Cine câștigă din modificările Codului Fiscal

Principalii câștigători ai modificărilor Codului Fiscal operate de Guvern săptămâna trecută sunt PFA-urile, persoanele care sunt încadrate la profesii liberale și cei care obține venituri din drepturi de autor. Acestea ar urma să plătească de la 1 ianuarie un impozit de 10% în loc de 16% (cota actuală ) aplicat asupra venitului impozabil, exceptându-i pe cei care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, ce vor fi impozitate anticipat la sursă cu 7%, spre deosebire de 10% cât e în prezent, iar impozitul final va fi de 10% în loc de 16%. În plus, prin OUG adoptat săptămâna trecută în cazul contribuției la CASS s-a introdus limitarea bazei impozabile la un salariu minim pe economie, dacă contribuabilul nu realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor și/sau dacă nu se încadreaza în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuței de asigurări sociale de sănătate pentru anumite venituri (ex: studenții/tinerii pentru veniturile din investiții, alte surse, cedarea folosinței bunurilor). Practic, de la 1 ianuarie, PFA-urile, profesiile liberale și cei care obțin venituri din drepturi de autor, precum jurnaliștii, câștigă și din contribuții și din impozit. Contribuțiile fiind însă mai mici se vor repercuta însă în pensia viitoare însă există posibilitatea apelării la Pilonul III de pensie, privat. Contribuția se stabilește la salariul minim brut pe țară, indiferent de nivelul venitului realizat și de numărul activităților desfășurate.

Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente nu datorează contribuția de asigurări sociale dacă realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor sau venituri din pensii, pentru care sunt asigurate în sistemul public de pensii sau într -un sistem propriu de asigurări sociale, potrivit legii și/sau dacă realizează venituri din activități independente pentru care sunt asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, potrivit legii ( avocații, notarii, personalul monahal, personalul militar).

Care sunt riscurile

Măsura scăderii impozitelor și taxelor unor categorii largi de profesioniști va duce la o vulnerabilizare a celor tentați să treacă pe PFA sau pe drepturi de autor, pentru a câștiga mai mult, ceea ce poate să ducă în final la o situație ca aceea din urmă cu câțiva ani când s-a produs o aministie fiscală după ce s-au retratat fiscal anumite sume. Legea 209 din 2015 a șters datorii penru diverse obligații fiscale principale, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, că urmare a reconsiderării/reincadrarii unei activități că activitate dependență , pentru perioadele fiscale de până la 1 iulie 2015 și neachitate până la dată intrării în vigoare a acestui act normativ, respectiv 23 iulie 2015.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Stim cine sint jefuitorii si stim cine sint jefuitii . E numai o chestiune de timp pina cind jefuitii se vor ridica cu pretentii .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.