Câmpeanu: Nu a ştiut nimeni că în România există un minister al Muncii

În vreme ce preşedintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, spune că Ministerul Muncii nu a reuşit, până în prezent, să găsească o formulă de colaborare instituţională cu autorităţile statelor în care muncesc românii, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, susţine că România a încheiat acorduri interinstituţionale cu Italia şi Cipru. În plus, ministrul anunţă că urmează să se semneze astfel de contracte şi cu alte ţări. Problema a fost discutată pe larg, marţi seara, la Realitatea TV, în cadrul emisiunii „Realitatea la raport”.

„Începând de anul trecut, noi colaborăm pentru absolut orice problemă cu ambasadele. Ataşaţii noştri pe probleme de muncă sunt în cadrul ambasadelor şi colaborează şi cu toate consulatele din statele respective. Este un efort imens pentru că până anul trecut nu s-a făcut nimic. Erau acele protocoale protocolare. Toate instituţiile care au corespondenţă în ţara respectivă pe probleme de muncă, de inspecţie a respectării legislaţiei, pentru ajutoare, încheiem astfel de acorduri. Voi merge în Olanda. Spania a reintrodus restricţii. Abia din 2014 le reia. Suntem în curs să perfectăm şi cu Spania, în urma vizitei premierului acolo, un astfel de acord instituţional. E o muncă enormă, cu aceste state nu a vorbit nimeni până acum, nu a ştiut nimeni că în România există un minister al Muncii”, a explicat Câmpeanu.

Solicitată să comenteze cazul celor doi muncitori români morţi pe şantierul din Germania, ministrul a adăugat: „Asta este activitatea noastră de zi cu zi. Acolo a fost un reprezentant al ambasadei noastre în Germania. S-a luat legătura cu persoanele de acolo. Nu putem să spunem că noi determinăm politica în materie de legislaţie a muncii a unui alt stat, dar colaborăm. În Europa se lucrează acum la un tratat care să stabilească responsabilitatea contractantului principal şi subcontractantului. Pentru că acest lucru s-a întâmplat în Germania: cineva a contractat o lucrare, a angajat muncitori cărora le-a promis un salariu şi condiţii de viaţă, activitatea a fost subcontractată şi persoana respectivă nu a mai respectat contractul.”

„Nu există, la ora actuală, o viziune unitară în Europa pentru ca această răspundere să fie solidară. La asta lucrăm acum”, a încheiat ministrul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.