Celebrul tractor U 650 se produce din nou

Omul de afaceri egiptean Atef el Said el Kalaini a cumpărat licența de fabricație pentru celebrul tractor U 650 al fostei uzine brașovene Tractorul SA și va vinde primele 10 bucăți armatei egiptene. În situația în care cumpărătorii sunt mulțumiți atunci compania lui el Kalaini va livra 25 de tractoare lunar, scrie www.bizbrasov.ro, care îl citează pe Titus Șerban, ultimul drector al Tractorul SA și actualmente managerul urmașei acestei societăți. Astfel, producția de tractoare U 650 se reia după cinci ani. În 2009-2010, egipteanul a mai vândut 110 tractoare în țara sa dar a sistat livrarea pentru că a izbucnit revoluția care l-a îndepărtat de la putere pe Hosni Mubarak. De altfel, licenţa de fabricaţie a fost cumpărată însă doar pentru Egipt, tractoarele neputând fi vândute în altă ţară.
Tractoarele sunt construite azi nu la Brașov ci într-o hală a Fabricii de Echipament Hidraulic și Subansamble Băicoi, cumpărată în urmă cu câțiva ani. Șerban susține că a dorit să continue să fabrice la Brașov însă i s-au cerut prețuri uriașe pentru chirie. „Luna trecută a venit o echipă de tehnicieni pentru a vedea în ce stadiu ne aflăm şi pentru a verifica dacă produsele noaste respectă condiţiile impuse. Vor ca tot ce este în tractor să fie de producţie românească! Vor ca tractorul să fie exact la fel şi făcut cu piese la fel ca acum 30 de ani. De exemplu ne-au spun să schimbăm nişte şuruburi la masca de la motor pentru că aveau capul drept şi înainte erau cu cap bombat”, a precizat Titu Şerban pentru publicația citată.
Atef el Said el Kalaini a început afacerea cu tractoare în România după ce a fost fost partener al uzinei Tractorul SA în Egipt. Din 2010 și până azi, compania sa a vândut piese de schimb și acum dorește să dea lovitura cu armata egipteană. În prezent, are 52 de angajați.
Locul de baștină al modelului U650, Brașov, este ocupat de mall-ul Coresi, proaspăt deschis. Uzina Tractorul a fost unul dintre cei mai mari producători de tractoare din Europa de Est. La finele anilor ’80, înante de căderea lui Ceaușescu, tractoarele de la Brașov se vindeau în Orientul Mijlociu și Africa, fiind și azi bine cunoscute. Producția de atunci era undeva la 70.000 de unități pe an. În 2002, aceasta a coborât la 4.000 pe an și în următorul an s-a pus problema vânzării. Cumpărătorul, firma italiană Landini, cea care deţine în portofoliu mărcile de tractoare McCormick şi Valpadana, nu a ajuns la o înţelegere cu autorităţile centrale şi locale de atunci, iar Tractorul Braşov a fost închisă şi a intrat în lichidare în 2007.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4561 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.