Compoziții contemporane la Schwartzsche Villa din Berlin

ICR Berlin a organizat la prestigioasa sală de concerte Schwartzsche Villa un concert de muzică clasică-contemporană. Muzicienii Mihaela Maxim (soprană), Vlad Răceu (vioară), Zsolt Török (violoncel) și Eva Butean (pian) au interpretat compoziții de Gabriel Iranyi și Cornel Țăranu. Cu această ocazie a fost lansat și cel mai recent album al compozitorului Cornel Țăranu, intitulat Music and History, dedicat Centenarului Marii Uniri.

Vlad Răceu

 

Zsolt Török

În cadrul concertului au fost interpretate:

  • Compoziții de Cornel Țăranu

Trei cântece incerte pentru soprană și pian (Texte de M.Sebastian)│Sonata pentru vioară și pian (versiune 2018), Prima audiție absolută│Contraste I pentru pian solo│3 Tzara Songs pentru soprană și pian

  • Compoziții de Gabriel Iranyi

3 Moments musicaux (2015) pentru vioară și violoncel │Quatre mouvements pentru vioară și pian (2010) │Denkbilder / Imagini-Reflecții, (2012) 3 piese pentru violoncel solo │Zwei Celan-Lieder / Două Lieduri pe versuri de Paul Celan (2007)

Concertul a avut loc în prezența compozitorilor Cornel Țăranu și Gabriel Iranyi

Cornel Țăranu (n. 1934, Cluj) este compozitor și dirijor român, membru corespondent (1993) și ulterior titular (2012) alAcademiei Române. Țăranu a studiat compoziție între 1951 și 1957 cuSigismund Toduță la Conservatorul de Muzică din Cluj. Între1966-1967 a studiat la Conservatorul din Paris, cu Nadia Boulanger și Olivier Messiaen. Între 1968-1969 a studiat la Darmstadt în Germania cu György Ligeti, Bruno Maderna și Christoph Caskel. După terminarea studiilor și-a început cariera ca asistent, continuând gradele universitare, între 1970-1990, apoi a continuat ca profesor de compoziție. În1968 a înființat la Cluj ansamblul Ars Nova. Din 1990 este vicepreședintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Este profesor de compoziție al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și a susținut cursuri în Germania, Israel, Elveția, Statele Unite ale Americii.

Gabriel Iranyi (n. 1946, Cluj-Napoca) a studiat pianul cu Nina Nanieva și s-a specializat în compoziție la clasa maestrului Sigismund Toduță, la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj. Gabriel Iranyi a predat contrapunctul și formele muzicale la Conservatorul „George Enescu” din Iași și la Academia de Muzică „Rubin” din Tel-Aviv. Iranyi își desfășoară activitatea componistică începând din 1988 la Berlin. A participat la Cursurile de Compoziție de la Darmstadt la clasele lui Christobal Halffter, Brian Ferneyhough și Helmut Lachenmann, cât și la numeroase concursuri internaționale de compoziție la care lucrările sale au fost premiate. A susținut numeroase prelegeri despre muzică contemporană la New York Univerity, University of Wisconsin, Universitatea de Muzică Bucuresti, Universitatea Oldenburg, Universitatea de Muzică Rostock, Landesakademie Berlin etc. În 2010 a fost ales vicepreședinte al Asociației compozitorilor germani din Berlin.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.