Cu cititorii de contoare înainte!

Conu’ Chiriță față cu energia și învârteala

Dumitru Chiriţă a ajuns din electrician sindicalist şi deputat şef al reglementărilor în energie

Dumitru Chiriță, noul șef al Autorității Naționale de Reglementare a Energiei (ANRE), este un exemplu de succes al libertăților câștigate după 1989. Dacă nu ar fi existat acele evenimente, Chiriță ar fi rămas și acum un simplu electrician. Nici măcar sindicalist nu ar fi ajuns. Urmând exemplul colegilor săi, el a devenit mai întâi parlamentar, apoi și-a vândut membrii de sindicat care urmau să fie disponibilizați, căpușând SC Electrica SA. Cu sprijinul nemijlocit al social-democraților, a ajuns să reglementeze activitatea energetică din România și astfel să răspundă de securitatea națională.

Schimbarea conducerii ANRE a survenit pe fondul nemulțumirii liderilor PSD de majorarea prețurilor curentului electric și a gazelor. După ce politicienii au lansat pe piață tot felul de nume pentru funcția de șef ANRE, în cele din urmă au numit una dintre cele mai docile persoane. Dumitru Chiriță se află la al patrulea mandat de parlamentar PSD, unde nu s-a remarcat prin nicio interpelare curajoasă sau vreo inițiativă legislativă. El a avut o singură tentativă de plecare din PSD, când a vrut să intre în partidul lui Mircea Geoană, PSRO. Biroul Politic al PSD Sector 5 l-a exclus după ce a anunțat, alături de fostul deputat Oana Niculescu Mizil, că fac parte din comitetul de inițiativă al partidului lui Geoană. Aventura a durat doar câteva luni, Chiriță revenind la prima dragoste social-democrată.

Ascendența fulminantă a unui electrician

Cariera lui Dumitru Chiriță, 54 de ani, a început în 1981, ca electrician, meserie pe care a practicat-o până în 1990. El a reușit însă să se afirme pe linie sindicală, iar în 1990 a înființat Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate „Univers“, „partea de producție“, cum îi place să spună. Afilierea națională a făcut-o alături de Victor Ciorbea și Miron Mitrea, care conduceau CNSL-Frăția. Din motive necunoscute, el a părăsit confederația după implicarea politică a celor doi lideri și s-a mutat în 1996 la Blocul Național Sindical, unde a primit un post de vicepreședinte al confederației. În anul 2000, a obținut primul mandat de deputat PSD. În 2004, Chiriță părea că se reprofilează. Până în 2008, el a fost vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, apoi a rămas simplu membru al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor. Între timp, el și-a definitivat studiile. A urmat cursurile Facultății de Drept și Relații Internaționale la Universitatea Nicolae Titulescu și și-a luat masterul în Relații de muncă și industriale. Pe fondul controverselor de la acea vreme care vizau dubla postură de parlamentar și sindicalist, Chiriță și-a văzut de treabă. Pe modele deja cunoscute și practicate de colegii săi, Liviu Luca și Cornel Rădoi, el pune la cale căpușarea companiei Electrica.

Cititorii de contoare

Împreună cu un coleg de breaslă sindicală, Adolf Mureșan, parlamentarul Chiriță a înființat două firme. Alt Univers Company 2002 SA şi Sindserv SA sunt firmele sindicaliștilor conduse de Chiriță și Mureșan, care au devenit acționari și angajatori, controlând cu succes şi sindicatul propriilor angajaţi. În 2011, printr-un simplu protocol, sindicaliștii au preluat de la Electrica serviciul de citire a contoarelor, cu tot cu angajați. Așa au apărut SC Sindserv SA și SC Alt Univers Company SA și contractul pe doi ani, în valoare de 25 de milioane de euro. Cea mai importantă misiune a sindicaliștilor-patroni era să citească contoarele de energie electrică la consumatorii din mediul rural și urban. Contractul a fost atribuit prin negociere directă, Electrica a reușit să scape de câteva mii de angajați, iar populația a suportat primul mare șoc, facturile devenind imediat foarte umflate. Citirea contoarelor de energie se făcea în trei filiale ale Electrica: Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud, total fiind vizate 18 județe. În sarcina firmelor Alt Univers Company 2002 SA și Sindserv SA intra și reconectarea sau deconectarea rău-platnicilor. Acestea erau cele mai importante activități ale celor două firme. La SC Sindserv SA majoritatea acțiunilor sunt deținute de Federația Energia Mileniului III (54,4%), iar restul de alte persoane fizice și juridice. Printre acționarii minoritari se află și fostul deputat PSD Dumitru Chiriță.

Prosperitatea a venit și din Constanța

Potrivit presei locale din Constanța, Sindserv SA şi Alt Univers Company 2002 SA au primit aproape 7 miliarde de lei vechi. Deși contestată, afacerea s-a derulat liniștită. Înţelegerea parafată cu Enel Energie privea „Asigurarea prin casieriile achizitorului a activităţilor de facturare (încărcare chei) şi încasare a tuturor facturilor şi preavizelor emise de către achizitor pentru clienţii reziduali şi unii mici clienţi business, precum şi activităţi aferente încasării.“ Ca și în București, contractele au fost acordate prin negociere directă cu cele două societăţi. Sindserv SA și-a arondat zonele Constanţa, Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi. La rândul său, Alt Univers Company 2002 SA s-a ocupat de facturarea clienţilor Enel din Arad, Reşiţa, Deva şi Timiş.

De la mărire la decădere

SC Sindserv SA Bucureşti (CUI: 14428695) a fost înfiinţată în anul 2002 de către disponibilizaţi de la SC Electrica SA, noua firmă pre­luând, în baza unui protocol, serviciul de citire a contoarelor electrice. Potrivit site-ului specializat pe insolvențe supervizor.ro, pagina de web a firmei nu a mai fost actualizată din 2008, în prezent fiind inaccesibilă. Salvările din 2008 arată că obiectul de activitate al Sindserv se refereau la „lucrări de instalaţii electrice, proiectare şi execuţie de branşamente electrice aeriene şi subterane de joasă tensiune, instalaţii electrice interioare.“ La Registrul Comerţului însă există o altă formulare: „alte activităţi de servicii suport pentru întreprinderi n.c.a.“

Capitalul social de 3.000.000 lei este deţinut de:

  • Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate „Univers“ – 51%
  • Persoane juridice (tip listă) – 35,20%
  • Florin MARCU (53 de ani) – 11,05%
  • Persoane fizice (tip listă) – 2,75%.

În 2014, SC Sindserv SA a obţinut cele mai bune cifre, profitul net ajungând la 1,28 milioane lei, iar cifra de afaceri la 40,70 milioane lei, arată supervizor.ro. La data de 30 septembrie 2015, Sindserv SA figura pe site-ul ANAF cu obligaţii restante la bugetele de stat în valoare totală de 905.456 lei.

  • Bugetul de stat = 519.629 lei
  • Bugetul asigurărilor sociale de stat = 267.565 lei
  • Bugetul asigurărilor pentru şomaj = 9.730 lei
  • Bugetul asigurărilor de sănătate = 108.532 lei

Cu o situație financiară relativ stabilă, devine curioasă decizia intrării în insolvență, înregistrată la Tribunalul Bucureşti pe 26 noiembrie 2015 (Dosar 43074/3/2015). Pe 4 decembrie 2015, instanţa a pronunţat sentinţa deschiderii procedurii.

Dar șmecheriile sindicale din 2016 continuă. În vreme ce pentru Sindserv s-a cerut insolvența, căpușarea sindicală a continuat. În data de 4 octombrie 2016, SC Electrica Furnizare SA a atribuit direct un contract de 2,5 milioane de lei pentru „servicii încasare, relaţii cu clienţii, activităţi suport şi anexe“. Încredinţarea directă a fost motivată prin apariţia unei situaţii de urgenţă extremă, iar beneficiară este Allsys Energy SA Bucureşti. Aceasta este de fapt fosta firmă Alt Univers Company 2002 SA și prestează servicii similare în toată ţara, pentru toţi marii furnizori de electricitate. Contravaloarea acestor servicii se regăseşte în factura la energie a fiecărui român. Allsys Energy SA are peste 30 de acţionari persoane juridice și este condusă de Lorenzo Căutişanu. Preşedintele Consiliului de Administraţie este tocmai Adolf Mureşan, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate Univers, fostul partener al lui Dumitru Chiriţă. În 2016, Allsys Energy a primit cinci contracte în valoare de peste 120 de milioane de lei, fără TVA. Pe lângă cele 2,5 milioane de lei de mai sus, încasate direct de la compania de stat Electrica, fără licitaţie, firma a preluat în august serviciile de back-office de la Enel, pentru 4,1 milioane de lei (prin negociere), servicii de culegere date, în iulie, de la aceeaşi companie, în valoare de 6,3 milioane de lei, servicii de încasare de la Electrica, în iulie, de 7,2 milioane de lei (tot fără licitaţie), plus tunul anului, de peste 100 de milioane de lei, pentru proiectare şi executare lucrări de centralizare, măsură şi scoaterea GDM la limita de proprietate, contract oferit de Enel în iulie 2016. Aici, Allsys Energy împarte potul de peste 26 de milioane de euro cu firme precum Adrem Invest, acestea fiind şi cele care vor lucra efectiv la realizarea proiectului.

Societatea Federaţiei Univers are ca domeniu de activitate servicii suport pentru întreprinderi şi a declarat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 68.677.191 lei şi un profit de 622.461 lei. Allsys Energy are 1.685 de angajaţi, dar şi datorii de 12.960.286 lei.

Într-un singur an, Sindserv şi Allsys Energy primesc contracte de 35 de milioane de euro.

Frăția sindicală

Așadar, liderii de sindicat au ajuns patronii celor care i-au ales în aceste funcţii. În plus, cazul lui Dumitru Chiriță a dobândit și demnităţi publice. Tolba cu surprize nu s-a golit. Aceeași situație se regăsește şi la şefii companiei de stat Electrica. De exemplu, directorul Ioan Dumbravă a fost prim-vicepreşedinte în Federaţia Univers şi preşedinte al Sindicatului Electrica, administrator la Servicii Energetice Muntenia SA, Servicii Energetice Oltenia SA, iar acum îşi dă acordul ca şef la societatea de stat Electrica, pentru contractele oferite Allsys Energy, unde a fost administrator, iar soţia angajată.

Averea lui Dumitru Chiriță

Potrivit declaraţiei de avere publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, din ianuarie 2017, Dumitru Chiriţă deţine 14.994 metri pătrați de terenuri în Tărtăşeşti, Dâmboviţa şi un teren forestier de 1.000 mp în Arefu, Argeş. De asemenea, el mai are şi un apartament în Bucureşti şi o casă în Tărtăşeşti. Chiriţă mai deţine şi trei autoturisme, o Lada din 1978, o Kia Ceed din 2012 şi o Dacia Duster din 2016. În bănci, el deţine două conturi curente, în valoare de 382.683 lei şi o descoperire de cont de 10.400 lei. Chiriţă a încasat în 2016 de la Camera Deputaţilor un venit de 84.943 lei, în timp ce soţia sa are un contract individual de muncă la Termoelectrica, de unde a primit 44.300 lei pe an. Deputatul a mai obţinut şi 266.115 lei din vânzarea unui teren intravilan în Tărtăşeşti. În 2009, pe lângă salariul de deputat, Chiriță a câștigat 68.000 lei de la Enel Distribuție Muntenia și 3.990 lei dividende de la SC Sindserv SA.

Controlul PSD față de ANRE

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a criticat ANRE în urma scumpirilor de preţuri la energie, precizând că o comisie parlamentară de anchetă pentru activitatea ANRE va identifica vinovaţii. Aceasta după ce, înainte, declarase că „nu e în regulă ca în fiecare an preţul la energie şi gaze să crească pur şi simplu din pixul celor de la ANRE, iar aceste majorări afectează şi populaţia şi agenţii economici“.

Şi ministrul Energiei, Toma Petcu, susţinea că o comisie parlamentară va analiza mecanismul de funcţionare al ANRE şi ar putea decide reorganizarea autorităţii, astfel încât unele activităţi să fie preluate de Guvern. În replică, Florin Tobescu, şef serviciu în cadrul ANRE, a spus că politizarea ANRE va atrage cu siguranţă o procedură de infringement asupra României din partea Comisiei Europene.

Şi comisarul european pentru Energie, Miguel Canete, aflat recent la Bucureşti, a atras atenţia politicienilor autohtoni că ANRE trebuie să fie independentă, conform legislaţiei europene. În răspuns, Niculae Havrileţ, fostul șef al ANRE, spunea că instituția este supusă unor presiuni puternice venite din partea celor care au interese în această piaţă. „PSD a cerut depolitizarea instituţiilor de reglementare şi a ales să numească în funcţia de preşedinte al ANRE un politician din propriul partid. Cam asta e distanţa dintre declaraţiile partidului de guvernământ şi realitatea pe care o consideră necesară pentru mersul României“, scrie şi deputata USR Cristina Prună.

Ea mai susţine că,  pe lângă Dumitru Chiriţă, PSD „a făcut cadou şi funcţia de vicepreşedinte al reglementatorului din energie unor oameni din camarila partidului, ignorând cu desăvârşire lipsa lor de pregătire în domeniul energetic.“

Situație ingrată

Dumitru Chiriță a fost și membru în Consiliul de Administrație al SC Electrica SA. Acum, el va trebui să-i amendeze pe foștii colegi. După furtunile din luna septembrie 2017, când multe localități au rămas fără curent electric mai multe ore, ANRE a anunțat că va amenda Electrica și Enel cu 200.000 de lei pentru fiecare zonă unde sunt consumatori nealimentați.

„Am demarat la Enel și Electrica o acțiune de verificare, să vedem dacă au respectat prevederile legale, potrivit cărora trebuie să alimenteze toți consumatorii din mediul urban în 48 de ore, iar pe cei din mediul rural în cel mult 72 de ore de la producerea evenimentului, în cazul unei furtuni deosebite, cum a fost cea de duminică. Acolo unde nu s-a respectat această prevedere, vom aplica o amendă de până la 200.000 de lei pentru fiecare zonă care nu este alimentată“, a spus Havrileț, fostul șef al ANRE. Din nefericire, în mai multe zone nu a fost respectată legea menționată de Havrileț. Chiar și după trei zile de la furtuna care a făcut prăpăd la Timișoara în luna septembrie, în Banat erau circa 8.500 de consumatori nealimentați în 18 localități. În total, la nivelul țării, circa 500.000 de consumatori de energie au fost afectați de furtuna de duminică, potrivit Ministerului Energiei. Mai mult, penele de curent sunt frecvente și în Capitală, multe persoane fiind afectate prin distrugerea aparatelor electrocasnice. Aceste probleme nu au fost soluționate de firmele care răspund de distribuția curentului electric.

Miza la ANRE

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional.

Oferta financiară la ANRE este de circa 9.700 de euro pe lună, calculată conform declarației fostului șef ANRE, care a încasat 525.850 de lei în 2015. Pentru acești bani, Dumitru Chiriță se va ocupa cu monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii referitoare la piaţa energiei electrice, termice şi a gazelor naturale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

5 Comentarii

  1. 1. Externalizare și fărâmițatea companiilor mari, profitabile, cu personal de calitate si cu o disciplină de fier, a fost porunca comisarilor UE condiție de închidere u unor capitole de aderare. 2. Sfatul federațiilor europene sindicale a fost ca pentru independență sindicatele să aibe afaceri proprii. 3. Și la conducerea sindicatelor și a agențiilor neționale de control sau reglementare s-a perpetuat obiceiul dinainte de 1989 să nu fie promovați numai cei ce au lagături ce Securitatea atunci, SRI în prezent. Așa că tot ce relatați sunt roadele normalități din România PSD-ul neavând nici o putere.

  2. Dincolo de toate aceste dezvaluiri, insist pe drama nationala a facultatilor particulare.

  3. Raport ICCV (Institutul de Cercetare al Calitatii Vietii) prezentat la Conferinta
    „Mobilizarea biomase- Dreptul la energie” http://www.piarom.ro
    Preţurile energiei din România din 2017/18 vor fi aproximativ cele din media Europeană probabilă: 0,227 Euro la electricitate şi 0,076 la gaze.
    Calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pentru clienţii finali este prezentat în Legea nr.123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale, o lege care transpune în legislaţia naţională Directivele europene 72/2009 şi 73/2009 privind piaţa unică de energie. Pentru a atinge aceste noi preţuri, preţurile din România, dacă calculele noastre sunt corecte, la electricitate ele vor trebui să crească cu 210%, iar la gaze cu 280%. Vor fi deci creşteri de mai mult decât duble, un adevărat şoc penru populaţie.

  4. Tot citeam si citeam si nu intelegeam care e miza acestui lung articol denigrator, in urma unei aparente schimbari de rutina. Dar pana la urma am gasit: „comisarul european pentru Energie, Miguel Canete, aflat recent la Bucuresti, a atras atentia politicienilor autohtoni ca ANRE trebuie sa fie independenta”. Va sa zica asta era: noua numire a deranjat slugile securiste conduse de la Bruxelles. Pai daca au fost deranjati, inseamna ca pana acum de fapt ei controlau ANRE. Si cum procedeaza ei de obicei in astfel de cazuri? Apasa pe butonul presa…

  5. In toate functiile de decizie, si sunt peste 1000 la nivel national, platite suoer regeste ajung numai purtatorii de microbi ai ciumei rosii. Acestia odata ajunsi pe functii formeaza sistemul odios, criminal si de capusare a statului, falimenteaza, distrug, tepuieste, pun curbe de sacrificiu, maresc preturi, iarta de datorii contra parandaraturi, etc. Asa au falimentat intreprinderi de o importanta strategica pentru tara, CFR, TAROM, ELECTRICA, Petrom, etc. cu gauri uriase la bugetul de stat. S-a gasit imediat scuza, ”statul cel mai prost admiistrator” si UE a zis: daca nu le puteti administra ori le privatizati, ori puneti administratori privati. Ciuma rosie a raspuns in cor:” le vindem” Si din 92, dinainte de a intra in UE, de pe vremea lui vodcaroiu ciuma rosie a privatizat si privatizeaza tot, absolut tot ce tine de siguranta nationala, de independenta energetica, de siguranta unui trai decent pentru cetateni contra unor parandaraturi uriase. Posturile de propaganda ale ciumei rosii ”Marea matoleala” si ”Sta sa ploua cu chiftele” promoveaza gaselnita cu statul colonie, strainii care repatriaza profitul, amerloci si state imperialiste care ne vor raul, ne dicteaza, etc. Ciuma rosie cea care a adus acest dezastru pe capul romanilor nici usturoi nu a mancat nici gura nu-i miroase, desi a fost prinsa cu : ”tata in pod beleste capra” Pentru a desavarsi opera de distrugere a tarii ciuma rosie mai trebuie sa faca si ultimul pas. Sa puna justitia sub control politic. Odata cu numirea lui Dormeanu la CCR, purtator de microbi ai ciumei rosii a pus si CCR sub control politic, ca de altfel toate institutiile care ar trebui sa fie independente, ca avocatul poporului, CNSAS, CNA, ASF, etc. Toate sunt infestate cu microbii ciumei rosii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.