Ce prevestesc protestele din Occident?

Războaiele culturale sunt deseori ridiculizate ca fiind o inovație americană. Însă, la fel ca în multe alte domenii, primii au fost francezii. Din 1897 până în 1899, Franța a fost scindată de arestarea și judecarea lui Alfred Dreyfus, un ofițer evreu de stat major care a fost acuzat pe nedrept că a spionat în favoarea Germaniei. Acum, cazul Dreyfus nu este decât o notă de subsol, însă atunci a fost o controversă mare consumatoare de energii, care a dezbinat o țară întreagă și i-a captivat pe politicienii, jurnaliștii și intelectualii din Europa”, scrie Will Collins, pentru The American Conservative.

Analogiile istorice pot fi imprecise, însă sunt câteva paralele irezistibile între cazul Dreyfus și erupțiile ce au urmat după uciderea lui George Floyd de către un polițist din Minneapolis. Statele Unite sunt în situația Franței, o putere aflată în declin care are încă o mare influență culturala. Cultura noastră americană a devenit globală și a inspirat protestele din Dublin, Berlin, Mexico City, așa cum a fost și cazul Franței care era în război cu ea însăși.

Însă cea puternică paralelă este legată de profunzimea și intensitatea animozităților culturale ale părților în dispută, care nu se luptă pentru niște proiecte, ci pentru niște viziuni politice profunde. În ”The Proud Tower”, Barbara Tuchman scria că Dreyfus, care nu a fost o personalitate notabilă, a devenit o ”abstracție” pentru susținătorii și detractorii lui. Ea a sumarizat astfel Afacerea Dreyfus:

«Fiecare parte a luptat pentru o idee, ideea de Franța: o Franță a Contrarevoluției și o Franță de la 1789; una a ultimei șanse de a reduce tendițele progresiste și de a reinstitui vechile valori, cealaltă a șansei de a recupera onoarea Republicii și de a o feri de reacțiune».

E greu să găsești o comparație mai bună cu momentul actual. Limbajul conflictului existențial a fost lansat de dreapta americană, la alegerile din 20165. Eseul ”The Flight 93 Elections” compara votul pentru Donald Trump cu încercarea disperată de a prelua controlul asupra avionului deturnat de teroriști la 11 septembrie 2001. De partea cealaltă, a stângii, liberalismul tot mai puternic al administrației Obama a dus la o o critică mai radicală a instituțiilor americane și a istoriei, spunând că singurul drum înainte nu poate fi decât schimbarea revoluționară. Trendul este usor de recunoscut începând cu sănătatea, unde reformismul moderat al proiectului Obamacare a fost înlocuit de planul pentru asigurările medicale universale, și până la Războiul american pentru Idependență, care a început să fie reimaginat de The New York Times ca un război împotriva sclaviei.

Uciderea lui George Floyd a accentuat acest conflict existențial. Pentru stânga, sloganul este ”nu mai finanțați poliția”, un apel care ar fi fost considerat absurd în urmă cu doar câțiva ani. Desființarea poliției nu este un proiect, este o provocare. În Franța, nu putea fi pace între Franța Contrarevoluției și Franța de la 1789, așa cum nici în America nu poate fi pace între conservatorii care fac o plecăciune în fața istoriei și instituțiilor și noua stângă în ascensiune, care le pune sub semnul întrebării legitimitatea. Liberalismul de până mai ieri, care punea accent pe loialitatea față de idealurile naționale, dar promova și reformele, pare acum depășit.

În 1897, Afacerea Dreyfus a fost alimentată de presă, creându-se un mediu efervescent, unul care anticipa obsesia de acum a americanilor legată de social media. Argumentele și contraargumentele taberei dreyfusarzilor și ale oponenților lor au fost amplificate până la punctul în care a ajuns să fie în joc legitimitatea instituțională a armatei franceze, care a refuzat să admită că a greșit condamnându-l pe Dreyfus.

«Presa a creat Afacerea și a făcut imposibil un compromis», scrie Tuchman. De la monarhiștii reacționari și până la anarhiștii revoluționari, toate facțiunile politice avea propria portavoce în presă. Acest tip de jurnalism a fost înlocuit acum de nebunia creată de algoritmii Twitter, Facebook sau Instagram. Circulă online videoclipuri revoltătoare, citate inflamatoare, deseori editate și scoase din context, la fel cum apăreau informații asemănătoare în ziarele și editorialele din Franța.

Există o ultimă paralelă între Afacerea Dreyfus și momentul actual, o paralelă care sperie. Strigătul de luptă al taberei Dreyfus era ”Dați-mi o confruntare”, ceva ce simt poate și mulți dintre americanii ținuți în carantină, care au fost mânați spre confruntare de o combinație toxică între social media, inegalitățile economice și o anumită dezamăgire față de liberalismul fad din ultima perioadă. Un francez din La Belle Epoque, o altă perioadă caracterizată de inegalități și revolte ideologice, ar înțelege bine situația noastră grea de acum.    

Însă această perioadă strălucitoare și plină de tulburări din istoria Franței s-a încheiat cu masacrele de pe câmpurile de luptă din Flandra. În 1914, Armata Franceză a mers la război cu tradiționalii ei pantaloni rosii, încrezătoare în Planul 17, un atac furibund asupra fortificațiilor germane din Alsacia-Lorena. Măcelul ingrozitor care a urmat a fost mai important decât orice alte dispute din perioada antebelică. Dreyfus a fost prevestitorul unei catastrofe iminente. Este greu să nu ne gândim că războiul nostru cultural de acum poate fi doar preludiul a ceva și mai distructiv.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

15 Comentarii

  1. Occidentul nu mai este de mult un model!
    Mai degraba o lume degenerata!
    Se va stinge !
    Credinta va invinge!

  2. Monarhiștii erau ,,reacționari”,iar anarhiștii (ce e anarhia? HAOS!) erau ,,revoluționari!? Ce zice autorul? Un francez din perioada ,,La Belle Epoque” ar înțelege situația de acum..Ce zicea o parte a presei de Eminescu? Că e ,,reacționar”Încă de atunci ce scria Eminescu despre tinerii care studiau la Paris erau indoctrinați ca și azi cu idei nebunești!,deveneau anticreștini și comuniști,etc.Deci înca de pe la 1780 tineretul ,,progresist” era spalat pe creier la Paris..Azi au schimbat denumirea reacționar cu antireformist,coruptie,etc.Cei din umbra lui soroș vor oameni cît mai proști care să nu-și pună intrebari și sa fie mînați ca oile în țarcul neomarxist al controlului total sclavagist.Sclaveți proști.

  3. Statul roman cred ca mai exista numai si numai sa mentina salariile URIASE, privilegiile si pensiile speciale ale aparatului represiv format din servicii si politicieni. Statul roman nu lucreaza pentru cetateni, ci pentru aparatul represiv si nevestele, beizadelele, amantele, fostele neveste, rudele acestuia. repet, cine poate , sa plece de aici. Sper sa treaca pandemia si tinerii sa poata pleca de aici.

  4. unii au jefuit pe altii, azi dintr-o ironie ceea ce au incurajat doar declarativ se materializeaza, in UE democratia este cu mai multe viteze, toate aceste viteze ii vor invata democratia, adica puterea poporului, poate, ruinand si valorile, dar oricum au fost cladite din jaful si chiar sacrificiul/moarte altor popoare pe care le-au subjugat si subjuga sub sloganul Drepturile Omului, Democratie…

  5. Premise gresite: Satele Unite ale Americii nu mai reprezinta decât un imperiu in ultima sa fază, aceea a dezintegrarii. Ca imperiilor evului mediu le-a luat sute sau zeci de ani sa se dezintegreze reprezintă o problemă de viteză a comunicării. Astăzi lucrurile merg infinit mai repede si sunt curios, după atacurile demente ale „democratilor” din SUA, cat timp vom mai vorbi despre SUA.

  6. Toate-noi si vechi sunt toate!Ultima mare miscare culturala in SUA a fost miscarea hippie din anii 60-70!S-au opus războiului (concret, celui din Vietnam, dar şi ideii de război), conduitei sociale stricte, corporaţiilor lacome şi traiului monoton de la oraş,statului politirnesc;
    Au îmbrăţişat ideea de libertate, de a trăi cât mai simplu şi cât mai aproape de natură; sloganurile erau “Armonie, justiţie şi curăţenie / Dragoste, lumină şi adevăr / Nimeni nu va pune căluş libertăţii / Nimic nu va îngreuna spiritul / Credinţa ne va ajuta în cunoaştere / Omul va învăţa din nou să gândească’
    Timothy Leary,un mare guru al miscarii hippie amurit in 2006
    Probabil Noua Revolutie culturala isi va gasi un fagas international,mai ales in tarile tarcate epidermic,va fi mai colorata,si va esua intr-un cosum astronomic de droguri,pentru ca pe acesti oameni nu ii intereseaza Profitul,PLusvaloarea sau Traditia Muncii (de la 9 la 5):))!

  7. Daca ne uitam doar putin mai atent la cit de imbecili pot fi cei de pe „baricadele” actuale (bineinteles, se gasesc intotdeauna altii si mai imbecili care sa-i aplaude si sa-i sustina !), „revolutionarii” acestui haos organizat, mai daca n-as inlocui ultimul cuvint din articol, „(ceva și mai) distructiv” cu cuvintul „distractiv” ! … Probabil insa ca numai distractiva nu este imaginea cretinismului globalizat si a distrugerilor sale (culmea, definite drept „constructive” !) … (ps : o mica precizare in ce priveste Franta, pomenita in articol : ca cineva care cunoaste cit de cit situatia, traind acolo (aici) de peste 30 de ani, cred ca pot afirma fara riscul de a ma insela ca, in momentul de fata, fiecare din cei termeni ai devizei revolutionare de la 1789, „Liberte ! Egalité ! Fraternité !” poate fi pus serios sub semnul intrebarii …)

  8. Ei vezi, tocmai aici e unul din blestemele si una din nenorocirile romanilor si ale Romaniei : dupa 45 de ani de comunism (au fost si citiva ani acceptabili, pot sa spun, mai ales din punct de vedere economic si al nivelului de trai, dar ultimii zece au fost un cosmar !), multi romani au ajuns sa aiba alergie doar la simpla rostire a cuvintului „stinga” (habar neavind cu ce se „maninca” cea adevarata !), unii din pura prostie, altii din pura utopie dar si altii, stiind prea bine despre ce este vorba, din lichelism si au ajuns sa confunde rapid „dreapta” cu fostii tortionari resapati si revopsiti ! Mda … probabil ca un fel de varianta a „sindromului Stockholm” …

  9. Europa cu mai multe viteze!!.. că care viteze??.. Germania motorul Europei s-a calat,ce viteze ?.a mai rămas una,de mers înapoi.. dacă timp de 15 ani motto-ul in Europa era Germania mai întâi!!.. acum tragem ponoasele,are dreptate Trump când o ia de ureche pe Markel,noi vă apărăm ,voi nu plătiți și va îmbogățiți… să se ducă doamna Markel la colegul ei de serviciu Putin… rețeaua STASI!!..,în RDG… Cottbus…

  10. „Obama a dus la o o critică mai radicală a instituțiilor americane și a istoriei, spunând că singurul drum înainte nu poate fi decât schimbarea revoluționară”

    Sa intelegem ca Obama a fost un fel de Gorbaciova ))) mai colorata, luunga si slabanoaga ,”reformele” democratilor un fel de perestroika … urmeaza un Eltin american al „dreptei” urcat pe „tanc” , cu biblia intr-o mana si talmudul ascuns la spate cu cealalta

    O sa fie televizata si mult mai palpitanta, doar e america, totul este mai mult, …, coronavirus, crime, numar de statui daramate, arme, flacari …
    Daaa, flacari mai ales!
    In antichitate se credea ca focul purifica!
    PS. O sa scapam? Probabilitatea ne spune ca nu, speranta spune ca DA!

  11. „Somnul ratiunii naste monstrii” mai ales cand ratiunea este lipsita de cunoastere! Cine nu cunoaste istoria ar face mai bine sa taca, nu sa se aventureze in aprecieri sortite din start sa ramana simple ineptii.Asa cum am mai detaliat cu vreo doi ani in urma,Dreyfus A FOST SPION DUBLU daca nu multiplu, fiind acuzat de ofiterul ce-l avea in coordonare!
    Asta ca sa fie clar celor dornici funciar sa se lase manipulati de propaganda marxista!!! Procesul Dreyfus a marcat de fapt recrudescenta antisemitismului vest-european, in Rusia inflorind inca din anii 1880 sub bagheta marxist-narodnica
    prin organizarea de pogromuri, asa-zis ca replica de…”dreapta” la atentatele de stanga terorista comise special de FOSTI EVREI deveniti narodnici, atentate culminate in asasinarea Tzarului Alexandru II!!! Au mai trecut ani buni pana cand doi narodnici, Nicolae Iorga si A.C.Cuza au pus bazele teoretico-ideologice ale FASCISMULUI/NAZISMULUI inaintea lui Hitler si Rosenberg, Iorga devenind astfel singurul ideolog de „dreapta” agreat de istoriografia bolsevica…

  12. Sunt numai pretexte!
    Omenirea se desteapta si va scapa de dictatura prostilor!

  13. protestele la care se face referire plus asa zisa pandemie cu coronavirusul fac parte din scenariul in care israelul va anexa valea iordanului ,cind dupa ce vine din israel unde si-a dat binecuvintarea la anexare ,Pompeo tradatorul American vindut israelului face caz de legea securitatii chineze din hong kong si de uiguri…ICTS intern. compania israeliana care a asigurat intrerea in avioane a teroristilor la logan airport in boston in 2001 pe 11 septembrie…a fost parte din terorismul care a dominat America din 1003 dupa acordul de la oslo in care palestinienii au recunoscut dreptul la existent a israelului…dupa si de atunci teroristii israelieni in spatele teroristilor sauditi au terorizat sua si occidental creind haos in spatele caruia s-a ajubs la anexarea vaii iordanului…..manipulare mondiala prin fals flag operations…

  14. ceea ce se intimpla in America dar si in Europa nu are nimic de-a face cu ce declara participantii la demonstratii. Este vorba pur si simplu de un proces evolutiv normal cind o fractie semnificativa a populatiei nu se mai poate integra in acest proces evolutiv. in firmele de azi este nevoie de oameni foarte calificati si care trebuie sa-si perfectioneze continuu abilitatile pentru a face fata la schimbarile care apar aproape zilnic. cei care sint depasiti isi vor pierde locurile de munca (multi nici macar nu ajung sa aiba un loc de munca semnificativ de important), iar atunci cind acestia devin prea multi, in lipsa oricarei sperante de re-integrare in mediul cultural in care traiesc, vor cauta o cale de a iesi din starea asta si atunci inventeaza orice care sa-i adune pentru vre-un obiectiv nebulos de atins. fenomenul se va tot agrava. Romania nu este afectata deoarece nivelul de evolutie a societatii inca este relativ jos….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.