DNA spune că un minister ar fi compromis interesele justiției

Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a aprecia asupra necesităţii sesizării din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justiţiei, în legătură cu faptul că Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a inclus într-un comunicat date nepublice din ancheta care vizează instituţia, respectiv calitatea persoanelor audiate şi natura probelor.

Comunicatul problemă

Iată comunicatul incriminat de DNA, emis de ministerul cu pricina pe 31 iulie.

În cursul zilei de luni , 31 iulie, mai mulți procurori și ofițeri de poliție judiciară din cadrul DNA București au efectuat percheziții, în baza unui mandat de percheziție domiciliară emis de către Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, care are sediu principal în Palatul Victoria.
Percheziția s-a desfășurat între orele 15.00 și 19.00 și a vizat concursurile pentru ocuparea funcțiilor de consilier 1 și consilier 2, organizate de către minister în aceeași zi.
Au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului și din minister – respectiv Comisia de concurs, au fost făcute fotografii și filmări pe toată perioada perchezițiilor.
Dorim ca ancheta să se desfășoare cât mai repede și să aflăm adevărul, astfel încât să știm dacă au fost comise fapte în afara legii.
Ne exprimăm pe această cale încrederea în corectitudinea acțiunilor întreprinse de către autoritățile statului, precum și în competența și corectitudinea justiției din România.

Reacția DNA

„Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a aprecia asupra necesităţii sesizării din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justiţiei, în legătură cu împrejurarea că, în conţinutul unui comunicat dat publicităţii la data de 1 august 2017, Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a inserat date nepublice din cadrul unei anchete penale, de natură să afecteze buna desfăşurare a acesteia”, a anunţat DNA, care afirmă că „în comunicat se oferă date despre obiectul percheziţiei şi se fac referiri la calitatea persoanelor audiate şi la natura probelor”.

În opinia DNA, datele din anchetă au fost dezvăluite de Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, identificat doar ca „instituţia guvernamentală”, în condiţiile în care, anterior, Direcţia Naţională Anticorupţie – unitatea de parchet competentă să efectueze ancheta a emis un comunicat din care rezulta că stadiul în care se află în prezent ancheta impune limite stricte de comunicare publică.

„Precizăm că regimul informaţiilor referitoare la acte procedurale efectuate de organele de urmărire penală, respectiv percheziţii, audieri de persoane, etc., este strict reglementat, iar informaţii de acest tip nu pot face obiectul comunicării publice decât în anumite împrejurări, strict determinate de stadiul anchetei şi stabilite numai de organul de urmărire penală”, subliniază DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.