Ce înseamnă „taxa de solidaritate” anunțată de ministrul Finanțelor

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a revenit joi dimineață cu explicații după ce a anunțat miercuri seară că angajatorii vor plăti o taxă de solidaritate de 2% de la 1 ianuarie 2018.

Ministrul a precizat că 90% din banii proveniţi din aceasta vor fi direcţionaţi către bugetul de stat pentru anumite cheltuieli sociale, „spre diverse destinatii, functie de solicitări”, iar 10% vor fi folosiţi pentru susţinerea angajaţilor care se pot confrunta cu probleme precum intrarea în insolvenţă a angajatorului.

„Acest 2% nu înseamnă integral fondul de salarii. O parte din acest 2% se va constitui ca venit la bugetul de stat, urmând ca, ulterior, de la bugetul de stat să fie acoperite finanțări pentru partea de sănătate și pentru partea de asigurări sociale. Vor fi aceste două componente. Practic, 90% va merge la bugetul de stat pentru a acoperi diverse destinații în funcție de solicitările bugetare și 10% va merge către sprijinirea tuturor salariaților care se vor confrunta cu situații deosebite în caz că angajatorul intră în insolvență și nu le achită obligațiile”, a spus Mișa.

Potrivit ministrului, ”această taxă nu este o taxă suplimentară, a existat şi până acum această contribuţie”.

„E vorba de o contribuție de solidaritate socială, nu e taxă nouă. În baza legii 200 din anul 2006 există un fond de sprijinire a salariaților pentru care angajatorul nu plătește contribuții. Există, de asemenea, o directivă europeană, o decizie a Consiliului, nr. 80/987 a Comisiei Economice Europene, care reglementează instituirea unui fond pt toti angajașii pt comaniile la care au lucrat si au instrat in insolvemn Se dorește asigurarea angajatului în situația în care angajatorul nu i-a plătit contribuțiile și intră în insolvență”, a declarat ministrul Finanțelor.

Mişa a susținut că angajatorii nu vor fi afectaţi, în contextul în care nivelul contribuţiilor va scădea.

Joi după-amiază, Ministerul Finanțelor a remis joi și un comunicat de presă, în care explică cu privire la această taxă. „Contribuția pentru solidaritate socială nu este o taxă nouă, ci o contribuție socială corelată cu măsura privind reducerea numărului contribuțiilor sociale și cu necesitatea asigurării prestațiilor sociale de care beneficiază salariații în conformitate cu principiile care stau la baza sistemelor de asigurări sociale, cum ar fi principiul contributivităţii și cel al solidarităţii sociale.

Contribuția se plătește la bugetul de stat și se datorează de către angajatori la fondul brut de salarii, fiind destinată alimentării Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale și asigurării necesarului pentru plata prestațiilor din domeniul asigurărilor sociale de care beneficiază salariații, cum ar fi indemnizațiile pentru șomaj, indemnizațiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de muncă și boli profesionale. Nivelul contribuției este stabilit astfel încât să asigure necesarul pentru plata prestațiilor sociale de care beneficiază salariații.

În ceea ce privește Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, obligativitatea constituirii acestuia este instituită prin Legea nr.200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările ulterioare, care transpune Directiva Consiliului nr.80/987/CEE privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la protecţia salariaţilor în cazul insolvabilităţii angajatorului, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr.L283 din 28 octombrie 1980, cu modificările aduse prin Directiva Parlamentului European şi a Consiliului nr.2002/74/CE, publicată în Jurnalul Oficial nr. L270 din 8 octombrie 2002.

Din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale se asigură plata salariilor în situația în care angajatorii intră în insolvență, în limita a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat”, explică ministerul în comunicatul citat.

Ministrul Finanțelor a anunțat joi seară la Antena 3 că angajatorii vor plăti o taxă de solidaritate de 2% din fondul de salarii, „pentru a avea și ei o responsabilitate față de bugetul de stat”.

„Este o taxă reglementată și printr-o directivă europeană, pe care o plătește angajatorul la fondul de salarii. Este o directivă europeană care reglementează pentru fondul de salarii o anumita taxă (…) O plătește angajatorul la fondul de salarii, să aibă și el o responsabilitate față de bugetul de stat”, a spus Mișa, la postul de televiziune.

El a insistat ca această taxă „nu poate să însemne o taxă în plus sau o creștere salarială. „E o taxă ce se aplică la fondul de salariu, care nu poate fi eliminată sau comasată cu alte categorii de contribuții”, a spus ministrul.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8500 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Deci, PSD recunoaste: NU avem Bani pentru toate minciunile promise ca sa ne Votati!
    Si uite asa suntem nevoiti sa bagam NOI Taxe, desi in campanie am JURAT ca PSD nu va baga Taxe si Impozite noi!
    Dupa explicatiile lui Ionut Misa(NU a mai aparut Dragnea, NU are curajul sa anunte TAXE NOI, Dragnea anunta doar cand creste salariile si pensiile din PIX!!!), Romanii s-au lamurit, daca chiar mai aveau nevoie de explicatiile astuia!
    Partid iubit, sintem fericiti, striga Milioanele de angajati ai Romaniei!!
    Ia-ne 2% din Salariu si plateste-ti copiii, sotiile, amantele si nasii merituosi!! Supra-taxarea salariilor pentru hranirea clientelei politice PSD – ALDE se intimpla exact in momentul in care auzim laude peste laude ca „duduie” Economia, dar Guvernul nu e in stare sa gaseasca Bani pentru Legea pensiilor pe care o amana La Anu’ si la muuulti ani!
    Si-au batut joc de noi, parintii si bunicii nostri (si ai lor, desigur, ca si ei asteapta marirea pensiilor), ne-au mintit jumatate de an ca vor mari pensiile, si acum ne spun ca nu au bani.
    Si-au dat seama ca AU Bani doar pentru clientela lor, pentru Salariile si Pensiile lor URIASE.
    Dar nu au bani sa multumeasca si votantii, prostiti de 27 de ani si acum vor sa stoarca Bani de oriunde pot.
    Mai aveti vreun dubiu ca tot Programul de guvernare a fost o INSELATORIE a lui Dragnea?!
    Momentul Adevarului pentru guvernarea PSD-ALDE a sosit, mai tirziu decit ma asteptam.
    Sa vedem cum vor plati cei responsabili de INSELATORIE.

    • Bani ar fi daca n-ar fi furati de politiceni, de afinii lor si de clientela politica.

  2. Practic un fond special din care vor fi serviti cei din anturaj, acoperindu-ne de „reglementerile UE”. Atunci la ce se mai platesc CASurile, etc.? Reglementarile europeene se aplica daca nu exista acoperire in legea nationala, asta-i rolul lor principial.

  3. Pfiu ce de comentatori priceputi pe aici…care se vede ca habar nu au avut in viata lor despre ce taxe si contributii aferente salariilor se platesc in prezent! Domnilor: in prezent angajatorii platesc 4,25% din fondul de salarii pentru fond somaj, risc accidente de munca, concedii medicale si risc insolventa. In loc de 4.25% vor plati 2%. De unde isteria asta cu noi taxe? Ah, ca au vrut ca tembelii sa le desfiinteze complet si sa le acopere din bugetul de stat? Asta e alta poveste, dar e din categoria „da-i Doamne romanului mintea de urma”. Mi se pare mie sau cititorii Cotidianului s-au molipsit de la tefelisti si le-au murit toti neuronii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.