Cele mai deștepte scrieri despre Marian Munteanu

Nici nu se închiease anunțul oficialilor Partidului Național Liberal privind desemnarea lui Marian Munteanu, pentru funcția de Primar General al Capitalei că s-a și pornit ploaia de propoziții ciomăgitoare.

Unele dintre ele merite incluse într-o antologie a satirei sau chiar a urîtului. Multe sunt pornite din interes, puține din ură și mai toate trădează un evantai de caractere.

Cei mai mulți dintre autorii sentințelor morale sunt adepți ai politicii de dreapta – din aceeași zonă din care vine și Marian Munteanu – și sunt cunoscuți drept aprigici susținători ai lui Traian Băsescu.

Vă prezentăm o selecție a unora dintre cele mai amețitoare dintre acuzațiile aduse uneia dintre figurile emblematice ale anilor de după căderea comunismului.

Cristian Pantazi:

”Cetatenilor nu li se spunea ca acelasi Marian Munteanu are un discurs similar cu monstri nationalisti ai trecutului, precum Vadim Tudor ori Funar.

– nationalismul de cea mai joasa factura are acum o voce legitimata politic la cel mai inalt nivel

– nationalismul de grota are acces in prime time la tv, cu efecte pe care le vom vedea pe termen lung

– curentul deocamdata subteran anti-occidental va fi puternic alimentat de Marian Munteanu, cu riscul ca Romania sa basculeze dintr-o pozitie echilibrata intr-una similara cu Ungaria ori Polonia

– biserica ortodoxa (care nu stiu daca e implicata in vreun fel in sustinerea lui Munteanu) primeste gratuit reclama si sustinere intr-un moment dificil

Pregatiti-va acum pentru dezlantuirea unor idei intunecate, de Ev Mediu politic.

(Dezlantuirea nationalismului de grota in prime-time. Marile pericole ale nominalizarii lui Marian Munteanu )

Vladimir Tismăneanu:

”Ar fi nevoie de geniul satiric al lui Eminescu pentru a surprinde abisul in care s-a prabusit un partid ce se pretinde liberal. Cum este oare posibil ca aaceste halucinante prestidigitatii, expresii ale un sarlatanism politic abominabil, sa fie ignorate de oameni care se jura ca vor o Romanie moderna, emancipata de corsetul unui traditionalism autarhic cu miros de tamaie si a al unui colectivism etnocentric cu miros de naftalina”

(PNL intre tamaie si naftalina)

Dan Tăpălagă:

Cine l-a gasit pe acest Dan Puric neterminat si l-a varat pe gatul liberalilor?

A treia propunere a liberalilor, dupa Busoi si Orban, este un delir mistico-nationalist, cu substrat antioccidental, de inspiratie legionara, nascut in spuma tulbure a anilor 90.

A defila astazi cu un personaj atat de prafuit si dubios anunta dorinta liberalilor de a tine Romania in bezna ignorantei si exprima infinit dispret fata de ideea de evolutie.

Cine iubeste Romania la fel de tare ca Marian Munteanu si Dan Puric, altfel pacienti permanenti in saloanele tricolore de la Realitatea TV?

(Puricele PNL)

Ioan Stanomir:

”PNL este, din acest moment, afin cu linia ideologică ce duce, organic, de la legionarism la stalinismul naţional al lui Nicolae Ceauşescu şi la naţionalismul tribal al “ Vetrei Româneşti “ şi al lui Vadim- Tudor. Numitorul comun al tuturor acestor avataruri este , în mod previzibil, apelul la autohtonism, la izolarea autarhică şi la mesianism etnicist. Marian Munteanu este chipul contemporan al acestei formule hibride,dar nu mai puţin toxice.

Asemenea unui Coriolan Drăgănescu caragialian, el a devenit instrumentul celor care, în anii 1990, au atacat , frontal şi sângeros, democraţia românească. Imaginile care îl surprind pe aceeaşi scenă cu Virgil Măgureanu sunt epitaful pe piatra tombală a celui care a fost vocea din balconul Pieţei Universităţii. Rolul în care se investeşte, acum, Marian Munteanu este unul familiar. Amalgamul său ideologic evocă înflăcărarea demagogică a lui Viktor Orban. Duhul lui Dan Puric domină noul proiect politic”.

(Marian Munteanu – etnocratia ca proiect politic)

Nicolae Manolescu:

”El a fost un anticomunist de primă oră, e adevărat, dar şi un membru al Partidului Comunist de ultimă oră, până în ultimul moment era activ la Partidul Comunist, el fiind ceva mai mare decât generaţia lui, avea 26-27 de ani, dacă nu mă înşel, la Revoluţie. Deci nici vorbă de convingeri democratice sau liberale la Marian Munteanu.

S-au angajat în tot felul de aventuri din astea, fără să se întrebe dacă nu cumva oamenii ăştia au un schelet în dulap. Dulapurile acum nu mai sunt pline cu cărţi, cum erau înainte, acum sunt pline cu schelete”

( Dulapurile de azi nu mai sunt pline cu cărţi, ci cu schelete)

Călin Popescu Tăriceanu:

”Marian Munteanu nu este doar un simbol al Pietei Universitatii, ci totodata o intrupare exemplara a fuziunii politice postcomuniste dintre spiritul Miscarii Legionare si cultura institutionala a Securității”.

( Munteanu, o intrupare a fuziunii politice postcomuniste dintre spiritul Miscarii Legionare si cultura institutionala a Securitații)

Mioara Roman:

“Piața Universității, care a fost o inițiativă și o idee generoasă, și a strâns atunci foarte multe lume de bună credință, dar și multă impostură, Marian Munteanu a fost studentul meu și era un ceaușist notoriu. Că era șef la toate la partid nu e nimic, dar s-a ridicat după Congresul 14 și a scos niște fraze despre Tovarășul…Și apoi era în Piața Universității.

(Mioara Roman spune tot)

Romaniţa Constantinescu

Romaniţa Constantinescu, care a pus bazele Ligii Studenţilor alături de Marian Munteanu, dar care nu a figurat ca membru-fondator în actele de înfiinţare pentru că a părăsit Liga Studenţilor, spune că Munteanu i-ar fi spus că „dă bine“ să fie bătut.)

„L-am cunoscut pe Marian Munteanu în 22 decembrie 1989 la Universitate la fântâna din faţa Arhitecturii. Avea o faşă de tifon în jurul frunţii. L-am întrebat dacă în noaptea dinainte fusese rănit. Mi-a spus franc: Nu, dar dă bine, nu găseşti?“, a spus Constantinescu, care a arătat că Munteanu avea o ostilitate faţă de evrei.

(Ce spun foştii colegi din anii ’90 despre Marian Munteanu”).

Bogdan Iancu:

„L-am văzut pe Marian Munteanu o singură dată (în 1998): a venit însoţit de George Roncea la şedinţa de alegeri de la liga studenţilor din Litere. Pentru că unul dintre candidaţi risca să strice consensul la care lucra de ceva vreme ca să puna mana pe fostul patrimoniul UASCR, cei doi au jucat o scenetă vomitivă: Munteanu şi-a aprins tacticos pipa (Mărgelatu?) în sala de clasa în care se desfăşurau alegerile, iar Roncea şi-a descheiat vestonul ca să lase la vedere tocul unui revolver. A câştigat baiatul de la „2 si un sfert” pe care il sustinea, dar asta nu a fost suficient pentru planul pus la punct la punct in taberele de la Izvorul Rece. Pentru ca PSD i-a deturnat pe câţiva dintre băieţii verzi. Inclusiv pe un absolvent de teologie devenit apoi băiatul de curte al lui Nastase“.

(Ce spun foştii colegi din anii ’90 despre Marian Munteanu)

Cristian Tudor Popescu:

”Deși pare, nu cred că dl Marian Munteanu a suferit un accident vascular cerebral în urma căruia se manifestă o anume alienație mintală în percepția timpului. Cred că PNL a suferit un accident vascular cerebral, înghețat, e acolo și se manifestă ca atare.

„Domnul ăsta, de care mai întâi râzi și apoi îți îngheață râsul pe buze, vine cu o întreagă ideologie de tip neo-legionar, de tip naționalist ortodoxist agresiv. Pe domnul acesta nu îl interesează sub nicio formă Primăria Capitalei”.

(C.T. Popescu, despre candidatura lui Marian Munteanu)

Ion Cristoiu:

”Dezgroparea mediatică a cadavrului social-politic Marian Munteanu e o Operaţiune începută de anul trecut, avînd, ca de obicei cînd vine vorba de Operaţiuni, avînd în Realitatea Tv un Pluton şi în Rareş Bogdan, un locotenent.

Marian Munteanu n-are nici o soluție. N-are nici o idee. Spusele sale la Sinteza zilei îmi aminteau de tipii care mă opresc pe stradă pentru a-mi prezenta teoriile lor despre situațiunea României.

La orice bodegă din marginea Șoselei Naționale poți auzi, după un țoi de țuică, teorii de acest fel mult mai interesante.

Ce mai încolo și încoace!

Un Dan Diaconescu care se crede Petrache Lupu!”

(Ion Cristoiu, teorie INCENDIARĂ)

Postfață:

Puteți gîndi și scrie ce vreți.Pe ei nu-i puteți întrece la nici un capitol!Ei sunt elitele pe spinarea cărora se bazează modernizarea țării.Dar și și călătoria României spre nicăieri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.