Crețu: M-au revoltat declarațiile comisarului Gunther Oettinger

Pe Corina Crețu au revoltat-o declarațiile comisarului european Gunther Oettinger. Acesta a afirmat că România, Bulgaria și Italia sunt țări aproape neguvernabile, iar opinia Corinei Crețu este că acest mod de gândire confundă democrația și dreptul cetățenilor europeni de a face alegerile politice pe care le consideră potrivite.

”M-au revoltat declarațiile comisarului european Gunther Oettinger, care a afirmat că țări precum România, Italia și Bulgaria sunt aproape neguvernabile. Acest mod de gândire confundă democrația și dreptul cetățenilor europeni de a face alegerile politice pe care le cred potrivite cu incapacitatea de a se guverna. România este cât se poate de guvernabilă și așa a fost în toți acești 23 de ani scurși de la Revoluție, cu toate greutățile prin care am trecut și trecem. Am condamnat poziția arogantă a comisarului pentru Energie, germanul Gunther Oettinger, care – din cauză că familia politică din care face parte, a Popularilor Europeni, a pierdut guvernarea în România, Bulgaria și Italia – pune la colț națiuni europene și determină egoisme naționale, ce pot degenera în poziții extremiste și xenofobe”, a scris Corina Crețu pe blogul său.

După părerea ei, țara noastră are un guvern solid, ”o majoritate parlamentară la fel de solidă, un program de guvernare realist și o economie în creștere. Există viață politică și guvernare și în afara Popularilor Europeni, aflați acum în degringoladă din cauza impasului în care au adus Uniunea Europeană ”. De asemenea consideră că Italia și-a rezolvat problema formării guvernului, la fel ca și Bulgaria o dată cu votul din Parlament în favoarea guvernului condus de socialistul Plamen Oresharski.

Corina Crețu îi sugerează domnului Oettinger să-și amintească că economia Germaniei a fost performantă în ultima perioadă datorită reformelor realizate de social-democrații conduși de Gerhard Schroder.

”Astăzi, am adresat o scrisoare deschisă președintelui Comisiei Europene, prin care i-am cerut să garanteze imparțialitatea politică a Comisiei Europene și să se delimiteze de asemenea poziții ce sporesc resentimentele și atitudinile naționaliste între țările UE. În scrisoarea adresată președintelui Barroso, am atras atenția asupra faptului că membrul german al acestui for a depășit limitele libertății de expresie, intrând pe ternul alunecos al proceselor de intenție și al atacurilor nepermise la adresa alegerilor politice ale cetățenilor unor națiuni. Pentru depășirea dificultăților cu care se confruntă, UE are nevoie de toate națiunile componente și nu servește cauzei comune o împărțire în națiuni bune și națiuni rele, în țări guvernabile sau neguvernabile. Respectul alegerilor făcute de cetățeni este fundamental, dacă vrem să rămânem un spațiu democratic”, a adăugat Corina Crețu pe blogul său.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.