Constituția, încălcată în cazul sistemului Patriot donat Ucrainei

De ce vrea Parlamentul să încalce Constituția în cazul sistemului Patriot donat Ucrainei?, întreabă, retoric, APADOR-CH.

Parlamentul intenționează să adopte, în regim de extremă urgență, un proiect de lege prin care să fie permisă donarea unui sistem de rachete Patriot. Proiectul de lege, inițiat de Guvern, a fost înregistrat la Senat ieri, 2 septembrie 2024, cu nr. L468/2024, și a fost adoptat de Senat în aceeași zi.

Senatul a votat să donăm un Patriot

Tot ieri, 2 septembrie 2024, proiectul de lege adoptat de Senat a fost trimis și înregistrat la Camera Deputaților (Pl-x 423/2024), unde a fost dezbătut și adoptat în ședința de azi, 3 septembrie 2024. Remarcabilă operativitate, remarcă reprezentanții APADOR_CH.

Intr-un comunicat remis redacției, ei afirmă că „Prin proiectul de lege amintit se dorește completarea Legii nr. 222/2017 (lege special dedicată achiziționării sistemului de rachete Patriot) cu o prevedere care să permită înstrăinarea, prin donație către terți, a unui sistem Patriot aflat în proprietatea statului român.

Sistemul Patriot pleacă în Ucraina cu scandal

Concret, prin proiectul de lege se propune introducerea la art. 1 al Legii 222/2017 a trei noi alineate, (3/1) – (3/3), cu următorul conținut:

(3/1) Un sistem de rachete sol-aer PATRIOT, in configuratia prezentata in anexa*), care face parte integranta din prezenta lege, face obiectul unor acte de donatie catre terti, in conditiile legii, prin hotarare a Guvernului.”

(3/2) Se abiliteaza Guvernul Romaniei sa intreprinda demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilitatii de aparare aeriana cu baza la sol, aferenta programului de inzestrare esential „Sistem de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM)”, prin atribuireaGuvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de tip Letter of Offer and Acceptance-LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS pentru achizitionarea, a 1 (unu) sistem de rachete sol-aer PATRIOT configuratia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanta, pachetului de suport logistic initial §i a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice si cu regim special, cu incadrarea in valoarea prevazuta la art. 1 alin. (2) din prezenta lege si din fonduri externe nerambursabile.

(3/3) Sumele necesare achitarii taxelor si comisioanelor aferente reconstituirii capabilitatii de aparare aeriana cu baza la sol vor fi asigurate din bugetul Ministerului Apararii Nationale.”

Deși transferarea sistemului Patriot către Ucraina este un subiect care se discută public de multă vreme, iar tranșarea lui s-a făcut deja în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, constatăm cu surprindere că autoritățile centrale (Guvernul și Parlamentul) legiferează această decizie într-o manieră neconstituțională, deși au avut la dispoziție suficient timp ca să pregătească corespunzător proiectul de lege.

Mai exact, Constituția României (art. 136 al. 4) interzice vânzarea sau donarea bunurilor proprietate publică, bunuri din care face parte și sistemul Patriot pe care Guvernul și Parlamentul vor să-l doneze, conform propusului alineat (3/1) din proiectul de lege amintit. În schimb, Constituția, prin același art. 136 al. 4, permite ca bunurile proprietate publică să fie închiriate (contra cost) sau date în folosință gratuită, în anumite condiții.

Întrebarea care se pune este de ce a dorit legiuitorul să încalce Constituția, prevăzând că poate fi înstrăinat un bun care este inalienabil (adică nu poate fi vândut sau donat), când, la fel de simplu, dar cu respectarea Constituției, putea să prevadă că sistemul Patriot este dat în folosință (eventual gratuită) acelor terți?

 

Scurt memento despre legile țării, pentru parlamentari

 

Ce e aceea proprietate publică: Potrivit articolului 858 din codul civil, „Proprietatea publică este dreptul de proprietate ce aparţine statului sau unei unităţi administrativ-teritoriale asupra bunurilor care, prin natura lor sau prin declaraţia legii, sunt de uz ori de interes public, cu condiţia să fie dobândite prin unul dintre modurile prevăzute de lege.”

De ce este sistemul Patriot proprietate publică: Potrivit art. 2 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, „Pentru România constituie interes esenţial de securitate realizarea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) [sistemul de rachete sol-aer PATRIOT –n.n.], întrucât asigură întărirea securităţii naţionale şi regionale şi contribuie în mod semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii.

Așadar, din textele de lege enunțate, este evident că sistemul de rachete Patriot, achiziționat în condițiile legii de către statul român, prin Ministerul Apărării Naționale și care reprezintă un element esențial pentru securitatea națională, constituie proprietate publică. Prin natura sa, acest bun este de uz și de interes public, în sensul art. 858 din Codul civil.

Potrivit art. 136 al. 4 din Constituție, „Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condițiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituțiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosință gratuită instituțiilor de utilitate publică.

Ce e de făcut?

Pentru ca statul să poată dona bunul proprietate publică nu este suficientă așadar modificarea unei singure legi (în speță, Legea 222/2017), ci și a Constituției, respectiv a art. 136 al. 4 din Constituție.

Subliniem că APADOR-CH NU este împotriva transmiterii către Ucriana a sistemului de apărare Patriot, însă considerăm că este neconstituțională prevederea introdusă în Legea 222/2017, conform căreia sistemul Patriot ar putea fi donat. Această prevedere este contrară art. 136 al. 4 din Constituție. Cel mult, sistemul Patriot poate fi dat în folosință gratuită sau în schimbul unei sume de bani (închiriat).

Darea în folosință înseamnă că, după ce este folosit, bunul (sistemul de rachete) trebuie restituit de către beneficiarul închirierii, iar în cazul în care bunul este distrus, pe durata utilizării, beneficiarul închirierii va trebui să achite proprietarului bunului (statul român) contravaloarea bunului distrus“.

Guvernul a aprobat donarea Patriot către Ucraina

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

32 de Comentarii

  1. In nemernicia mea … ca un ciine turbat … am dat ucranilor sistemul Patriot ! …

  2. NU este nimic de vazut aici.
    Rog sa circulati fai fatalailor care nu va ridicati nici pana la sireturile Domnului Presedinte Excelenta Sa Domnul Marcel Ciolacu.
    Si o spun sincer nu ca avem contract de influensereala.

  3. Acest sistem urmează să treacă granițele României !De ce nu ies românii în stradă,să nu permită înstrăinarea acestei arme?

  4. Apararea Ucrainei sta intr-un sistem de aparare aflat in Romania.
    Din tot ce pot fabrica marile puteri industrializate ale vestului, doar atata pot.
    Altii n-or mai fabrica sisteme din astea de rachete sol-aer cu bataie mare, de este bataie mare pe el.
    La asa cerere un singur ofertant? Una singura bucata aflata in Romania, care trebuie donata. Cu cantec/

  5. Cine se mai împiedică în ziua de azi de Constituție? Constituția a devenit ceva infim, nanodimensional și lipsit de importanță. Ca o piatră în pantof dar mai mititică și cu colțuri. Nu s-a împiedicat Arafat de Constituție pe timpul pandemiei cică de covid și se va împiedica ditamai parlamentul? Dacă nu mă înșeală cumva memoria, parcă în noul vocabular progresist internațional cuvântul „constituție” nici măcar nu există.

  6. BUNĂ ZIUA!
    Când vor răspunde trădătorii pt jaful.la care a fost supusă Romania de peste doua decenii?
    Americanii dictează in România, dar ne-au ajutat sa intrăm in Schengen deși puteau sa o facă usor. Ai noștri decidenti-slugi nu au avut curajul sa ceara ajutor de la americami,ei doar dau americanilor tot.

  7. Guvernul bolsevic a procedat in mod scandalos cu intentie nespecificand decat vag ca valoarea sistemului patriot achizitionat a fost acoperita din FONDURI EXTERNE NERAMBURSABILE, fara a le specifica marimea…Forma de transfer-donatia-a fost consimtita la nivel SUA- UE-NATO pentru urgentarea livrarii, avand in vedere intensificarea ATACURILOR CRIMINALE ale URSS asupra INFRASTUCTURILOR CIVILE ale STATULUI SUVERAN Ucraina din ultimile saptamani, in pragul toamnei si iernii!!!

    Trec peste galagia rasputinoizilor facuta cand cu achizitionarea acestui sistem Patriot, ei sustinand ca nu avem nevoie de asa ceva, exact ca atunci cand cu „Deveselu” si „Kogalniceanu”!!! Deodata bocesc pentru sarmana noastra Patrie lasata fara aparare…

  8. În condițiile în care Constituția SUBcoloniei romanica, din cauza noastră, a ajuns un simplu syl de HI, de ce atâta supărare pe net și niciodata supărare, în număr mare, la TreiCoceni, gubern, asa-zisul parlament? Asta este normalitatea la o șleahtă indolenta shi obedienta ce încă mai poarta denumirea generica de români.

  9. Alineatul 3^4:

    (3^4) Prin excepție de la alin. (3^3), sumele necesare achitării taxelor și comisioanelor aferente reconstituirii capabilității de apărare aeriană cu bază la sol vor fi asigurate din bugetul Ministerului Apărării Naționale.

    Adica nu o sa ne despagubeasca nimeni pentru patriotul donat, ci tot noi o sa punem banii sa luam altul.

  10. PENTRU CA
    cam toate legile si mai ales oug.urile
    sunt neconstitutionale,
    pe ici pe colo sau in totalitate:
    -asa este batjocorit poporul roman!

  11. Bun INALIENABIL este în primul rănd TERITORIUL ȚĂRII . Părți însemnate din acesta au fost date în folosință gratuit unor entități statale sau private STRĂINE și nu sunt nici 33 de ani de la ADOPTAREA CONSTITUȚIEI .Această DONAȚIE DE 1 MLD. $ este doar un preambul ? Băi , APĂLA PLĂMÂNI CH , cam căt crezi că-l forjau gratuit pe PATRIOT , ucrainii ? Apuca pensia specială ?

  12. Când doi se bat şi te bagi între ei oferindu-i unuia o bâtă ca să-l altoiască pe adversar,în mod automat ţi l-ai făcut duşman pe celălalt şi te poţi aştepta la orice.

  13. Plandemia, ong-urile lui Soros, ecologismul radical, agenda lgbtq+++ și războiul din Ucraina cu toată propaganda occidentală și tratamentul la care suntem supuși m-au făcut să urăsc crâncen America . Îmi doresc din suflet să apuc să văd ziua în care toată America va fi doar cenușă radioactivă și sper să nu rămână nici măcar unul de sămânță din ei…

  14. Da bre,.. Dar la rumîni legea există doar ca să nu zici că nu ai,. Dar gîndește-te la comisionul LEGAL incasat de unul sau cîțiva pentru achiziție, la o sumă aproximativă de un miliard.. Deci acei bani,.. unde sunt ??

  15. Oricum, cred că nu mai e cazul.. Săptămîna asta ukraina aruncă prosopul.. Game over,.

  16. Senatorii trădători de țară să-l doneze doar dacă e cumpărat din banii lor personali, nu din banii țării!

  17. Ce treaba are tov.johanis, presedintele CSAT, cel care a aprobat aceasta donare, cu Constitutia Romaniei?

  18. Faceti greseli grave intre bunuri publice si bunuri de inventar;am ras cu lacrimi…
    una spune Constitutia,alta afirma articolul
    Sistemul respectiv are un numar de inventar si proprietarul face ce vrea cu el

  19. La meciul de fotbal asta vara v ati dus 40000 de mii de romani pe stadion in München. Cand sunteti calcati pe cap de Psd/Pnl/Usr stati acasa si ascultati manele. Daca le merge…

  20. Daca vin la putere, si voi veni, acest miliard va merge la parintii mei pensionari ce au muncit o viata sa isi vada copii traind decent in Romania parintilor lor ce au murit aruncati in razboiul altora.
    SA NU MAI FACEM ALTA GRESEALA, SA NU MAI SACRIFICAM SANGE DE ROMAN

  21. Q PLECAT ȘI PENIPIANISTUL CU CEI 5 DEMISIONARI -ORI AȘTEAPTĂ SĂ-L DUĂ „MĂTUROIUL PATRIOATEI”?

  22. Ce e aia Constitutie? A hotarat stapanul sa dam? Dam. Cine sa se opuna? Slugile?

  23. Inca o data … ‘ukraina’ inseamna MAIDANUL dintre STATE. Deci un maidan care nu poate fi suveran … ci doar un taram al nimanui.

  24. Eu nu pricep cum in toată europa asta, unde totuși mă gîndesc că or fi majoritatea incă creștini, albi, normali și educați,. să nu se observe cum că acest război ”qui prodest”. Să nu vezi de fapt cum NATO nu e organizație defensivă, ci agresivă teroristă criminală, autoritară cu slugi puse in funcții de decizie care le execută comanda. Și europeanul stă, rabdă și așteaptă pomeni..de la slugi..

  25. Cine a compilat Constitutia conform propriilor interese de grup genocidar organizat DESFIINTAND Constitutia ceausista isi permite sa o incalce cand si cum vrea!!! Frumusetea e ca ceausistii forumului se dau ofuscati de incalcarea unui act care le-a DISTRUS existentele!!!
    STATUL SUVERAN Ucraina exista in forma statala de 370 de ani, iar POPORUL UCRAINEAN e la fel de vechi ca toate popoarele slave!!! Cine NEAGA DREPTUL la EXISTENTA si STATALITATE a unui POPOR nu e altceva decat un monstru bolsevic…O face pentru A LEGITIMA GENOCIDUL!!!

  26. CUMPĂRAM CU BANI IMPRUMUTATI,PLATA IN AVANS, 52%DIN PIB=DATORII,sa donam unui aventurier, actor ce-s reia filmul turnat pe scena ucrainei,inalta tradare e tara.=referendum sau dizolvarea parlamentului obscur, tradator, iresponsabil.

  27. @Charlie
    -statalitate?
    vezi ca „marele zid chinezesc” e in mijlocul chinei,
    CHINA TREBUIE DISTRUSA!

    mai itik:
    -ceva de genocidul din Palestina nu pomenesti?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.