Ce facem cu „Concluziile” de la Veneția?

Ne-am ars sau ne facem că plouă? Nu mai merge cu interpretări, nici cu sictir, nici cu amăgiri. Am ajuns un subiect rușinos și super analizat pe harta lumii și temă de dezbatere la facultățile de drept și la toate dezbaterile despre libertăți. Ba și temă de casă pentru propagandiștii plătiți să mai îndulcească situația. Mai apare cîte un fake news despre documentul sau despre poziția Comisiei de la Veneția, dar în România lucrurile au rămas cum au fost. Nu se lucrează la nici o punere de acord. Ba este mai rău decît în momentul apariției Concluziilor Comisiei de la Veneția. Biroul Electoral Central a devenit și el organ de interpretare juridică și a luat-o pe urmele CCR.

Nu vorbești frumos, n-ai ce căuta în competiția electorală! Analiștii formați în Rețeaua Soros chiar susțin că un candidat poate fi judecat și de un concurent. Nu trebuie musai să fie judecător și să aibă habar de Drept Constituțional și de legi privitoare la procesul electoral. Este suficient să ridice mîna cînd trebuie validată o măsură comandată de sus. Și gata!

Aproape zilnic primesc fotocopii și linkuri de articole publicate în străinătate despre acest caz. Ce s-a întîmplat în alegerile din România este în continuare un subiect negru la adresa țării noastre. La fel ca în lunile de după Mineriada din 1990, cînd am fost priviți ca niște sălbatici. Acum, nu mai suntem taxați pentru cruzime, ci pentru mult mai rău. Pentru prostie,  neștiință de carte,  abuz, comportament nedemocratic. E mai ceva ca după 13-15 iunie 1990! Atunci, era vorba despre un comportament violent al unui grup social, folosit în consolidarea puterii abia preluate de autorii loviturii de stat și de succesorii PCR. Acum, avem de-a face cu o mutilare a statului de drept tot sub conducerea statului de drept comandat de aparatul european de coordonare a țărilor membre ale Uniunii Europene.

Oricît a fost de susținută această decizie a CCR de cancelariile europene, ea a fost evaluată extrem de critic de Comisia de la Veneția într-un raport Urgent publicat pe 27 ianuarie 2025.

Cît este Comisia de la Veneția de organism al Consiliului Europei, ea a lăsat să se înțeleagă că anularea alegerilor din decembrie 2024 a fost o formă de a trata cu picioarele reguli elementare ale statului de drept. Numai că nu a scris negru pe alb că România a avut parte de o lovitură de stat ambalată într-o măsură aparent constituțională de combatere a nenumărate și nedovedite încălcări ale legii.

Pînă la noi „ordine”, felul în care CCR și BEC au anulat alegerile și mai apoi candidații rămîne antologic și în totală contradicție (conflict) cu recomandările Comisiei de la Veneția. Pe de o parte, rîde lumea de noi, iar pe de alta, instituțiile statului interzic ce vor. S-au învățat cu aplicarea de interdicții ca pisica la borcanul cu smîntînă. Și le aplică, una cîte una. Mai că ne putem aștepta la orice.

Și, cu toate acestea, presiunea publică de reabilitare a statului de drept este ca și inexistentă. Autoritățile și presa slugarnică joacă tontoroiul și se fac petreceri că am scăpat de o belea, că au salvat țara de la un mare necaz și că ne îndreptăm vertiginos spre o „țară ca afară!”. Abia că se mai pomenește de „reluarea turului doi”, ceea ce ar fi egal cu refacerea Mineriadei din 1990 sau a cutremurului din martie 1977.

Care să fie calea de ieșire din această situație păguboasă pentru percepția României? Îngropăm episodul alegerilor anulate din 2024 cu alte alegeri făcute pe o listă de candidați tăiată cu foarfeca și dreasă din participanți ca să iasă bine?

Concluziile Comisiei de la Veneția rămîn valabile, dar nimeni nu se mai apleacă asupra lor. În ciuda scotocelilor ordonate și comise de Poliție, probele nu se pupă cu acuzațiile. Ba, în loc să primim dovezi, încep să apară mai multe informații despre anularea alegerilor din țara noastră la comanda unor personaje aflate în fruntea Comisiei Europene. Din ce în ce mai mulți spun că a fost ordin de la Madam. Ne prefacem că votăm ca să iasă Nicușor Dan care, de fapt, se potrivește ca Iohannis la NATO?

Pentru că ieșirea din încurcătură nu-i o treabă jurnalistică, nu-mi rămîne decît să reiau Concluziile Comisiei de la Veneția, date publicității pe 27 ianuarie 2025. Și, pentru a nu fi acuzat că le-am tradus greșit, le reproduc cu copy paste de pe site-ul instituției în speranța că parlamentarii români își aduc aminte ce problemă enormă are țara lor.

”78. The Venice Commission makes the following key recommendations:

A. Decisions to cancel election results should be taken by the highest electoral body and such decisions should be reviewable by the highest judicial body, the constitutional court or a specialised electoral court when such a judicial body exists [para. 21]; B. The power of constitutional courts to invalidate elections ex officio – if any – should be limited to exceptional circumstances and clearly regulated [para. 27]; C. The cancellation of a part of elections or elections as a whole can be allowed only under very exceptional circumstances as ultima ratio and on the condition that irregularities in the electoral process may have affected the outcome of the vote [paras 18 and 39]; D. The decision-making process concerning election results must be accompanied by adequate and sufficient safeguards ensuring, in particular, a fair and objective procedure and a sufficiently reasoned decision based on clearly established facts which prove irregularities that are so significant that they may have influenced the outcome of the election; affected parties must have the opportunity to submit their views and evidence, and the discretion of the judge considering election matters should be guided and limited by conditions set out in the law; decisions must be taken within reasonable time-limits [paras 16, 28, 31, 33]; E. It should be possible to challenge election results based on violations of electoral rights, freedoms and interests by the State, public and private electoral stakeholders, and on CDL-PI(2025)001 – 20 – Opinion No. 1218/2024 influence of the media, and of social media in particular, including those sponsored and financed from abroad [paras 48 and 49]; F. States should regulate the consequences of information disorders, cyber-attacks and other digital threats to electoral integrity; candidates and parties must be granted fair and equitable access to online media, and regulations should be implemented to ensure that artificial intelligence systems by internet intermediaries do not favour certain parties or candidates over others [paras 54 and 55]; G. The general rules on campaign finance and transparency should be applied to online campaigning using social media platforms; States should also regulate that online electoral advertising must be identified as such and must be transparent, and that social media platforms are required to disclose data on political advertising and their sponsors [paras 56 and 58]”.

Recomanda 110

22 de Comentarii

  1. Trădători sunt cei care acționează împotriva intereselor țării, cei ce deturnează instituțiile statului pentru interesele proprii, cei plătiți pentru a difuza propaganda intereselor străine, pentru a prăda bogățiile țării și sărăci viitorul tinerilor, cei care anulează deciziile poporului, cei care împing țara în război și se opun păcii și soluțiilor pașnice.

  2. Tot ce nu este resprctat prin lege si Constitutie ,ar trebuii pedepsit exemplar .Acelas lucru ar trebuii sa faca si cei de la Comisia de la Veneția cu cei care nu au respectat legea ,pt. ca in caz contrar ,aceasta Comisie de la Venetia ,functioneaza de pomana si nu isi mai are rostul sa existe .

  3. …vorba lui Iohannis…
    Paradoxul e ca, desi toata lumea stie ca CCR-ul a comis-o rau de tot, si poate in sinea lor nici acei romani nu sunt de acord cu nemernicia, sustin sus si tare ca astia sunt corecti si albi ca laptele. Da, e un paradox…

  4. Văd că autorul se întreabă și pe bună dreptate, ce facem cu concluziile de la Veneția , în schimb eu și văd că nu numai, mă întreb ce facem cu faptul că este o cenzură acerbă până și aici la „Cotidianul” aproape singura în care ne mai puteam exprima ceva mai liber părerile !

  5. Nea Cornel, ai sesizat ca, comisionarii de la Venetia au concluzionat ca „AR TREBUI”? Dar ca pe „grecoteiul cu nas subtire” care a pus la cale „dezbaterea” si e tot Jup Pann, la UE, il cheama Russopulos?

  6. @ Radu Humor zici că sunt incult juridic și bine zici,dar ar fi bine să-ți semnezi afirmatia că sa fie luata in seama.
    Cultura ta juridică ți-ai format-o in herghelia lui Potra îngrijind mustangul lui Georgescu.
    Acuma te răzbuni pe CCR că te-a lăsat șomer.

  7. FALSIFICATORII cei „generici” (de tip multi-etnici, multi-nationali si multi-statali) … sunt cei migratori si calatori … vremelnic sălășluiti aici … adica toti cei care sunt „extremisti, antisemiti, rasisti si discriminatori” …
    de pe taramul NOSTRU (carpato-dunareano-pontic), cel STRAVECHI al neamului NOSTRU (de vreo 8.000 de ani AICI,dpv. arheologic, paleogenetic, cultural si spiritual) … neam al NOSTRU SEDENTAR, CONTINUU si MAJORITAR locuitor aici … SPECIFIC si PARTICULAR aici … ORIGINAR si ORIGINAL, UNIC si UNITAR aici !

  8. Nu ce facem cu concluziile de la Veneția ? Ce fac guvernanții cu concluziile de la Veneția ? Se vor șterge la fund cu ele …Zău maestre ,parcă trăiți în altă țară !

  9. Nea Cornel, pe cine il „atac vulgar” cand sustin ca in 24 noiembrie AU FOST FALSIFICATE ALEGERILE? Nu am sustinut ca FALSIFICATORII sunt „extremisti, antisemiti, rasisti sau discriminatori”!!! Si atunci, de ce mi-a fost blocat accesul la moderare?

  10. @ Batrine , stiu ca esti incult juridic , iti recomand totusi sa citesti articolul d.lui Marcel Seserman . Il gasesti usor pe COTI.RO .Este posibil sa intelegi si tu ca faptele au consecinte , si ca ele se deruleaza dupa LEGE ..PS- Stiu ca este o pierdere de vreme , dar imi fac o datorie!

  11. RECTIFICARE … doru popescu CU POPOR (la a sasea generatie, cel putin, cu acte PAMANTENE din Țara Românească, Moldova si ROMÂNIA) cu PATRIE (nascut in orasul Craiova din ROMÂNIA) si CU DumneZEU (botezat in rit CRESTIN al IUBIRII in orasul Craiova din ROMÂNIA).

  12. Si tocmai de aceea … Charlie cel FARA de DumneZEU, FARA de POPOR si FARA de PATRIE, cel ALOGEN si TRADATOR de NEAM si TARA … il URASTE in mod ATAVIC pe marele NOSTRU dramaturg si GENIU cultural al neamului NOSTRU, Ion Luca Caragiale !

  13. De aceea neamului NOSTRU ii trebuie un PRESEDINTE de tip NATIONAL (sa tina cu poporul NOSTRU) si SUVERANIST (sa tina cu patria NOASTRA) … precum Calin Georgescu !
    Pentru ca neamul NOSTRU de pe taramul NOSTRU sa poate INDEPARTA toti ALOGENII cei „generici” (de tip multi-etnici, multi-nationali si multi-statali), cei doar „niste oarecare” NEromani si ANTIromani … precum Charlie cel FARA de DumneZEU, FARA de POPOR si FARA de PATRIE … cel TRADATOR de NEAM si TARA !

  14. De ce HULESTI Charlie cel FARA de DumneZEU (ZEUL nostru AUTOHTON), cel FARA de NEAM (cu URA atavica fatza de ROMANI) si cel FARA de PATRIE (cu URA atavica fatza de ROMANIA) ?
    Caci A HULI pe altii (GENIILE, ELITELE, EROII, MARTIRII neamului NOSTRU de pe taramul NOSTRU) inseamna DOAR ca NU ESTI crestin !

  15. Acestea mai sus sunt recomandari pe viitor date. Oponentul are si el dreptate. Trebuie respectat, invitat ca oaspete. Oamenii care au iesit la inaintare au probat fiecare setea proprie de putere. A fost un test pentru ei. Mai mult sau mai putin l-au picat agatandu-se de idei, de ideologii. Recomand un tempo de asteptare. Nu se va produce vreo schimbare curand chiar daca este ales un presedinte. Imi pare rau de vestea proasta!

  16. Nu ați găsit comentariul lui Radu Humor?
    Mai căutați până îl găsiți!
    Cum pierdeți voi asemenea monstre de gândire „suveranista”?

  17. LEGE nr. 370 din 20 septembrie 2004 cu privire la alegeri si la anularea alegerilor

    Articolul 52
    (1) Curtea Constituțională anulează alegerile în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situație Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.
    (2) Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale și de candidații care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază.
    (3) Soluționarea cererii de către Curtea Constituțională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoștința publică a rezultatului alegerilor.

  18. Ce facem cu „Concluziile” de la Veneția?
    Imprimati-le recto-verso pe hârtie igienica si o sa aveți vânzări record în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.