Ce soluţii au femeile agresate de soţii lor

SURSA: REALITATEA TVREALITATEA.NET

Aţi fost izolată de prieteni şi depindeţi de banii soţului? Înseamnă că aţi devenit o victimă a violenţei domestice! Sunt primele semne de agresivitate ale unui bărbat la adresa partenerei lui. Următoarea etapă este cea a violenţei fizice. Prinse ca într-o capcană, mii de femei îndură bătăi şi umilinţe groaznice tocmai din partea bărbaţilor care le-au jurat cândva dragoste.

Puţine femei ştiu că legea le poate scăpa de acest calvar.

Maria a ajuns de nenumărate ori la spital din cauza bătăilor. A suferit trei hernii de disc, dar durerea cea mai mare este provocată de trauma psihică a fetiţei.

Mult timp, Maria nu a avut curajul să ceară ajutor autorităţilor. Asta până când o vecină i-a dat numărul de telefon al unui centru de sprijinire a femeilor agresate.

Victimele trebuie să sune la poliţie sau să meargă la primărie pentru a cere sprijin. De aici vor fi îndrumate către un centru specializat, unde vor primi asistenţă juridică, dar şi consiliere psihologică. Care este tiparul evoluţiei violenţei domestice?

Iniţial bărbatul nu mai recunoaşte meritele soţiei, minimalizează reuşitele acesteia şi caută să-i scadă stima de sine. Partea a doua, violenţa socială, presupune izolarea femeii de prieteni şi familie, pentru a o ţine sub control. Urmează apoi violenţa economică, când bărbatul îi interzice femeii să meargă la serviciu sau îi dictează ce are sau nu voie să cumpere. De aici până la bătăi nu mai este decât un pas.

Perioada de bine nu vine însă niciodată, decât dacă se apelează la un specialist. Deşi agresată de soţ, Silvia încearcă să-şi salveze căsnicia.

În perioada 2004-2011 s-au înregistrat peste 82.000 de cazuri de violenţă în familie. Dramatic este faptul că aproximativ 800 de victime au murit din cauza bătăilor.

r

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.