Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE şi cu cele mai multe vacanţe

Bulgaria este cea mai săracă ţară din UE şi cu cea mai mică productivitate. Cu toate aceste, doar Grecia, cea mai îndatorată ţară din UE, poate rivaliza cu Bulgaria la capitolul vacanţelor, scrie agenţia germană DPA, la puţin timp după ce Angela Merkel a declarat că grecii trebuie să se distreze mai puţin.

Când traficul din oraşele bulgare se aglomerează la jumătatea unei zile lucrătoare este semnul că te afli în ziua premergătoare weekend-ului sau chiar cu două zile înainte, scrie DPA.

Bulgarii au avut deja trei weekend-uri prelungite în 2011. Ultimul s-a datorat Zilei Culturii şi Scrierii Slave, pe 24 mai. Ziua a căzut marti, iar guvernul a hotărât ca şi lunea să fie liberă. La fel s-a întâmplat şi de Ziua Armatei, pe 6 mai. La acestea se adaugă celebrarea eliberarii de sub otomani, pe 3 martie, apoi alte două sărbători în septembrie. Ziua Independenţei, pe 22 septembrie, va implica patru zile libere. Cel puţin angajaţii din sectorul bugetar au dreptul la patru săptămâni de concediu plătit pe an, excluzând weekend-urile.

Vacanţele hotărâte de guvern costă însă economia naţională circa 35 de milioane de euro pe zi. În total sunt 14 sărbători în Bulgaria, iar bulgarii au inventat o adevărată ştiinţă a acestora. Astfel, o contabilă din Sofia a povestit pentru DPA cum a cuplat weekend-ul cu zilele libere de Paşti pentru a petrece zece zile, dintre care doar patru erau zile de concediu.

Angajatorii din sectorul privat se plâng de mulţimea de sărbători, care daunează afacerilor, însă, pe de altă parte, hotelierii de pe litoral şi din zona de munte exultă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.