Caramitru ”a aflat„ de ce sunt tinerii agresivi, imuni la corupție și fataliști

„Moara cu Noroc” a lui Slavici  este un ”thriller rural”, „Baltagul”, „Moromeți” nu sunt  nici ele prea departe, cât despre Miorița, o ”rușine!”.

Opinia îi aparține lui Andrei Caramitru, care cataloghează drept exemple proaste pentru educație operele pe care elevii le studiază în școală.

Copiii sunt obligați să învețe ”despre glodul infect al satului de secol XIX”,  ratând educația pentru secolul XX,  arată Caramitru.

Operele studiate reprezintă un pericol, îi predispun pe elevi la agresivitate, la acceptarea corupției, violenței domestice și la resemnare în fața morții.

„Moara cu Noroc a lui Slavici – un thriller rural în care protagonistul, Ghiță, vinde familia pentru banii unui interlop. Învață copiii că lăcomia e justificată prin ‘sărăcie’, statul nu există, forța face legea. Succesul? Complicitate la crimă.

Ion își violează și bate viitoarea soție ca să pună mâna pe pământ. Baltagul ne învață că răzbunarea personală bate justiția. Moromeții transformă bătaia domestică într-un act de filosofie populară. Iar Miorița ne spune să tăcem și să acceptăm moartea cu resemnare absolută. O rușine!”, transmite  Caramitru.

„În loc să educăm copiii pentru secolul XXI – copii care sunt digital natives și trăiesc în orașe – îi forțăm să învețe despre glodul infect al satului de secol XIX, despre violență și despre mizeria umană. Promovăm o lume în care banii bat caracterul, bărbatul bate femeia, iar ‘soarta’ bate orice ambiție”, ma arată Caramitru.

Recomanda 1

20 de Comentarii

  1. Cibe nai este și asta ce a făcut la viata lui sau….. pentru ca îl cheamă caramitru are voie să-si dea cu părerea, mai bine ,, s-ar face ca lucrează ” marca înregistrată de seniorul cel director.

  2. Da, aici are oleacă de dreptate. Ar trebui înnoit conținutul materiei predate, băgat și literatură universală, citiți greii, francezi, englezi, ruși, poate chestii mai noi de secol 20-21. Și eu, elev mic fiind m-am găsit în imposibilitate de a pricepe atitudinea defetistă, inacțiunea senină a ciobanului moldovean față de informațiile strecurate de agentul ”oaie”. Nu mi a plăcut la vremea aia, eram revoltat și n am mai vrut să aud de marea creație Miorița. Puneți bă mîna pe par!

  3. Caramitru Jr e acelasi dobitoc, care nu intelege ca o natiune are nevoie pentru supravietuire sa studieze si sa inteleaga istoria tzarii respective. Da, in rromania de azi ar trebui pus mai mult accentul pe operele lui Caragiale, care denota ipocrizia, coruptia si incompetenta alesilor. Revenind la subiect, e ca si cand ai spune Rusilor sa nu studieze Dostoievski, Tolstoi, etc… sa le spui englezilor sa nu studieze Magna Carta, sa le spui Italienilor sa nu studieze istoria imperiului roman, si grecilor sa se dezica de istoria si filozofii lor.

  4. Dupa Caramitru jr si dupa tine, n-ar trebui sa citim decit „operele” obsedatilor sexuali Carturescu si Patapievici ! Aaa … pardon … nu sa le citim noi, ci sa ne fie citite de catre un/o degenerat(a) de drag queen !

  5. Caramitru, ești deștept ,tu știi bine cum funcționează m.ani.pu.lar.ea maselor și me.nta.lul col.ectiv,,de la ăl cu ț.ât.a in gura pan la al cu barba sură,,La an.alf.abe.ți operele literare nu ajung….ITI PUN O.NTREBARE! CUM ERAU ROMANII PANA IN 89 SI CUM SANT AZI? SAU ,EXACT ASA CUM E CU O CULTURA AGRICOLA ,PUI SAMANTA BUNA SI O TRATEZI CU SUBSTANTE CARE NU.TI DAUNEAZA ,ATUNCI NU FACI CANCER SI ALTE BOLI .

  6. Cum se vede din comentarii, de ani de zile uratul blestemat de Caramitru fiul, este injurat de toata lumea. Si atunci de ce il mai aduceti in paginile voastre; sa iritati cititorii?
    Nu aveti pic de respect fata de cititori?

  7. In timp ce americanii il au pe Superman noi il avem pe Felix Motanul, in timp ce americanii il au pe Batman noi avem baciul moldovean, noi suntem anchilozati in timp. Invatam aceleasi nuvele, romane aprobate de Popescu Dumnezeu. Revolutie? Nimic nu s-a schimbat in programa de invatamant, teorie multa, elevi obositi si blazati. Caramitru junior are un IQ peste medie. Sunt domenii pe care daca le-ar conduce, ar face treaba buna. Trebuie incercat. Acum este o voce singulara.

  8. Caramitru cel Mic trage pe nas si devine filozof? De când învață si sunt influentati copii sa nu zic de când citesc ei Moara cu noroc, Baltagul, Miorița? Aiurea! Tik Tok-etcetera.. ala e baza formarii puștanii noastre. Sa le scoată din programa, precum niciunul nu le citește!

  9. Deci s-a ajuns in Romania ca daca la scoala se studiaza o opera literara consacrata in care intriga sint coruptia, criminalitatea, imoralitatea, lacomia, dezumanizarea, exploaterea, saracia, lipsa de perspectiva …… toate acestea sa fie percepute si intelese de elevi ca normalitatea actuala in societate si comportament.

    Se va ajunge la o societate de sociopati.

  10. Cititi Alba ca zapada, Capra cu trei iezi si Scufitza rosie, educatie de grota cu bata ca argument suprem ! Evident, limba romana este la baza oricarei limbi europene, iar noi suntem aici stapani de 8.000 de ani, cand hungurii erau la Ulaanbaatar, inca.

  11. Acelea sunt personaje, d-le Caramitru, poate pe unele dintre ele le-a interpretat actorul Ion Caramitru pe scena.
    Si literatura nu ‘promoveaza’ nimic, pe cand d-voastra mereu incercati sa promovati ceva sau pe cineva.

  12. Rușine ești tu giolbanule ,trăit în țări străine pe banii lui tactul. Ce ști tu despre poporul român! Hai sictir!

  13. „…doar ca emotia te baga in sant, langa alcoolizati.” Din perlele lui Andrei Caramitru cel cult.
    Ghinion!

  14. Cred ca daca ar citi tatane-su (un om pe care i-a pretuit toata lumea!) aceste randuri s-ar rasuci acolo unde este.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.