Cum au ajuns Andrei Chiliman şi Piedone să lucreze pentru Elena Udrea

Apelurile PNL Bucureşti pentru organizarea şi participarea masivă la un referendum împotriva Legii Capitalei promovate de PDL reprezintă, în ultimă instanţă, un ajutor nesperat pentru Elena Udrea, promotoarea legii.

Elena Udrea trage foloasele de pe urma liberalilor

Organizaţiile PNL şi PC Bucureşti, conduse de Andrei Chiliman, respectiv Cristian Popescu Piedone, au lansat la începutul lunii martie o amplă campanie pentru organizarea unui referendum. Obiectivul iniţiatorilor: respingerea prin referendum a proiectului Legii Capitalei, iniţiat de Elena Udrea, care prevede desfiinţarea primăriilor de sector.

Cu câteva zile în urmă, Consiliul Municipal Bucureşti a votat organizarea unui referendum pe 19 iunie a.c., un referendum atipic, cu 7 întrebări confuze. Câteva zile, liberalii şi conservatorii au protestat împotriva numărului şi conţinutului întrebărilor, dar au continuat apelurile pentru mobilizarea propriilor suporteri.

Lovitură de teatru în urmă cu două zile. Bucureştiul a fost împânzit cu bannere prin care PDL cheamă de această dată electoratul la referendum şi îl „îmbie” cu un slogan care s-ar putea chiar să prindă: „Vreţi mai puţini funcţionari în primării?”. Un slogan cu un mesaj clar, cu priză la cetăţeanul ameţit de birocraţie, şi care, pus faţă în faţă cu sloganul generalist – tipic anilor 90 – al PNL-PC, „Apără Bucureştiul” („Apără Bucureştiul de Elena Udrea – în sectorul 1), ar putea strânge numeroase voturi. Iar bucureşteanul neutru sau cel mai puţin familiarizat cu disputele politice ar putea agrea ambele mesaje şi să pună ştampila pe „Da”-urile dorite de PDL şi Elena Udrea. Începând de joi, pe reţelele de socializare de pe net au început deja apelurile liberalilor de boicotare a referendumului. Ceea ce părea la început că-i avanteajează acum este util pentru tabăra cealaltă.

PNL-PC: naivitate sau necunoaşterea legislaţiei

Prin intenţia de a propune organizarea unui referendum, liberalii şi conservatorii bucureşteni au dat dovadă fie de naivitate, fie de necunoaşterea legislaţiei. Cel mai probabil de amândouă. În primul rând, ei trebuiau să ştie că propunerea lor de organizare a unui referendum trebuia aprobată de Consiliul Municipal General Bucureşti. Nu conta numărul de semnături strânse pentru organizarea şi tema referendumului. Ultimul cuvânt îl avea tot majoritatea PDL-PRM-PNG din CMGB. Aici îi putem suspecta pe iniţiatori de naivitate.

Mai grav este însă altceva: legea pe care intenţionează să o promoveze PDL şi Elena Udrea nu avea cum să intre în proceduri parlamentare decât în situaţia – obligatorie – a unui referendum cu un rezultat pozitiv. Deci, organizarea referendumului era obligatorie.

Art.13, alin (3) din legea referendumului este clară în acest sens: „Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz organizarea referendumului este obligatorie”.

Să nu fi ştiut liberalii lui Chiliman şi conservatorii lui Piedone acest articol? Orice este posibil. În mod normal, întreaga campanie a PNL şi PC nu trebuia centrată pe strângerea de semnături pentru organizarea unui referendum, care oricum era obligatoriu prin lege, ci ar fi trebuit de la început să se axeze fie pe respingerea tezei unei capitale fără primării de sector, fie pe boicotarea referendmului. Adică exact ceea ce fac de două zile. Numai că acum, cu excepţia electoratului captiv din Bucureşti, restul simpatizanţilor opoziţiei s-ar putea să fie bulversaţi de schimbarea de „program”.

Nici Elena Udrea nu cunoaşte bine legea

Referendumul din 19 iunie a.c. este unul de natură tehnică în ultimă instanţă. Cele 7 întrebări incluse în referendum, dintre care două se bat cap în cap (iar patru nu au legătură cu subiectul), la propunerea PDL şi a Elenei Udrea nu se încadrează în limitele legii. Art. 14 alin (2) este clar în acest sens: „Cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin «DA» sau «NU» asupra problemei supuse referendumului, decizând cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul unităţii administrativ-teritoriale respective”. Concret, referendumul trebuia să conţină o singură întrebare. Miercuri, primarul Sorin Oprescu a anunţat că va face diligenţele pentru a se renunţa la numărul mare de întrebări. Oprescu ar putea obţine câştig de cauză deoarece cele 7 întrebări au reprezentat propunerea consilierilor PDL, în timp ce şi aici, legea spune altceva: Art. 14. – (1) „Problemele supuse referendumului local se stabilesc de consiliile locale sau judeţene, după caz, la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Izabela Niculescu 253 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.