Domeniul unde România e prima în lume

Dividendele pe piața din România au avut anul trecut un randament mediu de 7-8%, cu mult peste media europeană de 2-3%. Pornind de la cele mai recente raportări financiare ale companiilor incluse în indicele BET (care reflectă evoluția celor mai tranzacționate 13 companii de pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București), o analiză Tradeville estimează că, și în anul 2018, dividendele își vor menține dinamica pozitivă. Țara noastră este pe primul loc la nivel mondial în ceea ce privește randamentele dividendelor pe care le oferă investitorilor. Dividendele reprezintă instrumente utile pentru atragerea acestora, randamentul lor mediu fiind în general semnificativ mai mare față de randamentele depozitelor bancare sau titlurilor de stat, chiar dacă au un risc de piață mai mare. Tradeville estimează că, în 2018, companiile cu capital privat vor păstra aceeaşi rată de distribuţie a profitului, iar pentru companiile unde Statul român are o participaţie majoritară a urmărit două scenarii: în cazul unei rate de distribuție de 50%, investitorii ar urma să câștige 7,67%, în timp ce o rată de distribuție de 90% ar atrage un randament de 8,83%.

Conform Tradeville, există o tendință de creștere a valorii dividendelor la nivel global, aceasta atingând nivelul record de 497,4 miliarde de dolari în al doilea trimestru din 2018, în creștere cu aproximativ 13% față de aceeași perioadă a anului precedent. Noi valori record ale dividendelor au fost înregistrare în 12 țări, inclusiv Franța, Japonia și Statele Unite. Tot în al doilea trimestru, rata de distribuție a dividendelor la nivel global a crescut cu 9,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Piață de capital din România este recunoscută la nivel global pentru dividendele record pe care le oferă investitorilor. În anul 2017, randamentul dividendului la nivelul principalului indice de la BVB, indicele BET, a fost de aproximativ 7.6%. Pe lângă avantajele fiscale pe care le oferă dividendele, acestea pot reprezenta un punct de sprijin pentru investitori în perioadele volatile. De asemenea, în ultimul timp, randamentul mediu al dividendelor a fost semnificativ mai mare față de randamentele oferite de instrumentele financiare cu venit fix tradiționale (depozite bancare și titluri de stat), ce-i drept cu un risc de piață mai mare decât al acestora din urmă. Politicile de dividend implementate de statul român în companiile în care acesta deține poziție de acționar, au condus la creșterea atractivității acestor companii.

La nivel global, valoarea dividendelor plătite în al doilea trimestru din 2018 a atins nivelul record de 497,4 miliarde de dolari, în creștere cu aproximativ 13% față de aceeași perioada a anului precedent. De asemenea, noi valori record ale dividendelor au fost înregistrare în 12 țări, printre care se numără Franța, Japonia și Statele Unite. La nivel global rată de distribuție a dividendelor, a crescut cu 9.5% comparativ cu aceeași perioada a anului precedent.

În SUA, sectorul financiar și sectorul IT au înregistrat cele mai mari rate de creștere a dividendelor, cele două sectoare reprezentând o treime din nivelul total al dividendelor înregistrate pe piață americană. Din cele două sectoare cele mai mari creșteri au fost înregistrate de Apple, Microsoft, JP Morgan și Bank of America. Valoarea dividendelor în SUA a crescut cu 4.5%, la 117 miliarde de dolari. În T2 2018, Canada a înregistrat o rată de creștere a dividendelor de 10.6%, net superioară celei din SUA, însumând o valoare a profiturilor repartizate acționarilor de 10,2 miliarde de dolari. Principalul sector care a contribuit la creșterea dividendelor este sectorul petrolier, din care remarcăm: Enbridge, Pembina Pipeline, Canadian Natural Resources.

În T2 2018, la nivelul Europei s-a înregistrat un nivel record al dividendelor de 176,5 miliarde de dolari, în creștere cu aproximativ 19% față de aceeași perioada a anului precedent. Franța, Germania, Elveția, Olanda, Belgia, Danemarca și Irlanda au înregistrat un nivel record al dividendelor;  Germania a înregistrat un nivel al dividendelor acordate în T2 2018 de 43,1 miliarde de dolari, în creștere cu 26.5% față de T2 2017, în principal datorită aprecierii monedei unice europene. Printre companiile ce au înregistrat creșteri ale dividendelor remarcăm Volkswagen, E.ON, Daimler, BMW și SAP.

La nivelul piețelor emergente, în T2 2018 s-a înregistrat o creștere a dividendelor de 11.5% până la 26,8 miliarde de dolari. În cadrul piețelor emergente se remarcă China și Indonezia, acestea înregistrând o creștere a dividendelor de 56.2%, respectiv 17.9%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Daca esti roman…daca esti strain profitul se diminueaza la jumatate sau mai putin prin tot felul de manevre, de la spagi si alte cheltuieli obligatorii la investitii fortate sau impunerea partenerilor de afaceri, ceea ce pentru tara de origine e si mai grav – practic investitia nu e o relatie intre tari, ci o aventura solitara controlata de securistii romani la fiecare pas. Exemplu de la Auchan: – Cat profit au facut, ma, francezii anul asta? – 100 milioane – vezi ca am un var care vinde case electronice cu 30.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.