CSM o ține langa: tot AVIZ NEGATIV

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, marți, proiectul de ordonanță care modifică OUG 7/2019 pe legile justiției. Avizul Consiliului este unul consultativ, dar unul semnal.

Reprezentanții CSM au precizat că motivarea avizului negativ este dată în sensul menținerii poziției consecvente a Consiliului, în acord cu hotărârea anterioară a Plenului și cu propunerea anterioară a CSM, de abrogare a tuturor dispozițiilor care exced propunerilor formulate de Consiliu.

În şedinţa plenului, judecătoarea Mariana Ghena a precizat că în cadrul Comisiei 1 a CSM s-a hotărât exprimarea unui vot negativ.

„Rezultatul Comisiei 1, unanimitate: în şedinţa comisiei s-a hotărât exprimarea unui vot negativ cu privire la OUG 7/2019, având în vedere faptul că în propunerile făcute în ultima ordonanţă nu s-a ţinut seamă de propunerile exprimate de către CSM, care s-au conturat într-un mandat dat preşedintelui CSM pentru a fi exprimat de către acesta în sensul abrogării textelor peste ceea ce a propus CSM”, a spus Ghena.

Procurorul general Augustin Lazăr a cerut, după ședința plenului CSM, din nou, abrogarea integrală a ordonanței pe legile justiției.

„Nu ar trebui să discutăm despre compromisuri, ci despre abrogarea integrală a unei ordonanțe vătămătoare pentru justiția română, precum și despre asumarea răspunderii în legătură cu o conduită care în niciun caz nu poate fi caracterizată ca fiind de cooperarea loială cu instituțiile justiției, din păcate. Am auzit de atâtea ori în spațiul public discutându-se despre cooperarea loială a instituțiilor statului român conform exigențelor Constituției României. Din păcate, este o distanță mare de la discuție la practică. Nu am dori să avem blocată Justiția, nu aș dori să fac aici o analiză mai altfel decât analiza pe care o puteți vedea pe site-ul Ministerului Public”, a declarat Augustin Lazăr.

Prin noua ordonanță propusă și avizată negativ marți, se renunță la câteva modificări care au generat scandal în justiție. Astfel, se renunță la prevederea care le permitea judecătorilor să candideze la funcții de conducere în parchete, avizarea numirii procurorilor șefi se întoarce de la plen la Secția pentru procurori, se elimină interzicerea delegării în funcție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Sunt de acord cu avizul negativ al csm care este un foarte bun motiv ca ordonanta sa ramana asa cum este.Hai Dancila,las-o cum este ca mai ai si alte treburi,iar timpul trece,ne trece aiurea tuturor.Daca stati sa multumiti pe toata lumea,si mai ales opozitia,va treziti in toamna ca egalati guvernul ZERO al lui Ciolos si Iohannis.

    • Vor și ei Republica procurorilor, ce săle faci unor derbedei în robă care țin o țară în priznierat. Lazăr, un abulic care a tras să facă Statu paralell e ăla care strigă cel mai tare, un cerșetor de la Unirii are mai multă onoare decît acest amărăștean al lu soros cu pretenții de procuror. dat afară cu șuturi în băsănău, ttractotristu nu se lasă și cheamă minsiteru în judecată , la pretenii lui judecătoarele lu Statu Paraell. Ce infecție au adus ăștia în Justiție, de ani de zile netratată, cu Kovesi virus central. Le vine lor rîndul, prea mult s-a umflat pipota în ei cu nesimțirea asta uriașă. Azi, că zici procuror sau zici grăjdar, e același lucru, nici un respect pt breasla asta infestată de pigmei soros

  2. lasa-ti ordonanta asa cum a fost initial. guvernul nu are a se apleca in fata unora si a altora, mai ales cand sunt de teapa lui corega (revocat), vv (care nu a reusit sa intre in dna pe baza de examen, ci pe interviu gen: cum te cheama, cati ani ani…), danilet (exclus din csm, dar lipit de scaun)etc…

  3. Asa se intampla cu o tara in care procurorii si unii judecatori ajung mai politicieni decat membri partidelor si ajung sa faca dosare politice si chiar politie politica in favoarea serviciilor secrete si a fortelor obscure, care nu au rezultat din alegeri, si care tin cu disperare de privilegii si putere politica ilegitima.
    Asta numai democratie nu mai este.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.