună instanțele inferioare controlului ministrului Justiției, așa cum s-a întâmplat în Polonia? A naționalizat guvernul pilonul pensiilor private afectând intersele marilor bănci, a naționalizat companii de utilități privatizate în anii 1990, a interzis extinderea marilor lanțuri de retail vestice, a făcut afaceri de miliarde de euro cu Rusia lui Putin, a refuzat picior de imigrant musulman în țară, a răscumpărat o parte din Petrom de la OMV, așa cum a facut Ungaria lui Viktor Orban în cazul compamniei MOL?

Cu riscul catalogării drept ”pericol mortal la adresa proiectului european”, Ungaria și Polonia au întreprins toate actiunile de mai sus, plus dezvoltarea industriei de armament cu sprijin SUA (în Polonia), plus o pârghie de șantaj și influență în Partidul Popular European pe care-l amenință cu sciziunea (în cazul Ungariei lui Viktor Orban). Mai mult, Viktor Orban (cel pe care Oettinger îl numește acum ”pericol mortal”) a apelat la comisarul german pe când deținea portofoliul Energiei la CE pentru a ”unge” rotițele de la Bruxelles astfel încât Rusia lui Putin să poată investi în centrala nucleară de la Paks, în Ungaria, o afacere în care a fost implicat și magnatul german Klaus Mangol, președinte al Rothschild Bank pentru Europa. Proiectul ruso-ungar de la Paks a primit recent lumină verde, iar Ungariei i s-a permis să ofere ajutoare de stat centralei. Acum, ipocritul comisar german vorbeste despre ”agresiunea” economica a Rusiei asupra UE. Mai mult, ”Ungaria care vrea să distrugă proiectul european” a fost aleasă pentru o nouă uzină BMW chiar în urmă cu o lună – 1 miliard de euro din Germania vor intra în țara vecină.

Cu ce s-a ales România riscând catalogarea drept ”pericol mortal” venită din partea celui mai puternic politician german de la Bruxelles și pierderea unor fonduri UE? Cu o timidă reformă a justiției și cu o economie care bate pasul pe loc. Prietenul lui Oettinger cel alarmat de fronda Ungariei, Klaus Mangold, partenerul de Panama Papers în paradisurile fiscale al lui Ion Tiriac, a ”uns” cel putin o afacere de miliarde în Ungaria, cea de la Paks. În schimb, în Romania magnatul german doar se relaxează trăgând în mistreți, la Balc. Iar în aceste zile Germania, cel mai mare producător de carne de porc din Europa, este marea susținătoare a eutanasierilor în masă, pentru a împiedica extinderea pestei porcine.

Câtă vreme ești decis să o faci, o frondă împotriva UE (o organizație ce concurează cu SUA pentru prima poziție în rândul economiilor lumii) necesită un plan amplu și bine pus la punct, mult lobby de calitate și aliați. Altfel, un guvern nu poate acționa decât provincial și ajunge în situația celui de la București, cu o mulțime de acuze de încalcare a ”valorilor UE”, periculoase tocmai prin caracterul lor vag, căci, interpretate eminamente politic, pot arunca orice anatemă asupra țării, mai ales când se află în corsetul unui MCV ce lipsește în Ungaria sau Polonia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

7 Comentarii

  1. Deja ne-am imunizat la ipocriziile nemților. Avem și noi neamțul nostru care nu diferă cu nimic! Nenorocită nație! Și când te gândești că naivul român încă ia lumină de la nemți, îți vine să emigrezi în China!

    • Schimbati-l cu Ponta ca-i cam de-al vostru,care va scuipa in cap….si zice ca ploua.

  2. Oetinger e clownul Europei, vorbeste engleza ca Becali, mai e si pitigaiat… Nu-l baga nimeni in seama. De bine ce a condus CDU in lamdul lui au ajuns la putere verzii…. un papagal.

  3. Păi aici este prostia și impotența guvernanților României și trădarea de țară a opoziției care minte pe toate caile și canalele. Germania țara părinților mult stimatului Președinte este hotărâtă să dea mai puțin țărilor est europene în viitor și să-și aloce și mai mult. Dacă Polonia și Ungaria știu asta și își văd de țara lor și de cetățenii lor, guvernanții români fricoși numai se fac, iar opoziția revarsă ca descreerata pe toate canalele media din lume de ce s-a facut când de fapt sunt incercări timide.

  4. Desfiintati pensiile si avantajele speciale (!!!). Saraceste RO. Hotie in lege. Opa ! Articol ne relevant la comentariu

  5. Asta este adevarata problema a acestei muribunde UE. Ottakringer asta sau Junker sau Merkel sau handicapatul celalalt Schultz. Toti fac declaratii din astea cretinoide de zici ca s-a rasturnat carul cu prosti la Bruxelles si Berlin si nu la noi la Caracala! Cu asemenea iesiri cretinoide nu mai crede nimeni in aceasta UE elitista si imbuibata, iubitoare de imigranti mai ales musulmani. UE nu mai reprezinta nimic pentru romani, unguri, polonezi si iata italieni, chiar francezi samd. De greci nu mai vorbim ca saracii cred ca ar tavali-o pe Berkelina si gasca ei prin smoala si fulgi si pe urma ar plimba-o pana sus pe Acropolis! Tocmai inchistarea in niste clisee retrograde au adus Brexit-ul si acum rebeliunea polono maghiaro italiana. Ca romana inca nu prea e desi nici aici nu prea va mai dura mult, daca prostii de la sri si din jurul lui Klaus nu vor intelege ca sunt de partea gresita a istoriei. Porumbelul a iesit din gura fraierului astuia cu nume de bere austriaca: nici una din natiile din UE nu mai accepta sefia teutona in UE si mai devreme sau mai tarziu uniunea se va scinda. Nu poate merge inainte cu o Germanie pusa sa jefuiasca si sa decida pentru toti. Nu a mers in al 2-lea RM nu va merge nici acum. Cu tot sorosismul desantat,

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.