
Cel de-al șaselea Raport privind statul de drept publicat de Comisia Europeană notează ”o serie de progrese semnificative” în îndeplinirea recomandărilor din anul 2024 cu privire la sistemul judiciar, a transmis, marți, Ministerul Justiției.
”Mecanismul privind statul de drept este un instrument util de evaluare a principalelor componente ale unei societăți democratice: sistemul de justiție, cadrul anticorupție, pluralismul și independența mass-media, aspecte legate de sistemul de control și echilibru al instituțiilor statului. Raportul de anul acesta introduce, în mod suplimentar, evaluarea unor aspecte privind piața unică. Ca și în anii precedenți, Ministerul Justiției a cooperat în mod transparent și loial cu Comisia Europeană și cu partenerii instituționali interni pentru îndeplinirea recomandărilor din domeniul justiției, fapt reflectat în Raportul privind statul de drept – ediția 2025”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.
Potrivit ministerului, raportul de anul acesta notează ”o serie de progrese semnificative” în îndeplinirea recomandărilor din anul 2024 cu privire la sistemul judiciar, respectiv:
– România a făcut pași semnificativi către finalizarea procesului inițiat în vederea luării în considerare a recomandărilor Comisiei de la Veneția privind Legile justiției, care au abordat preocupările legate de independența, calitatea și eficiența sistemului de justiție. În prezent se explorează demersuri legislative menite să consolideze și mai mult garanțiile referitoare la independența procurorilor de rang înalt și a poliției judiciare, iar Ministerul Justiției va analiza oportunitatea unei evaluări a punerii în aplicare a Legilor justiției după trecerea a suficient timp de la adoptarea acestora, ținând seama de necesitatea de a menține stabilitatea cadrului juridic;
– îmbunătățirea transparenței jurisprudenței privind sancțiunile disciplinare în sistemul judiciar, prin publicarea unui rezumat al hotărârilor pronunțate în materie disciplinară în perioada 2021 – 2024, precum și buletine anuale privind principalele decizii adoptate pe site-ul ICCJ și prin dezvoltarea de către CSM a unei aplicații informatice în scopul diseminării jurisprudenței;
– disponibilitatea Ministerului Justiției pentru ca reforma privind digitalizarea sistemului judiciar să garanteze independența judiciară;
– adoptarea unor acte normative menite să faciliteze accesul cetățenilor la asistență juridică;
– eforturi suplimentare pentru a asigura resurse umane adecvate pentru sistemul judiciar, inclusiv prin noi recrutări, în pofida restricțiilor bugetare.
Recomandarea privind continuarea eforturilor în ceea ce privește asigurarea unor resurse umane adecvate pentru sistemul judiciar, inclusiv pentru Parchete, ținând seama de standardele europene privind resursele pentru sistemul judiciar, s-a regăsit în rapoartele privind statul de drept din 2023 și 2024, a amintit Ministerul Justiției.
”În Raportul de anul acesta, Comisia Europeană a luat act de eforturile depuse de autoritățile naționale care au condus la asigurarea unui grad suficient de ocupare și prin urmare această recomandare a fost eliminată, fiind considerată îndeplinită”, a evidențiat ministerul.
Conform acestuia, raportul notează elemente de progres și în ceea ce privește cadrul anticorupție, precum:
– implementarea în grafic a Strategiei Naționale Anticorupție (2021-2025), precum și inițierea unor demersuri pentru pregătirea uneia noi care se va baza pe evaluarea ex-post a strategiei actuale;
– menținerea unui bilanț pozitiv în combaterea corupției, inclusiv în ceea ce privește cazurile de corupție la nivel înalt;
– s-au luat măsuri suplimentare în ceea ce privește sistemul de investigare și urmărire penală a infracțiunilor din sistemul judiciar. Raportul notează că de la instituirea, în martie 2022, a noului sistem de investigare și urmărire penală a infracțiunilor de corupție în sistemul judiciar, procurorii desemnați au reușit să reducă numărul semnificativ de cauze nesoluționate;
– este în discuție actualizarea cadrului legislativ privind integritatea, fiind în curs de elaborare un proiect de lege menit să abordeze practica ”ușilor turnante” (interdicții pre- și post-angajare);
– activitatea ANI în gestionarea conflictelor de interese și declarațiilor de avere este menționată de asemenea în cheie pozitivă, reținându-se înregistrarea de rezultate în continuare;
– au fost făcuți câțiva primi pași înspre introducerea de norme privind activitățile de lobby pentru senatori și deputați.
”Comisia a constatat că pentru domeniul justiției și cadrului anticorupție au fost înregistrate progrese, ceea ce arată preocuparea pentru asigurarea stabilității și eficienței sistemului judiciar”, a indicat Ministerul Justiției.
”Raportul privind statul de drept – ediția 2025 notează în mod obiectiv progresele substanțiale înregistrate de România în domeniul justiției și al cadrului anticorupție. În mandatul meu, voi menține ritmul reformelor inițiate în scopul menținerii stabilității și independenței sistemului judiciar, precum și pentru asigurarea unei înalte calități a actului de justiție, în beneficiul cetățenilor. În acest sens, consultarea sistemului judiciar și dialogul onest și deschis cu Comisia Europeană vor rămâne repere constante în cadrul exercițiului privind statul de drept”, a declarat ministrul Justiției, Radu Marinescu.
Minciuni sfruntate! Comisia de la Venetia a spus taman pe dos! Dar adevarul este masluit si pas cu pas se instaureaza dictatura.
CADII fiind motivați cu 5000 parai lunar și 10000 stelar , cum bine zicea și Mutu – Mutivație , nu Motivare . Că voi ziceți„implicația presei „ care s-a implicat , implicându-se în locul ”implicării . Că nu știam de ce v-ați DIGItalizat în toate găurile să vă eshibați abia după 4 zile . Că nu venise MOTIVAȚIA de la Uie . Bă, dar ori că era enfranse UNT doici , dacă băgați cu Google translate , vă dădea „implicarea . explicației „implicății .
Eu unul vad ca facem progrese semnificative catre totalitarism si birocratie… libertatea presei e sa fie propagandisti sau sa fie condamnati, anticoruptia a ajuns sa fie anchetarea doctorilor pe 100-300 atentie si oua de curte… statu, militia, si restul de autoritati stiu doar sa taie amenzi pe banda rulanta pentru orice, si sa incaseze bani pentru orice hartie, autorizatie inutila.
Progrese în executări directive straineze? Ooooo, daaaa! Vezi CCR care a anulat alegerile și candidaturile din 2024, cât și dreptul de a vota, în schimb, plasarea în funcții cu executări dispoziții și ordin străinez e reforma impecabila europeana! Alooo, v-ați plantat executanții, pe când ordin de a intra in razboi, așteptăm alegerile din 2025 sau 2026 din republica moldova apoi se agata ukraina cu republica moldova de zona transnistriei sa poată ajunge rusica langa romanica dar cu război total?!
Anularea alegerilor si tinerea unui om nevinovat sub control judiciar, impiedicarea candidaturilor unor persoane neagreate de statul // si instituirea cenzurii inseamna ”o serie de progrese semnificative”. UiE ticalosita.
Când ajungi să te laude ăștia, e semn c-ai zbârcit-o big time.Ni ci ăi pro și nici ăi contra Georgescu,Simion etc nu pot spune cu mâna pe inimă că justiția română e cât de cât ce ar trebui să fie cu munții de dosare,punerile frauduloase în posesie pe imobile și fabrici, contracte oneroase etc și furturile legalizate de tot felul dar se vede că în cazul de față,a devenit executantul ei în zonă, deci good doggy, și mai e ceva care a făcut-o să zâmbească: încasările nevămuite serios la Superbet unde CEO este unul Hans Albrecht, fratele ei.Ca tot vb de vasalități și complicitate.
Progreseee? Vai și amar…
Bancul saptamanii. Banc cu pesti. Banc de lucru si Banc o mat transparent. Asteptam un cantec pentru ccr, ICCJ si Parchetul general particular. Ceva de genul: consumam saramura fata apa, fara muratura, dar cu ur sula.
Te cuprinde o greață cât UE.
Daca acum la Cotroceni erau Georgescu sau Simion, as putea paria cinci pensii furate de catre statul roman ca Romania se clasa acum pentru CE undeva intre Coreea de Nord, Rusia lui Putin si Iranul ayatollahilor ! … Mars, jigodii bruxelleze !
BUNĂ!
Raportul e pozitiv din niste motive:
1. autoritatile romane sunt ascultatoare
executa ce spune Bruxellul
2.au anulat alegerile,au blocat pe SOSO si pe Georgescu, ii haituiesc pe opozanți si opozitia suveranista,exact asa cum dorește Bruxellesul.
Da. Dar nu s-a eliminat subordonarea politica a Justitiei (realizat de ICCJ) si CCR. Justitia dar mai ales CCR au devenit ustensile, maciucicile politice ale Sistemului prin care se elimina oponenti de tot felul. O democratie fara „demos” si un Stat de drept fara drept.
Ptr cei din CE e bine, asa lucreaza si justitia europeana.
ACESTE MINCIUNI AU FOST DEMONTATE PRIN RAPORTUL CURTII DE LA VENETIA SI PRIN LOVITURA DE STAT PE BAZA CARE PSD+PNL+UDMR AU TRANSFORMAT ROMANIA IN COLONIE
CE are in program satira si umorul ?