De ce se împrumută România la costuri mari

La finele anului 2016, România se împrumuta la un nivel echivalent al dobânzilor plătite la 10 ani de țări precum Polonia, Ungaria sau Bulgaria. Dar, în ultimii trei ani, deși pentru țările menționate a scăzut cu mult nivelul dobânzilor plătite pentru acest tip de împrumuturi, România a ajuns să plătească tot mai mult pentru dobânzile împrumuturilor efectuate. Un document semnat de Attila Gyorgy, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, explică această stare de fapt. ”Referitor la aspectele privind comparația între costurile de împrumut ale României și cele ale Poloniei, Ungariei și Bulgariei, trebuie luat în considerare calificativul de rating suveran acordat de agențiile de rating, factor important care se reflectă în costul împrumuturilor statului și anume faptul că Polonia și Ungaria fac parte dintr-o categorie de rating superior României (Ungaria clasată în categoria BBB de către S&P și Fitch și Baa3 de către Moody’s, iar Polonia în categoria A- de către S&P și Fitch și A2 de către Moody’s). În ceea ce privește Bulgaria, aceasta reprezintă un caz aparte întrucât regimul valutar a creat o corelație strânsă cu euro astfel încât nu se poate realiza o comparație în termeni de costuri ale împrumuturilor”.

Nivelul ratelor dobânzilor regionale, în general, fluctuează pe anumite perioade de timp, manifestând diferențe mai mari sau mai reduse, determinate de condițiile economice, politice, conjuncturale specifice fiecărei economii evaluate corespunzător unei categorii de rating, factori care generează dinamici și niveluri diferite ale ratelor dobânzilor. Un alt factor important, care trebuie luat în considerare la analiza costului suveran pentru țările menționate, îl reprezintă nivelul de dezvoltare al piețelor financiare menționate, acesta având caracteristici diferite. Astfel, piețele financiare ale Poloniei și Ungariei au un grad mai mare de dezvoltare și adâncime în raport cu piața titlurilor de stat din România, chiar dacă în ultimii ani s-au făcut eforturi pentru o dezvoltare continuă a acesteia. De asemenea, un alt factor de influență asupra costului suveran îl reprezintă baza de investitori din aceste țări care sunt diferite, mult mai complexe în cazul statelor cu care se face comparație existând un număr mai mare de investitori instituționali (fonduri de investiții, de pensii și asigurări), interni și internaționali, care activează pe aceste piețe.

În mod particular, comparație între randamentele titlurilor de stat cu maturitatea de 10 ani emise de România, Polonia și Ungaria reflectă și faptul că cererea pentru titlurile de stat românești – care influențează în mare măsură costul împrumuturilor – este preponderent manifestată de investitori nerezidenți, înregistrând fluctuații mai mari față de alte segmente de maturități, unde se manifestă preponderent cererea venită din partea investitorilor locali. Prin urmare și nivelul lichidității titlurilor de stat pentru maturitatea de 10 ani este mai redus datorită faptului că cererea pentru acest punct este limitată la categoria investitorilor străini și doar marginal la cea a rezidenților. În același timp, deținerile investitorilor nerezidenți în titlurile de stat românești sunt mai reduse ca în alte state. Totodată, raportarea strategiilor și portofoliilor de investiții ale investitorilor nerezidenți la indicii regionali (cum este indicele JP Morgan GBI – EM, care urmărește obligațiunile denominate în moneda locală și emise de guvernele din piețele emergente) influențează cererea acestora și lichiditatea titlurilor de stat emise pe piața internă. Titlurile de stat românești au fost incluse mai târziu în acest indice, la începutul anului 2013, și au o pondere de aproape 4 ori mai mică (2,94% în august 2019) față de cele emise de Polonia (11,35%) și de aproape două ori mai mică în raport cu ponderea titlurilor de stat ale Ungariei (5,25%). Ca urmare a acestori factori, randamentele titlurilor de stat emise pe piața locală sunt influențate de factori de natură internă, cum ar fi condițiile de lichiditate din sistemul financiar, nivelul inflației, nivelul deficitului bugetar și cel de cont curent, contextul politic, dar și de factori de natură externă, cum ar fi măsurile de politică monetară inițiate de principalele bănci centrale – Banca Centrală Europeană și Sistel Federal de Rezerve al SUA -, evenimente neprevăzute manifestate în piețele financiare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4588 Articole
Author

12 Comentarii

  1. „De ce se împrumută România la costuri mari”
    …// Pentru ca poate. // zis-a chelu’/ Stefanescu C.

  2. „De se-mprumuta România la dobânzi mari?”? din cauza datoriei de tara. 100 de miliarde de $, „realizati” de Basescu-Ponta. Datoria = rating-ul de tara. România fiind, cf. Moody’s, Baa3, perspectiva stabila, si conform Standard & Poor’s, BBB stabil. Plus ca nici dracu’, dar NICI DRACU’ n-a „restituit” NIMIC, NICI UN BUN, MOBILIAR sau IMOBILIAR, „confiscatilor” (sic! fiindca numitul Nastase Adrian habar n-are ca „nationalizare” NU-I „confiscare”, si ca nationalizari se fac si-acuma, în sectoare si ale unor intreprinderi economice în criza, în Vest!), nici dracu’ nu le-a restituit perle ale Coroanei (intreprinderi si imobile de patrimoniu) „confiscatilor” (= colaborationistilor nazisti între cele doua razboaie si-n WW2). + ca Polonia-si are, înca, santierele navale de la Gdansk si ca tara a fost construita de nemti (de Prusia, în care a si fost, pâna la 1918). Nimeni nedarâmând nimica, dupa. Fata de români, dupa ’89, care si-au tot darâmat, compromis „mormanul de fiare vechi” al lui Petre Roman. Ïn loc sa-l fi darâmat pe Roman, cu-ai lui Iliescu, Catarama, Isarescu … asta, ca sa nu vorbim si de Ungaria, în care Budapesta, Art Nouveau, în afara de-a fi oras de legenda (asta, în timp ce-un Bucuresti construit de francezi, replica, si tot Art Nouveau, a Paris-ului, se darapana, din cauza „restituirilor” lui Nastase Adrian si a deciziilor imbecile ale guvernelor consecutive de-a nu li se aloca fonduri de restaurare cladirilor si monumentelor istorice), Budapesta, în afara de-a fi un oras de legenda, e si statiune termala … Unde-i Constanta, din România, si Cazinoul? paragina ! Oradea, oras termal? Baile Herculane, oras termal în care veneau capete-ncoronate? în ruine. Vatra Dornei? România se-mprumuta ca dracu’ fiindca n-are gospodari. Vând patrimoniul, incapabili fiind sa-l întretina si valorifice. FALITI. Câta vreme tara nu scapa de FALITI, de PUTUROSI MITOCANI, o sa-ndure si saracie, si depreciere internationala.

  3. Ssssssst ! Despre asta trebuie vorbit in soapta ! Veorica vrea o confruntare cu Iohannis in care fiecare sa-si arate realizarile ! Si dobanzile la care se imprumuta Romania sunt una din marile realizari ale Veoricai ! Daca afla Iohannis la ce dobanzi se imprumuta guvernul care nu doarme noaptea de grija binelui romanilor , si devine invidios ? P.S.: Ciolovecii de la Tiraspol si pesedracii postaci ai PSD , aripa muscaleasca , nu au nimic de spus ?

  4. Pai sa explice Chiparosul Horlando.
    Asta nu stie sa explice nici de ce respira.

  5. De ce? Intrebati-i pe aia care sunt pe statul de plata Globalist si cu nasuri mari si coroiate. Doar uitati-va cine conduc masina de razboi, migratia masiva, readucerea in fata a comunismului si marile banci din lume!

  6. De ce ? Pentru ca este colonie in inima Europei? Colonia este un stat subdezvoltat , lipsit de independenta politica si economica si mai este si PIATA DE CAPITAL , sursa de materi prime si forta de munca ieftine , etc. , etc. Pai si ce facem ? Ce sa facem ? Strigam, cat ne tin rarunchii, ca suntem democrati , liberi si independenti , dar nu strigam, ca ne-am vandut tara la straini si ca suntem datori vanduti la marea finanta internationala !

  7. Pus sa destabilizeze alaturi de PNL „cine nu sare”, care s-au ridicat din tragedia de la Colectiv si au decretat:”trebuiau sa moara ca sa cada guvernul” la ei s-a adaugat presa chiar cand au vrut sa emita obligatiuni de stat PSD a fost criticat ca „Guvernul a ajuns sa se imprumute de la” cand la noi e 2% si la vecini 5-11%, orice instabilitate a fost arma folosita de Iohannis si Barna impotriva Romaniei si pt favorizarea economiilor tarilor lor de origine…Marea realizare pe care au obtinut-o UDMR ca sa-i voteze este o noua lege a retrocedarilor, mai vor sa obtina ceva prin Transilvania pt Ungaria si cum PNL-ul este darnic spre deosebire de PSD care a tot amanat sau nu le-a promis, fratele Orban imedeat a semnat. Vorba lui Nenea Iancu:”tradare, tradare, tradare”…

  8. NU „suntem datori vanduti”, cu 35% imprumuturi procent format din datorie privata si publica. Mai putin decat are dreptul un cetatean sa se imprumute, 40% din venit, cu 35% nu suntem datori vanduti. Numai ca noi avem niste politiceni care prin critici si tot felul de instigari au denaturat RATING-ul de tara, au luptat in favoarea bancilor care au crescut dobanda pe motiv de instabilitate politica desi aveam o crestere dubla economica fata de Vest care are imprumuturi de la 65% pana peste 100% din PIB precum Italia sau Grecia…”spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti” si aici unii par ca au tradat pt cativa arginti plini de sange…

  9. Păi, mă ciumete,. Tu ai da bani pe mâna unui Editat cu fundu gol, dar cu palat (țară), așa fără să-i confiști orice la o adică ??

  10. Statul Roman s-ar putea imprumuta de la cetatenii romani daca s-ar oferi dobinzi normale. Si ar mai fi schimbata si atitudinea fata de cetateni. La bancile multinationalelor cel care depune banii stabileste 2(doua) persoane care ii pot primii banii depusi. In cazul banilor depusi in programul ,,Tezaur” al MF, pt. a imprumuta statul, in cazul in care depunatorul moare acesta nu poate fi mostenit decit daca se fac acte de mostenire la notar. Cum onorariile notarilor sunt foarte mari , per total mostenitorii chiar pierd din banii depusi la stat. Este o mica excrocherie facuta de MF dar numai pentru a sustine multinationalele si nu statul roman..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.