CNSC anulează o licitaţie dubioasă a Loteriei Române

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a cerut conducerii Loteriei Naţionale reevaluare ofertelor depuse de firme în cadrul unei licitaţii de 4 milioane de euro. Acest fapt a fost posibil datorită contestaţiilor formulate de către firmele private, care, iată, par mai atente cu banul statului decât funcţionarii plătiţi să facă această treabă.

Mare le-a fost mirarea firmelor private participante la o licitaţie organizată de Loteria Română când au fost anunţate că a fost declarată câştigătoare firma cu cea mai mare ofertă. Drept urmare unele firme participante au contestat licitaţia la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Rămaşi la început muţi de modul în care comisia de licitaţie de la Loteria Română a înţeles să aibă grijă de banii statului (menţionăm că la Loteria Română statul român este acţionar şi prin urmare profitul acestei societăţi ajunge la stat) membrii CNSC au anulat procesul verbal al comisiei de licitaţie şi au cerut reevaluarea ofertelor depuse de firmele participante, mai ales că multe dintre ele executau lucrarea la un preţ cu 50% mai mic. Surse autorizate din Loteria Naţională susţin că membrii comisiei de licitaţie ar trebui întrebaţi de DNA cum s-a ajuns să fie declarată câştigătoare firma care a cerut cel mai mare preţ.

Practic acum o lună de zile Loteria Naţionă a organizat o licitaţie în valoare de peste patru milioane de euro pentru a-şi intabula imobilele. Curios dar aproape toate firmele prezente la licitaţie au fost eliminate datorită unei condiţii tehnice puse de conducerea loteriei care nu avea nici o treabă cu realitatea. Aşa s-a ajuns ca firma care a cerut cei mai mulţi bani, Construct Co (16,3 milioane de lei) să fie declarată câştigătoare cu toate că alte firme au cerut mult mai puţin. Spre exemplu Gauss Timişoara a cerut 15,3 milioane lei, Romair Bucureşti doar 8,456 milioane lei, Blom Târgovişte – 7,8 milioane lei, Geotopo Bucureşti – 6,9426 milioane lei şi Primul Meridian Slatina – 3,9468 milioane lei.

După declararea câştigătorului licitaţiei ceilalţi participanţi au formulat contestaţii arătându-se nemulţumiţi de o serie de aspecte pe care le-au considerat aberante. Li se solicitase să deţină GPS cu 220 de canale şi scaner pentru a face modelul tridimensional al terenului. Spaţiile fiind construcţii, în general parteruri de bloc, GPS-ul nici nu se poate folosi. În plus, „220 de canale” înseamnă practic că poate comunica cu 220 de sateliţi simultan. Ori în România nu se pot recepta mai mult de 10-15 sateliţi, în funcţie de oră.”Am fost toţi, în afară de Construct Co, eliminaţi datorită unei cerinţe tehnice care nu avea nici o treabă cu realitatea. Curios dar firmele eliminate fac cadastru de 10 ani, iar Construct Co nici măcar nu a existat pe această piaţă. În plus am venit şi cu aparatura, adică cu GPS-ul la Loteria Naţională dar nici nu i-a interesat. Aveam GPS-uri şi cu 220 de canale şi cu 280, deci mai performate decât cele cerute. Dar ni s-a spus că cele de la Construct Co sunt mai frumoase. În 20 ani de când particip la licitaţii n-am auzit că trebuie să câştige firma care are aparate mai frumoase. Te doare capul de şmecheriile celor de la Loteria Naţională. Am mai participat la licitaţii care miroseau a aranjamente, dar aşa ceva nu am mai văzut nicăieri. Și se mai vorbeşte că nu sunt bani pentru pensii. Păi nu-i statul acţionar la Loteria Naţională. Nu el pierde la aceste şmecherii”, ne-a declarat unul dintre participanţi.

Dacă e să facem o medie pentru serviciile achiziţionate, Loteria Română dorea să cheltuie peste 4 milioane de euro pentru măsurători în 1.000 de imobile. Ceea ce înseamnă că o simplă măsurătoare ajunge la 4.000 euro/amplasament, şi asta în condiţiile în care un simplu releveu costă doar câteva sute de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.