Rata anuală a inflației, la maximul ultimilor 5 ani

bani-moneda-romania-inflatie

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% în martie 2018, de la 4,7% în luna precedentă, pe fondul scumpirii mărfurilor nealimentare cu 6,57%, a celor alimentare cu 4,01% şi a serviciilor cu 2,9%, arată ultimele date ale Institutului Național de Statistică (INS). O rată mai mare a inflaţiei anuale a fost consemnată în luna iunie 2013, când preţurile de consum au atins nivelul de 5,37%.

În martie comparativ cu februarie, preţurile de consum au urcat cu 0,3%, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,48%, cele nealimentare cu 0,15% şi serviciile cu 0,30%. „Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (aprilie 2017 – martie 2018) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2016 – martie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,5%. Determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), rata medie este 1,9%”, susține INS. BNR se așteaptă ca la finalul acestui an, România să atingă o inflație de 3,5% în condițiile în care în 2016 aceasta era pe minus. Accelerarea ratei anuale a inflaţiei în primele trei trimestre ale anului 2018, spun oficialii Băncii Centrale, este determinată de acele componente ale coşului de consum exogene sferei de acţiune a politicii monetare. Epuizarea acestui puseu inflaţionist are ca efect reintrarea indicatorului în intervalul ţintei începând cu ultimul trimestru din 2018.

S-a ajuns aici pentru că deficitele bugetare și comerciale au crescut continuu în ultimii ani. România cheltuie mai mult decât încasează și în 2016 și 2017 a consemnat deficite bugetare foarte aproape de nivelul maxim admis de UE, de 3%. Ca niciodată, execuția bugetară în primele două luni ale anului a arătat un deficit de aproape 0,6% din PIB. În anii anteriori, în ianuarie și febriarie, România avea excedent. Deficitul balanţei comerciale (exporturi minus importuri) a crescut cu 31,6% în primele două luni, comparativ cu perioada similară din 2017, la peste 1,657 miliarde euro.

Creșterea inflației arată că în piață sunt prea mulți bani și prea puține investiții. Banca Centrală a luat la începutul anului două decizii de mărire a dobânzii de politică monetară, ducând-o la 2,25%, pentru a stăvili creșterea prețurilor. Rata dobânzii de referință este rata medie a dobânzii la care BNR atrage depozite de pe piața interbancară în cursul unei luni. Aceasta se folosește ca reper în cazul contractelor care prevăd ajustarea dobânzii. Măsurile luate de către BNR duc, teoretic, la creșterea dobânzilor plătite de bănci la depozitele populației, dar și la cea a dobânzilor la creditele acordate de bănci. Astfel, cererea de credite din partea populației ar putea să se tempereze și în felul acesta consumul, principalul motor de creștere economică din ultimii ani, să urce într-un ritm mai scăzut. De altfel, consumul alimentat de diversele politici fiscale ale ultimele guverne (tehnocrat și PSD) a supraîncălzit economia, în condițiile unor investiții aflate la niveluri infime (2,3% din PIB în 2017) iar creșterea aceasta este nesustenabilă, pe termen lung.

O inflație de 5% va duce la creșterea presiunii angajaților pe patroni pentru mărirea salariilor, inclusiv din partea bugetarilor. Piața din România din acest moment este într-o criză din cauza lipsei de forță de muncă. Mulți pleacă afară sau nu vor să se angajeze, având alte surse de venit. Astfel costurile celor care plătesc salarii vor crește, veniturile angajaților vor fi și mai mari iar banii se vor îndrepta spre consum. Rezultatul final va fi un salt și mai mare al prețurilor. În această situație, BNR, ca să mai oprească tăvălugul creșterii prețurilor, va fi nevoită să umble din nou la dobânda de politică monetară. Mai mult, moneda națională își va continua deprecierea pentru că exporturile nu fac față importurilor. Vor crește de asemenea și dobânzile la care se împrumută statul, persoanele fizice și companiile. Creșterea dobânzilor și a inflației afectează venitul disponibil, indicele care ia în calcul bunăstarea unei persoane. Pentru firme creșterea dobânzilor înseamnă costuri mai mari iar acestea se vor vedea imediat în prețuri, dacă piața mai suportă acest lucru, sau în marje de profit mai mici. Dacă se văd în marje de profit mai mici înseamnă venituri la buget din impozit pe profit mai puțini, deficit bugetar mai mare și scăderea și mai mult a investițiilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4532 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Poate ai anuntati si pe Dragnea,Tariceanu,Olguta,Teodorovici si pe gospodia oparita Dancila

  2. Normal ca 100000(una suta mii) de pansii speciale=4 milioane de pensii din cele 5 milioane de pensii din Romania!
    Normal al fi anularea tuturor pensiilor speciale si inflatia at fi spre zero si ar fi bani de investitii!
    Purtator de scriere sau zicere al tortionarilor trebuia sa dai aceea solutie !

  3. E bineee!
    Asa arata „mai binele” promis de dl Dragnea, va amintiti ce frumos promitea el „Mai BINE pentru Romani”!?
    E inca bine, Doamne fereste de mai rau, la cum arata guvernarea Dancila-Dragnea mi-e ca va fi si mai rau!
    O micuta criza economica va zgaltai Romania mai ceva decat un cutremur de grad 7!
    Mai vedem!
    Evident, Soros, UE, Ciolos si Isarescu vor fi vinovatii, ei sunt „dusmanii” Romanilor, ni-i vor indica Dragnea si Taricenau!
    E inca bine!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Sigur cit primiti inca pensile speciale!
      Dar cind o sa trebuiasca sa le dati innapoi si cu penalitati atunci o sa fie bine?

  4. Cum se amelioreaza un pic, nu mult, viata mizerabila de sorginte fanariota a romanilor imediata apare inflatia, cade drobul de sare, ne cade painea in ceva moderabil si se intampla, tot ceva moderabil, in sfanta de biserica deoarece tara ROMANIA trebuie sa fie o colonie, cu tot cortegiul de consecinte, sa fie jefuita la greu in dispret pentru mediu, de resursele solului si subsolului precum in coloniile din Africa si America de Sud, in dispret pentru apartenenta noastra la: N.A.T.O., U.E., Parteneriat Strategic cu SUA. Vai mama noastra de popor bajocorit in propria tara de interesele celor care se amesteca copios si abundent in trebile noastre interne de 29 de ani, de la ticalosia din dec.’89: RUSII, AMERICANII, EVREII, FRANCEZII, ENGLEZII, GERMANII.

  5. Nu PSD-ALDE sunt de vină pentru creșterea inflației. Lumea a înnebunit: medicii și alte categorii de personal din sănătate fac greve și pichetări în ciuda măririlor salariale uriașe, pensionarii vor indexarea pensiilor cu rata inflației după cum scrie în lege, salariații bugetari și cei de la privat mint cu nerușinare că le-au scăzut veniturile. Nu PSD-ALDE sunt de vină că revoluția fiscală este prost percepută de necunoscători și afoni. Banca Națională e de vină că nu se lasă controlată de don Livache și superspecialiștii PSD-ALDE. Vă dați seama ce ar fi dacă don Livache ar controla și Banca Națională? Dosarul TEL DRUM ar fi nimica. Ar apare dosarul Banca Națională și am căuta aurul României în Groapa Filipinelor.

    • Pt.Wolf Edmond. Bagi dumneata asa in bajocura: ” …Banca Națională e de vină că nu se lasă controlată de don Livache și superspecialiștii PSD-ALDE. … ”, spun asta deoarece institutia cu pricina, cred eu in perceptia mea de simplu condicar, lefegiu, este un fel de chibit al celor care ii tin pe romani in trai mizer de sorginte fanariota, cum ar fi, sotul doamnei Carmen si haitele tehnocrate subordonate de cei care se amesteca copios si abundent in trebile noastre interne in ultimii 29 de ani: AMERICANII, RUSII, EVREII, FRANCEZII, ENGLEZII, GERMANII ! Oricum auru’ ROMANIEI este tot intr-un fel de groapa … dar britanica ! Sanatate maxima !

  6. Ciuma rosie se lauda ca mi-a crescut salariul, bate campii pe la toate televiziunile de propaganda cu jurnalisti transformati in raspandaci si cu deontologi negrii in cerul gurii ca CS Che-slin-osul. De fapt salariul, plata muncii mele, au reusit sa-l micsoreze cu cateva sute de lei. Au reusit performanta sa-mi divida salariul in o parte reala mai mica ca inainte si o parte virtuala de care eu nu voi beneficia niciodata. Daca punem la socoteala si inflatia rezulta ca la un salariu avut pe vremea guvernarii Boc de 3500 lei in mana acum i-au 3100 in mana, adaug inflatia de 0,5%, putregaiul care imi afecteaza, imi mananca din salariu, rezulta in mod real un salariu de 2945 lei. Multumim din inima partidului si conducatorului, teleormaneanul Liviu Dragnea pentru grija parinteasca fata de noi salariatii din ministere, sa tot traim. Pentru conducatorul nostru iubit si Olguta, marea ganditoare de la Craiova majorare inseamna mai putin, ciuntire, taiere. Ca in bancul ” cei patru erau doar trei, Luca si Matei”

  7. Pt.Soferul necajit. Spui dumneata pe finalul comentariului: ” … Ca in bancul ” cei patru erau doar trei, Luca si Matei” ”, numa’ ca il uitasi pe Ioan, iar in trendul asta de superficialitate si securism ieftin dictat de sotu’ doamnei Carmen este tot comentariul. Sigur ca inflatia musca din veniturile romanilor dar cred ca BNR este intr-o cardasie de multi, multi, ani cu cei care se amesteca in trebile noastre interne ( i-am amintit in comentariul meu de mai sus !). Noi romanii ar trebui sa invatam sa scapam de securistii din sindicate si sa se precizeze clar clauze in contractele individuale de munca, derivate din contractele colective de munca de indexare a salariilor cu rata inflatiei atat la stat cat si in privat, ca romanii sa nu mai fie slugi in propria tara cu un cod al muncii care ii face pres in fata angajatorului, patronului, promulgat de machitorul, gargaragiul, marioneta, Traian si Basescu in deceniul cat a fost om in Dealul Cotrocenilor ! Salve si mii de bombe !

    • las-o jos ca macane. Te pricepi la rostogolit lozinci de propaganda, gen guvernatorul BNR, TB, soros si multinationale, dar la politica nu, mai putin la finante, economie. Esti genul care nu filtreaza nimic, nu gandeste, tot ce spune propaganda ciumei rosii devine litera de lege, text de biblie. Inflatia este rezultatul maririi preturilor la carburanti si energie: introducerea unor accize de spoliere a romanilor de catre ciuma rosie a dus la cresterea preturilor la gaze, combustibil, curent electric, iar ecestea au antrenat la randul lor scumpiri ale tuturor produselor, in pretul lor se regaseste si gazul consumat, si curentul electric, si combustibilul pentru carat, transport. Numai o gospodina netrecuta prin scoala poate spune ca un borcan de gem facut de ea este mai ieftin decat cel din comert. Este mai ieftin pentru ca nu mai pune si gazul consumat, uzura oalelor, etc. Cauza inflatiei este politica dezastruoasa a ciumei rosii si nu a politicii BNR. BNR are ca principal obiect de activitate reducerea inflatiei, ori in atare conditii se risca intrarea intr-o spirala inflationista cu consecinte dezastruoase. Este rezultatul cresterii economice pe consum, nu pe baze reale, pe consumul de produse importate, nu autohtone. Cele autohtone au cunoscut majorari de preturi si de 400%. Este normal ca si comerciantii sa alinie preturile produselor importate cu cele autohtone sub directa obladuire a ANRSC, Consiliul concurentei, protectia consumatorului etc. institute sub directa subordine a premierului.

    • Pt.Baciu. Ce spun eu si ”cum iesi dumneata din porumb sa faci ceva moderabil in poteca”, ma acuzi asa fara jena: ” Esti genul care nu filtreaza nimic, nu gandeste, tot ce spune propaganda ciumei rosii devine litera de lege, text de biblie.”, bineinteles ca stapanul securistilor ca voi , sotul doamnei Carmen, te asmute impotriva mea si a celor care avem curajul sa va spunem adevarul ” verde in fata ”, cum este cel legat de BNR. Iti repet ca institutia asta, BNR este intr-o cardasie cu cei care se amesteca in trebile noastre interne in ultimii 29 de ani, sa ii tina pe romani sclavi in propria tara, cu salarii de mizerie precum in coloniile din Africa si America de Sud, in contrast izbitor cu apartenenta noastra la N.AT.O., U.E., Parteneriat Strategic cu SUA, permit filialelor bancilor straine sa faca tot felul de coscarii sa isi traga profituri uriase in tara asta fara sa achite (darile normale in tarile U.E.!) nimic statului ROMANIA, iar daca anumite Guverne preum cel PSD-ALDE incearca sa bage ceva in buzunarele majoritatii romanilor salariati sau pensionari, hienele astea de servitori de la BNR sar cu amenintari legate de inflatie, ca o sa cada de pe soba drobul de sare si cate si mai cate, scenarii apocaliptice ca romanii sa fie sclavi in tara lor, ca romanii sa traiasca de pe azi pe maine, sa emigreze in Lumea asta cam prost facuta, s.a.m.d. . Este coruptie si poate sunt si rele intentii si in actuala Putere PSD-ALE, deoarece si politicienii astia sunt ititi dupa ticalosia din dec.’89, dar sunt singurii care merita azi sa fie Putere, merita sa fie la butoane, comparativ cu Opozitia de litera ”c”: PNL, USR, PMP, UDMR ! In rest nu mai aiuri vorbe despre mine deoarece va supara realitatile care le spun eu aici la gazeta, iar ca sa iti fac placere adaug: ” mac, mac, mac ” !-

  8. Pt.Soferul necajit. Spui dumneata pe finalul comentariului: ” … Ca in bancul ” cei patru erau doar trei, Luca si Matei” ”, numa’ ca il uitasi pe Ioan, iar in trendul asta de superficialitate si securism ieftin dictat de sotu’ doamnei Carmen este tot comentariul. Sigur ca inflatia musca din veniturile romanilor dar cred ca BNR este intr-o cardasie de multi, multi, ani cu cei care se amesteca in trebile noastre interne ( i-am amintit in comentariul meu de mai sus !). Noi romanii ar trebui sa invatam sa scapam de securistii din sindicate si sa se precizeze clar clauze in contractele individuale de munca, derivate din contractele colective de munca de indexare a salariilor cu rata inflatiei atat la stat cat si in privat, ca romanii sa nu mai fie slugi in propria tara cu un cod al muncii care ii face pres in fata angajatorului, patronului, promulgat de machitorul, gargaragiul, marioneta, Traian si Basescu in deceniul cat a fost om in Dealul Cotrocenilor ! Salve si mii de bombe ! –

  9. Şedeţi blânji, că d-acuma INS trece în subordinea prim-ministresei 20-20. N-o să ne mai atenţioneze cu inflaţia, cu lipsa de investiţii şi cu creşterea preţurilor. O să primim iarăşi date bombastice, ca pe vremea lu’ ceaşcă, cu tone de beton pe cap de locuitor şi cu cifre care să ne spună cu mândrie patriotică despre cum duduie economia în draci, să moară imperialiştii, dujmanii de la brusel şi statu’ paralelipipedic de oftică

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.