Cine pune frână creşterii economice

PIB-ul României a avansat cu doar 0,1% în al doilea trimestru din acest an, faţă de primul trimestru, sub estimările analiştilor de la ING, care vedeau un salt de 0,9%. Dinamica anuală a fost de 3,2% comparativ cu aşteptările aceloraşi analişti, de 4,7%, în condiţiile în care majoritatea prognozelor din piaţă erau la valori de peste 4%. Reprezentanţii băncii explică într-un raport care sunt motivele care au dus la frânarea creşterii economice în perioada aprilie-iunie. „Este probabil ca evoluţia slabă a industriei prelucrătoare să fie vinovatul principal, în timp ce pe zona de utilizare a resurselor, s-ar putea ca investiţiile reduse să fi tras în jos economia. Este posibil ca şi consumul privat să fi fost amânat în contextul reducerilor de taxe promise, în special cea de cinci puncte procentuale a cotei standard TVA”, se spune în raport.

Conform datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică, observăm că producţia industrială, unul din pilonii importanţi din economie, a început să gâfâie. Pe ansamblul primului semestru, creşterea a fost de doar 2,3% faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care saltul PIB-ului a fost de 3,8% în perioada ianuarie-iunie. Ascensiunea producţiei industriale a fost susţinută de creşterea industriei prelucrătoare, cu 2,9%, în timp ce industria extractivă şi producţia de energie şi gaze au fost în teritoriu negativ, potrivit datelor INS. Anul trecut industria a avut cea mai importantă contribuţie la creşterea economică, aducând două treimi din avansul PIB de 3,5%. În ceea ce priveşte investiţiile, la acest indicator s-a raportat o scădere de 20% în semestrul I din 2015, faţă de primele şase luni din 2014, în condiţiile în care anul trecut a fost cel mai prost pentru investiţiile statului în ultimul deceniu.

Scăderea TVA-ului la alimente de la 1 iunie a dat un impuls consumului. În primele şase luni, consumul populaţiei a crescut cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2014, iar contribuţia majoră au avut-o vânzările de alimente. În schimb, cifra de afaceri a retailerilor de produse nealimentare – mobilă, electro-IT, cosmetice, haine sau medicamente – a înregistrat un salt de doar 1%. Această cifră arată că populaţia tinde să aştepte 1 ianuarie 2016, atunci când s-a promis reducerea TVA-ului de la 24 la 19%, motiv de o nouă impulsionare a consumului privat.

Datele prezentate de INS relevă o premieră în economia româneasăc de după 1989, şi anume intrarea inflaţiei pe un teritoriu negativ. Preţurile de consum au scăzut în iunie cu aproape 3% faţă de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente şi bauturi la 9%, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns în teritoriu negativ, la -1,6%, potrivit INS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.