De unde vine agresivitatea?

Nu putem trece sub tăcere agresivitatea umană când, din nefericire, ea ne întâmpină la tot pasul, zi de zi. Înlocuirea comunicării și a respectului altei ființe cu lovitura se extinde. O vedem, de pildă, în eforturi de dezinformare și de afectare a prestigiului unor persoane, în exercitarea funcțiilor publice ca proprietate, în împiedicarea libertăților celuilalt, în răzbunări și persecuții, în asasinate și război.

S-a dovedit că omul nu este neapărat bun și rațional, nici măcar de la natură. În unele situații, agresiunea umană o întrece pe cea săvârșită de animale. Destul să observi mediatizarea conflictelor potrivit noii „corectitudini politice” și te lămurești. Imaginea iluministă despre om este astăzi evident înfrântă.

De unde vine, însă, agresivitatea? De unde înlocuirea comunicării cu recursul la forță în relațiile cu alte ființe? Sunt întrebări frecvente, care cer răspuns.

Nu este cazul să amintim istoria reflecțiilor despre agresivitate, deși ea este instructivă. Aș menționa doar că, pentru timpul nostru, contează un mănunchi de abordări.

Prima abordare este cea a psihologului cu formație medicală Arnold Herbert Buss (The Psychology of Aggression, 1961), care consideră că agresiunea este învățată, ca orice alt comportament. Devin agresivi cei care au observat din experiență că agresiunea le procură ceea ce doresc și pot trăi din agresiune. De pildă, cel care observă că prin violență își atinge scopul, o va exercita în continuare. Agresiunea poate fi considerată „reacție la stimuli, care dăunează altor organisme”.

A doua abordare aparține creatorului etologiei, Konrad Lorenz (Das sogenannte Böse. Zur Naturgeschichte der Agression , 1963), care susține că agresivitatea ține de presiunea ce stă în spatele mecanismului de selecție descoperit de Darwin. Ea se constată în relația cu alte specii, dar și în relația dinăuntrul unei specii. Există, în orice caz, un „instinct de agresiune (Aggressionstrieb)”, la animale și la oameni, care  nu este neapărat incontrolabil, în societate fiind canalizat prin ritualuri și ținut sub reguli. El nu vine din vreo „prăbușire culturală (Kulturverfall)”, ci ține de „spontanitate”.  Agresivitatea umană, ce se dezvăluie în războaie, crime, sadism este rezultanta unui  „instinct înnăscut” ce tinde spre exprimare și folosește ocaziile de a se manifesta.

O altă abordare a fost elaborată de psihoterapeutul grupurilor, Joseph Rattner (Aggression und menschliche Natur, 1970). Potrivit acestuia, agresivitatea este rezultat al educației și ține de „deformări culturale și educaționale”. Împreună, „psihologia comprehensivă a profunzimilor și analiza culturală (Verstehende Tiefenpsychologie und Kulturanalyse)” pot să o explice.

A patra abordare vine din cercetarea violenței (în particular, a terorismului) în societate. Friedrich Hacker a legat ideea unei „programări biologice” cu cea a „atitudinilor învățate social” (Aggression. Die Brutalisierung der modernen Welt,1977) și a susținut că agresiunea este o formă de comportament care poate fi influențată fundamental, așadar, redusă sau potențată, prin „învățare”. Cunoscutul consultant de instituții preocupate de combaterea terorismului considera că odată cu conștiința propriei agresivități începe procesul de reducere a agresivității și, în acest sens, a recomandat cooperarea instituțională, inclusiv la nivelul statelor. El a și formulat teze privind „violența”, precum „violența este problemă când există soluție la ea” sau „excepții de la interzicerea violenței devin reguli de aplicare a a violenței”.

În sfârșit, a cincea abordare aparține lui Erich Fromm (The Anatomy of Human Destructiveness, 1973), care pune agresivitatea într-un cadru dat de două coordonate: „instinctele” cu care este înzestrat omul și „caracterul” format în condițiile lui de viață.  Răspunsul cunoscutului psihanalist la întrebarea de unde vine agresivitatea? este dat în forma unor „studii analitice, psihobiografice”, care satisfac două întrebări: „1. Ce forțe instinctuale  determină un om, ce pasiuni îl constrâng sau îl fac să încline să se comporte cum o face? 2. Ce condiții interioare și exterioare sunt responsabile pentru dezvoltarea tocmai a acestor pasiuni (trăsături de caracter)?”. Erich Fromm a făcut și pasul nou, al examinării destructivității nu într-un domeniu sau altul, ci la nivel „global”, cum spune el, și al folosirii achizițiilor diverselor discipline, inclusiv neurologia. El a și precizat termenii – „agresiunea” este acțiune, dar și apărare la atacuri, „destructivitatea” este „pasiunea de a controla în mod absolut o ființă vie” – și a distins formele de agresivitate și de destructivitate.

Nu intrăm în discutarea obiecțiilor pe care aceste abordări de referință și le adresează una alteia. Cu siguranță că fiecare izbutește să explice cazuri.

Observ însă un numitor comun în toate acestea. El  constă în aceea că abordările amintite sondează individul, ca și cum doar la el își are originea agresivitatea. Faptul că viața individului se desfășoară de fapt în interacțiune cu alți indivizi, în mulțime, așadar, că mulțimile pot deveni agresive și, mai ales, că organizările și mobilizările din societate pot fi ele însele origini ale agresivității este puțin considerat.

Or, tocmai dependența vieții individuale de ansamblul interacțiunilor din care face parte a crescut. Firele dependenței s-au multiplicat incomparabil față de orice altă epocă. Exprimat în termenii filosofiei sociale clasice, „determinismul societal” este mai amplu ca oricând. Ca urmare, la generările deja semnalate ale agresivității trebuie adăugată viața în mulțime și mobilizările acesteia, încât individul nu mai găsește reazem în altceva sau pur și simplu nu mai vede alternative.

Disciplinările din societățile de azi sunt mai puțin directe și mai puțin perceptibile decât odinioară, dar mai complicate și mai subtile, iar individul le rezistă cu greu. Ca efect, este mai răspândit decât oricând comportamentul indus de conștiința că doar în organizările existente cineva și-ar putea reproduce viața sau, și mai nou, că „așa suntem plătiți”, „așa se cere”, „așa fac alții”. Instituțiile epigonice și mass media etalează azi mai clar „instrumentarea” și „luarea unul după altul” în societate, cu consecința expansiunii conformismului  și a fake news-urilor.

Deja Ludwig von Bertalanffy (Comments on Aggression, 1956), a observat că, la oamenii, agresivitatea nu servește doar ca mijloc pentru supraviețuire, ci trece mult dincolo de aceasta. „Cele mai periculoase forme de manifestare a agresiunii, care trec dincolo de supraviețuire și autodistrugere, se întemeiază totuși pe trăsături de caracter specifice ale omului, ce stau dincolo de nivelul biologic, mai exact în capacitatea sa de a crea lumi simbolice ale gândirii, ale limbii și ale comportamentului”. În generarea agresivității la oameni intră așadar mai mult decât înzestrarea și condițiile reproducerii firești a vieții.

Intră, însă, mai mult și decât „lumile simbolice ale gândirii, limbii, și comportamentului”. În spatele acestora stă ceva și mai puternic. Bunăoară, religiile au putut încuraja recursul la spadă, dar nicio agresiune nu a provenit exclusiv din credință. În opinia mea, intră în joc relațiile de putere socială, administrația și politicile, cu condiționările, manipulările și ideologiile lor, cu chemările lor.

Detaliez această observație plecând de la două idei pe care le-am argumentat pe larg în altă parte.

Societățile de azi sunt puse în mișcare de patru subsisteme: economic (în care includ și cercetarea tehnologică), administrativ, politic (în care includ și armata) și cultural. În esență, economia asigură bunuri și servicii necesare viețuirii, administrația facilitează accesul la acestea pe baze de drept, politica explorează alternativele, iar cultura procură motivațiile de acțiune (Metanarativii actuali, 2015). În fiecare moment, societatea este rezultatul interacțiunii subsistemelor. În zilele noastre, însă, politica imprimă direcția mișcării, încât de ea depind comportamente pe scară mare.

Politica nu mai este demult doar coordonare a eforturilor dintr-o societate a cetățenilor maturi, care stabilesc prin dezbatere direcția. Ea a devenit tot mai mult telos, organizări și acțiuni în consecință.  Politicile proiectează societăți întregi și devin „administrări”. Nici nu mai este un singur fel de a practica politica. Există  atâtea feluri de a practica politica, câte tipuri de acțiuni putem decela.

Dar ce acțiuni stau la dispoziția politicii azi? La un inventar, putem vorbi de acțiuni instrumentale, strategice, comunicative, dramaturgice, etice, acțiuni în raport cu absolutul și reflexive (Stăpânirea complexității, 2023). Putem formula, pe baza experiențelor istorice, și unele concluzii. De pildă, o politică redusă la acțiuni instrumentale și acțiuni strategice nu are cum să fie democratică. Ea este în raport cu un scop – valorile fiind cel mult secundare. Politica în raport cu o valoare, ca, de pildă, iubirea semenilor sau dreptatea, este în afara ei. Sau, politica ce ignoră acțiunea reflexivă, care înseamnă  ipotetica punere în paranteze a ceea ce este, este inevitabil dogmatică, căci nu ia în seamă schimbarea lumii. Una care rămâne la acțiuni dramaturgice, adică la autoprezentări, este cel mult manipulativă. Una care respinge raportarea la absolut devine nihilistă.

Terenul este deschis pentru diferite modelări ale politicii. În societatea modernă, constituțiile democratice au pus politica pe o direcție nouă. Numai că a rămas tentant să se iasă în afara constituției, iar terorismul, alegând agresiunea, o face. Prototipul rămâne ceea ce spunea Adolf Hitler, la înfățișarea din 1930, în sala de judecată: „Constituția prescrie numai terenul luptei, dar nu și scopul. /…/ Din momentul în care posedăm drepturi potrivit constituției, vom turna statul în forma pe care noi o considerăm corectă” (Der Aufstieg der NSDAP in Augenzeugenberichten, DTV, München, 1974, p.332).  Că această turnare a dus la violență extinsă, se cunoaște.

Tipologia politicilor urmează tabloul acțiunilor posibile. În fiecare acțiune este asumată o imagine a omului și se prefigurează un om cu anumite comportamente. Agresivitatea este acolo unde comunicarea a încetat și se recurge la orice mijloc. Devenite exclusive,  acțiunile instrumentale și strategice sunt astfel mai susceptibile să încurajeze agresivitatea. O politică bazată pe ele o favorizează, iar oamenii de sub această politică ar putea lua agresivitatea ca ceva „natural”.

Agresivitatea nu vine doar din individ, nici doar din biografia lui, nici din relația lor. Ea vine și din alte locuri – tot mai mult din societate, cu organizările, condiționările, manipulările, ideologiile și propagandele lor. De aceea, agresivitatea nu se poate diminua fără a reconcepe organizările instituționale, politicile și acțiunile pe care le favorizează pe direcții noi, sau măcar noi în context. Reconceperea și schimbarea rămân însă tot în răspunderea politicii.  (Din volumul Andrei Marga, Filosofia lumii actuale, în curs de publicare)

 

Recomanda 15
Andrei Marga 653 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Capete dezlînate, bolnave de minciunită! Arată nene,cine-i de vină pentru pensiile speciale și cine le ia! Și te lămurește! Agresivitatea nu vine doar de aici. E mai veche. Agresivitatea pe aici este din impostură. Ia exemplul psihopatului Tomlin, care-și recită obsedat prostiile. Tot cu ceaușismul sub pernă. Psihopatul nu-i în stare de mers la oglindă, să vadă că nu a ajuns nici măcar la plachiurile celor care au trăit acea epocă. Ignorant sadea, insul crede că orice adevăr spus în Cotidianul este morală. Nu, biet impostor, este doar adevăr! Trebuie să-ți ceară aprobare Cotidianul pe cine să publice? Se vede că psihopații mai caută să trăiască din propagandă de proști. Au furat din greu, dar vor să mai fure. Noroc, vorba cuiva de mai devreme, că nu mor caii cînd vor puricii.

  2. Capete dezlînate și pline de maladia mințirii! Arată nene,cine-i de vină pentru pensiile speciale și cine le ia! Și te lămurește! Agresivitatea nu vine doar de aici. E mai veche. Agresivitatea pe aici este din impostură. Ia exemplul și experiența psihopatului Tomlin, care își repetă obsedat aberațiile. El trăiește tot cu ceaușismul. Dar psihopatul nu-i în stare de mers la oglindă ca să vadă că nu a ajuns nici măcar la plachiurile celor care au trăit acea epocă. Ignorant sadea, psihopatul crede că orice adevăr spus în Cotidianul este morală. Nu, biet impostor, este doar adevăr! Dar degeaba, cu minte de cretă nu merge. Trebuie să-ți ceară aprobare Cotidianul pe cine să publice? Se vede că psihopații mai caută să trăiască din propagandă pentru proști. Ei denotă că au furat din greu, dar și că vor să mai fure și înșele. Noroc, vorba unuia de mai devreme, că nu mor caii cînd vor puricii.

  3. Pupincuritul sifoanelor la securitatea ceausista le diminueaza agresivitatea si violenta lectiilor de morala publicate pe Cotidianul , alaturi de coruptii condamnati la puscarie la zi (Severin, Nastase). Continuati, pentru ca meritati (VICHY)!

  4. UN comentator avizat , civilizat , vorbeste chiar despre unele cauze care genereaza agresivitatea societatii romanesti . Despre asta esste si articolul lui Marga . Numai un textier ametit, sau interesat , poate sa nege ca jegoasele pensii speciale , salariile de lux , iesirea la pensie la 45 ani , cumul de functii si sinecuri pt. toti bosorogii politruci , restituiri masive ilegale , sunt cauze ale agresivitatii . Toate astea au fost date prin legi antinationale de catre niste parlamentari ! Unii , si ministri . Unii , si actuali parlamentari . Care au jurat sa apere Romania , nu sa o distruga ! Si toti sunt cunoscuti , mai trebuie intrebati de sanatate . Si desigur , trebuie abrogate urgent legile susmentionate . Despre toate astea ar trebui sa scrie articole ziaristii romani , nu se poate sa fie toti minjiti !

  5. Nu te obosi cetățean responsabil cu impostori care semnează Baba Cloanța și Cetățean necinstit. Nu i-a dus cineva la școala civilizației ca să învețe că se discută subiectul , nu ceva ce nu are legătură cu subiectul. Dar dacă tot îi obsedează pensiile speciale, aste aberații le-au introdus Valeriu Stoica și Victor Ciorbea, apoi Adrian Năstase și actualul candidat la președinție, Mircea Geoană, apoi Victor Ponta. Se poate stabili răspunderea pe semnăturile date. Și discuta oprirea lor. Aici suntem însă la discuția despre agresivitate. Babele Cloanțe și Cetățenii necinstiți discută orice la orice. De aceea nici nu rezolvă ceva. Pisemne că nici nu vor, căci ei trăiesc din mințire.

  6. Nu are nici o legătură discuția despre agresivitate cu ce spui Orice Cetățean (ne)cinstit. Ca să ai țiglele pe casă, cum zici, și să devii cinstit, informează-te și ia-ți, nene, Baba Cloanța de braț și spune-și pe nume parlamentarii, miniștrii, prim miniștii și președinții care au inițiat și aprobat pensiile speciale. Așa se poate spune și despre tine că ești un bancomat ce bate cîmpii ca să se afle în treabă.Și, cu toate motivele, că de cinste încă nu ai auzit.

  7. Baba Cloanta , are comentarii inteligente si realiste . Este evident ca unul dintre principalele motive ale dezbinarii si agresivitati tot mai accentuate din Romania , sunt nenorocitele de pensii speciale si salarii de lux , acordate masiv si inconstient unor anumite categorii de bugetari . Iar vinovatii pt. sceste legi sunt cei care le-au dat , care le-au votat , ministri si parlamentarii respectivi . Pe masura ce saracia se va inteti , agresivitatea va creste – vezi cazul de la Sibiu . Va fi saraci si disperati contra bogati ( din coruptie , furt , speciale ) . ps- Orice cetatean obisnuit , cu toate tiglele pe casa , vede aceasta realitate ! Orb sa fii !

  8. Ar fi de discutat articolul. Este agresivitate și unii se vede că se simt atinși. Îi vezi și cum se vîră la comentarii. Nu citesc, nu cunosc, dar își etalează mîndri, nevoie mare, psihopatia. După aspirația la chelneri, sifon, cuafeze, vinuri de regiune, I trusr $, I trust numerar etc.psihopatul Tomlin s-a revopsit. Psihopatia îl face să creadă că e mereu altul. Doar are job la subsol, cum se vede cu mai multe norme pe zi. Insul crede că realitatea este în elucubrațiile și fabulațiile sale. Nu a fost capabil să infirme vreo idee, dar vrea să piște oamenii, ajungându-le la tălpi. Calcul de psihopat – căci articolele din ziar pleacă instantaneu în multe direcții. Dar, vorba lichelei, pentru numerar ce nu face.

  9. Adunătura coldeausristă nu mai are loc nici de Caragiale.Bună observația articolului că agresivitatea este la tot pasul. Se minte, se vorbește fără cunoștințe, se falsifică orice. Este unul ignorant, care se vede depășit cu ani lumină de altul, caută să-l atace. Noroc că în viață nu mor caii cînd vor puricii.Dar chestiunea este de unde e agresivitatea? Elegant, articolul Unde este agresivitatea? mută discret explicația spre cugetarea mulțimii. Pot să accept. Dar nu trebuie scăzută greutatea psihopatiei – a ceea ce îl face pe ins preocupat nu de el însuși, ci de atacarea altora. Cîți nu confirmă că țin de psihopatie? Înainte de orice?

  10. O simplă adunătură de discipoli coldiști, trecuți prin usr și puși să atace persoane, căci le lipsește capacitatea de a discuta ceva. Mintea le alunecă pe loc, prin educația lor precară, la meschinării, bîrfe și minciuni. Vezi pe sub orice articol acătării babe cloanțe, in numerar I trust, rumburic și alte figurine de coltloane, puse să abată atenția cu golănii de cartier murdar. Nespus de jalnică adunătură, cînd necazurile țării sunt mari. Pe Caragiale îl întrece adunătura, cu brio-ul prostului devenit escroc.

  11. Dacă realitatea este tot ceea ce cunoşti tu, cum numeşti tot ceea ce cunosc alții iar tu nici măcar nu poți să îți imaginezi? Prostie? Posibil, aşa o fi? Acum încearcă să priveşti situația invers şi spune ce vezi.

  12. Vorba unui bun inginer de azi, din țară, proști sunt mulți, dar și escroci, care mint și se dau în stambă, destui. Mai ales că anonimatul le dă curaj. Tot la etenul Caragiale rămîn acești inși – o dăm anonimă, că putem minți în voie.

  13. Lumea își spune ea păsul, nu are nevoie de amărîte Babe Cloanțe ce fug în scuze și invenții cînd le ceri să iasă din Caragiale. Nu am musca pe căciulă, căci la douăzeci și șapte de ani n-am de ce. Mata, Babo, se vede că ai muște multe pe căciulă. Ce faci nu e decît minciună și fîstăceala celui prins cu mîța în sac. Se vede că trăiești în și din minciună. Doar că te dai sfătos – doar un ridicol, dar ignorant și agresiv, cum zice și articolul.

  14. Eu nu ma pling CIolan batrin . Eu spun ce spune lumea , ce vede lumea , de ce este revoltata lumea . Acu’ , daca tu oi fi dintre aia cu musca pe caciula , atunci e alta treaba . Treaba ta .

  15. Societatea românească este pradă unor inși ajunși să decidă, iar deciziile au fost, cum se vede în efecte – proaste și defavorabile cetățeanului care e fiecare. Nimeni nu a spus mai clar unde este cauza decât Ilie Șerbănescu – regimul colonial, noii economiști – regimul spolierii, Andrei Marga – regimul prostocratic.Degeaba vă plîngeți, amărîte Babe, fie și Cloanțe, dacă nu vă spuneți păsul atunci cînd se discută. Mă tem că atunci tăceți în cucuruz. Vorba lui Caragiale, o iscălim, dar o dăm anonimă! Speranța că se vede realitatea fără pregătire este de ignoranți. Trebe să știi economie, drept, filoosofie ca să ai o pinie. Păcat că la aceste Comentarii merge și așa – cu vorbe goale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.