Ce ascunde Romsilva despre prăbușirea cascadei Bigăr

Ruperea unui perete din cascada Bigăr nu este eveniment singurar pentru că în 2007, pe vremea când locul nu era foarte cunoscut de către turiști, a mai existat un incident similar. Nimeni nu a monitorizat situația și nimeni nu a făcut studii care să evalueze potențialele pericole deși sarcina principală ar fi trebuit să aparțină biologului parcului național Cheile Nerei – Beușnița. Romsilva, regia statului, susține că prăbușirea de luni a peretelui a avut cauze naturale în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului” și a respins ideea că aceasta ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniș. Doar că reprezentanții regiei nu spun că după construcția păstrăvăriei, în 1986-1988, debitul apei a tot scăzut iar roca de calcar, nemafiind alimentată cu apă, a căzut sub greutatea proprie.

”Cascada Bigăr făcea parte dintr-un habitat natural strict protejat: Habitatul 7220 – Izvoare mineralizate încrustate cu formare de tuf calcaros. Întreg bazinul hidografic trebuia păstrat intact. Păstravăria Romsilva nu avea ce căuta acolo. Recent, habitate naturale similare din travertin, mai puțin cunoscute turiștilor, precum și hectare întregi cu păduri seculare din același parc național Cheile Nerei – Beușnița au fost distruse complet de Romsilva. Parcurile naționale din România sunt în teorie strict protejate, acoperind doar 1% din suprafața țării. Sunt cele mai valoroase ecosisteme, dar administrația lor care a ajuns în mânile Romsilva se face în bătaie de joc, sub ochii Ministerului Mediului”, acuză reprezentanții Agent Green.

În 2013, revista The World Geography declara cascada Bigăr din judeţul Caraş-Severin drept cea mai frumoasă din lume. Un an mai târziu, faimoasa publicaţie Huffington Post a numit cascada „un loc desprins din basme”.

Ghidul de turism Mircea Jumanca și activist pentru protecția mediului a declarat că „travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. ”Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Jumanca, citat de Deutsche Welle. Acesta a spus că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.

Cascada Bigăr din Valea Minișului, județul Caraș Severin, a ajuns de câțiva ani unul dintre locurile cele mai vizitate de turiștii români și nu numai, după ce un site de turism a introdus-o într-un top al celor mai spectaculoase cascade din lume. Mai mulți investitori locali au reușit să atragă fonduri europene pentru diverse proiecte turistice care și-au pierdut, în aceste circumstanțe, obiectul principal de interes.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

14 Comentarii

 1. S-a rupt o bucata de Stanca de la baza sub actiunea Apei , dar Cascada , functioneaza in continuare . Bucata de Stanca de la baza a fost taiata de Apa , si s-a rupt in doua .

 2. La ce și câte mânării și măgării s-au întâmplat la Romsilva orice e posibil. Cine-i mai crede.

 3. ”Omul sfințește locul”.. In tinerețe, pe vremea impușcatului,, eram pasionat de turism, d enatură, cutreieram pe und evrei și unde nu vrei din locuri frumoase in mai frumoase și sălbatice.. era un deliciu, incărcare cu energie. la schii iarna mergeam evident pe coclauri eamenajate, doar nu existau atîtea ”pârtii s ecschii, care azi de fapt sunt fâșii defrișate, de hoție de lemne. Am mai incercat să vizitez câteva locuri plăcute odată,. Insă dezastru,.românu iși permite orice, distruge murdărește, construiești cu betoane multe in locuri in care practic nu trebuia natura deranjată.. ”e țara mea și fac ce vreau” E sloganul imbecil in gura și mentalitatea multora.

 4. Acum mintile luminate sa faca un plan pentru a reface partea surpata. Sa vedem…solutii!

 5. Ați devenit pupitrul de propagandă al Agent Green ? Știți că Agent Green are 70 de procese cu Romsilva ? Custozii de arii protejate au dispărut . A rămas Romsilva . Dăm pe ei.

 6. Spun unii ca s-a prabusit patrimoniul cultural al Romaniei! Eu vad altceva si anume: baza prabusirii reale cu dovezi in timp a prabusirii a tot ce inseamna Romania si natiunea romana! Asteptam cu nerabdare sa apara dovezi indubitabile, pe langa cele existente la vedere, privind prabusirea sufletului romanesc care inca mai rezista, exista si traieste.

 7. Io cre’ca sobolanii cu buletin de Bucuresti ai d-nei Clotilde Armande au migrat catre cascada Bigar si au ros-o pe dinlauntru. Cica s-au saturat sa tot caute prin gramezile de gunoaie din Bucuresti.

 8. EU CRED CA DOMNUL PRESEDINTE CARE ESTE FIZICIAN POATE SA LE EXPLICE CUM ESTE CU FORTA FRECARII SI CU FORTA DE GREUTATE.RESTUL SUNT DOAR MAGARII DE AMBELE PARTI CARE DORESC SA PUNA PE PRIMUL LOC ADEVARURI PARTIALE IN FOLOSUL LOR.

 9. @Pompilica
  Cel mai in masura ar fi presedintele Constantinescu, acesta fiind si geolog.

 10. Un simplu act de eroziune naturala transformat in motiv de scandal politic. Dintotdeauna apa a erodat piatra, asa s-au creat albiile raurilor. Iar cascadele toate cedeaza la un moment dat sub actiunea apei, care le remodeleaza permanent, asa cum remodeleaza toate formele de relief pe care le intalneste. Ceea ce a facut ONG-ul se traduce prin inflamarea opiniei publice, pentru bani si interese proprii – cam ce fac majoritatea ONG-urilor asa-zis verzi. Asa a fost si cu ursul Arthur, asa a fost si cu sobolanii si liliecii care au blocat autostrazile… Iar romanul, sentimental si pripit in a acuza in stanga si-n dreapta, a pus botul si de data asta, fara sa se documenteze (e greu, stiu).

 11. @ „Pompilica”, 8 iunie 2021 la 16:02
  Domnul președinte NU ESTE FIZICIAN! …este un simplu profesoraș de Fizică, ceea ce nu e deloc FIZICIAN! Poate ajungi și te instruiești și tu asupra acestui adevăr. Profesorii erau, majoritatea, la un IQ apropiat de al elevilor pe care-i instruiesc. S-a văzut asta, cel mai bine, în 1990-1996, cînd nu numai că au votat cu Iliescu în proporție de peste 80%, dar îi erau și devotați! Iar de atunci e și mai rău: cei vechi care au făcut facultăți cît-de-cît serioase pe vremea lui Ceaușică au ieșit din sistem datorită vîrstei, și au fost înlocuiți de „absolvenți” cu „diplome” cumpărate de la „Șpilu’ Haret”, ciurucurile societății! Dumnezău cu mila, acum…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.