De la Monet la Picasso şi până la Kooning

Capodopere din licitaţia colecţiei Rockefeller la “Christie’s”

Christie’s anunţă una dintre cele mai importante licitaţii din istoria sa şi, desigur, unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale sezonului. Precedate de un turneu mondial aflat acum în ultimele sale etape (Los Angeles, Beijing, Hong Kong şi New York), cele patru zile de licitaţie, din 8 până în 11 mai, vor oferi capodopere ale uneia dintre cele mai prestigioase colecţii din lume, formate din opere de artă modernă şi impresionistă, de artă americană şi asiatică, dar care cuprinde şi o amplă selecţie de arte decorative europene, bijuterii, obiecte de manufactură şi porţelanuri chinezeşti, japoneze, europene şi coreene.

Ideea licitaţiei este de a celebra istoria colecţionismului şi a vieţii, a dragostei pentru artă şi cultură, trasată cu pasiune şi cunoaştere de familia Rockefeller.

Este ideea de a nara o istorie: o bună parte din ceea ce este publicat în catalog cuprinde povestea felului în care operele au devenit o parte a colecţiei familiei”, a explicat unul dintre specialiştii de la Christie’s.

Având întotdeauna o incredibilă dragoste şi un simţ al frumuseţii, familia Rockefeller a ştiut să construiască, de-a lungul anilor, una dintre colecţiile cele mai mari din toate timpurile, care se laudă cu capodopere şi piese unice şi rare de peste tot, în afara faptului de a fi una dintre primele colecţii corporatiste din lume (Chase Bank), care are astăzi peste 30.000 de opere dispersate în 450 de birouri din întreaga lume.

Peggy şi cu mine am crezut amândoi că a fi colecţionar şi bucuria capacităţii omului de a crea obiecte frumoase ne-au permis o apropiere mai sănătoasă şi mai fericită de toate aspectele vieţii noastre. Frumuseţea oferă bucurie şi în acelaşi timp contribuie la crearea unor noi niveluri ale perspectivei generale a unui individ. Desigur, frumuseţea nu este o soluţie a problemelor mai presante ale vieţii, cum ar fi sărăcia, foamea şi conflictele lumii de astăzi, dar cel care iubeşte frumuseţea n-ar trebui să aibă un mai scăzut simţ al propriei responsabilităţi faţă de ceilalţi. Cred mai curând că posibilitatea creatoare pe care o reprezintă frumuseţea ar trebui să ne inspire în căutarea unor apropieri la fel de creative pentru a ajunge la o societate mai armonioasă”.

Într-adevăr, membrii familiei Rockefeller, din diferite generaţii şi mai ales soţii David şi Peggy nu s-au limitat să fie numai abili colecţionari, ci au fost întotdeauna atent implicaţi în susţinerea şi promovarea artei şi culturii, ca şi, la modul mai general, în sustenabilitatea socială, cu mari acţiuni filantropice în toate colţurile lumii.

Banii proveniţi din vânzarea colecţiei vor merge către aceste iniţiative filantropice pe care Peggy şi David Rockefeller le-au susţinut întreaga lor viaţă.

În final, toate aceste obiecte care ne-au adus atâta plăcere mie şi lui Peggy se vor întoarce în lume pentru a fi oferite celor care vor dori să aibă grijă de ele şi care vor resimţi aceeaşi satisfacţie şi bucurie pe care am avut-o noi în aceste decenii”, afirma David Rockefeller, în 1992.

Să începem cu seara de 8 mai, cu atât de aşteptata licitaţie a operelor din secolele al XIX-lea şi al XX-lea. Sunt propuse 44 de loturi ale celor mai mari nume ale artei moderne europene, cum ar fi Pablo Picasso, Claude Monet, Henri Matisse, Georges Seurat, Juan Gris, Paul Signac, Edouard Manet, Paul Gauguin, Jean-Baptiste-Camille Corot.

Locul de onoare i se cuvine matadorului ultimei sesiuni din Londra a casei şi, de acum, campion indiscutabil al licitaţiilor internaţionale, Picasso, cu o magnifică operă din Perioada Roz, Fetiţă cu coş cu flori. O lucrare rară, care conţine întregul patos şi atmosfera vieţii boemienilor de la începuturile secolului al XX-lea. Dar opera este interesantă şi prin prestigioasa sa provenienţă: achiziţionată direct de la pictor, în 1905, de Leo şi Gertrude Stein, a trecut apoi în posesia lui Alice B. Toklas, la moartea lui Peggy Stein, unde a rămas pentru următorii 21 de ani, înainte de a intra în colecţia Rockefeller. Cei doi soţi o păstrau în biblioteca casei lor din New York, de pe strada 65.

Atrage apoi în catalogul a cărui copertă o găzduieşte, frumuseţea specială şi intensitatea luminii, dar şi atmosfera colorată a Nuferilor în floare (1914-1917) de Claude Monet, una dintre cele mai mari şi splendide din celebra serie Nympheum a artistului. Lucrarea a fost achiziţionată de Rockefeller la sfatul directorul de la MoMA, Alfred Barr, de la un dealer din Paris, în 1956.

Nu putem să nu semnalăm o lucrare de Matisse, poate dintre cele mai importante oferite pe piaţa de artă: Odalisca cu magnolia, realizată la Nisa în 1923, dar care rămâne încărcată de întreaga fascinaţie pentru exotism a sfârşitului de secol XIX. Subiectul Odaliscei era recurent la artiştii generaţiei anterioare, Delacroix, Ingres… Aşa cum recurentă în întreaga istorie a artei este iconografia nudului feminin culcat, interpretat deja într-o manieră mai liberă de Goya şi Manet cu a sa Olympia, care a devenit un prilej pentru Matisse de a se confrunta cu toţi maeştrii săi. Este deci o operă absolut fascinantă şi în dialog cu întreaga istorie a artei, fie contemporană lui, fie trecută. Simfonia compoziţională a formelor şi culorilor face din ea una dintre cele mai importante opere de Matisse aflate încă în proprietate paticulară.

Valul a fost realizat de Gauguin în timpul primei sale evadări în căutarea “unei dimensiuni mai primitive şi mai autentice”, în lungul său sejur la Pont Aven, unde, împreună cu Bernard, a pus bazele dezvoltării unei noi arte, sintetismul. În Valul, lumina este prezentată sub faţetele ei înşelătoare şi haucinante, vis şi realitate care se melanjează în percepţia privitorului. Se află aici întreaga fascinaţie a forţelor elementare şi misterul poetic resimţit de artist, dar şi atracţia pentru femeile bretone a căror natură primitivă o admira Gauguin, legate visceral de pământul-mamă prin puternica lor credinţă catolică şi prin legendele celtice: pe culmea valului apar două figuri feminine ce sugerează o certă dimensiune sexuală, dincolo de imaginarul care a determinat pictura.

Alte opere importante, despre a căror estimare avem deja o idee sunt: fascinantul Tigre jouand avec une tortue de Delacroix (7.000.000 – 10.000.000 de dolari), luminoasa Venise, vue du Quai des Esclavons de Corot (8.000.000 – 12.000.000 de dolari); Natura statică cu măr de Picasso (1.000.000 de dolari) şi un strălucit peisaj abstract din 1908 de Wassily Kandinsky (1866-1944)…

Rămân, în afara estimării la cerere a primelor capodopere menţionate, La table de musicien de Juan Gris din 1914, două peisaje vibrând de lumină de Paul Signac şi George Seurat (Le port de Grandcamp, 1885), dar şi amplele compoziţii murale Mural I, Mural II, Mural III (55.2 x 249.8 cm.fiecare) de Juan Mirò din 1933, concepute special pentru casa negustorului de artă Loeb, naraţiune unică, în 3 părţi, a unei aventuri nocturne, între oniric şi reminiscenţele unui imaginar infantil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.