Dovada că rușii ne dau târcoale

Un avion de vânătoare rusesc a fost interceptat în apropierea spaţiului aerian românesc, deasupra Mării Negre.

Două avioane canadiene de tip CF-18 au interceptat avionul rusesc de tip Suhoi Su-27 care zbura în apropierea României.

Un comunicat al Departamentului canadian al Apărării a informat că forțele canadiene au urmărit avionul de luptă rusesc până ce acesta a părăsit regiunea.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat, sâmbătă, referindu-se la avionul rusesc interceptat, că nu este cazul de îngrijorare, precizând, însă, că astfel de evenimente nu sunt izolate şi testează viteza de reacţie Forţelor NATO.

„Din păcate (astfel de situaţii n.r.) nu sunt extrem de rare, dar eu nu cred că este cazul să discutăm despre îngrijorare. Sunt (…) acţiuni ale Forţelor Armate Ruse în spaţiul Mării Negre, sunt modalităţi în care, până la urmă, se testează viteza de reacţie a militarilor noştri, a Forţelor Aeriene Române şi a Forţelor NATO până la urmă, dar suntem aici, suntem pregătiţi, suntem ţară membră a Alianţei Nord Altantice şi ne îndeplinim misiunea asumată fără niciun fel de problemă”, a spus Fifor, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Ministrul a anunțat că interceptarea avionului rusesc s-a produs joi.

„Nu a avut loc astăzi această interceptare, de fapt este o misiune de poliţie aeriană de pe Mihail Kogălniceanu şi joi, după ora prânzului, de îndată ce aeronava rusă a fost detectată, două aeronave ale Forţelor Aeriene Române au decolat pentru misiune de poliţie aeriană, ulterior s-au ridicat şi două aeronave ale partenerilor noştri, ale Forţelor Aeriene Regale Canadiene. A fost o misiune pur şi simplu de poliţie aeriană în spaţiul românesc, în spaţiul NATO, astfel încât să poată fi vizualizată aeronava rusă care nu a intrat niciun moment în spaţiul aerian românesc sau în spaţiul aerian NATO, dar aceasta este procedura şi de obicei aşa se execută aceste misiuni. (…) Nu sunt lucruri din păcate foarte rare, ele se întâmplă, sunt misiuni pe care atât Forţele Aeriene Române, cât şi forţele care ne sunt partenere – fie că au fost britanicii, fie că acum sunt colegii noştri canadieni – sunt misiuni pe care le executăm”, a afirmat Fifor.

Întrebat dacă după cazul avionului rusesc interceptat joi are un schimb de mesaje cu autorităţile de la Moscova, acesta a răspuns: „Nu, nu este o practică şi oricum nu văd de ce s-ar face lucrul acesta. (…) Aeronava rusă nu a intrat în spaţiul NATO, în spaţiul românesc, efectua o misiune pe fir Bucureşti, deasupra Mării Negre, aeronavele se ridică la comanda centrului NATO de la Tottenham. Aceasta este procedura şi repet, nu este un lucru din păcate izolat sau un lucru foarte rar”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

11 Comentarii

  1. nu-i nici o problema.
    pericolul vine din vest, acolo unde se duce toata bogatia tarii de la oameni pana la resurse….de aceea babuinii sclavizati trebuie sa inghita mereu gogosi cu : rusi ne ataca….rusii ne ocupa….pentru nu mai sesiza ca deja santem atacati si ocupati de cei care-i demonizeaza pe rusi atit de batator la ochi….

  2. As fi tare curios sa stiu ce inseamna „…în apropierea spaţiului aerian românesc, deasupra Mării Negre…”. 1 Km, 10 Km, 15 Km? Cat? Exista vreo distanta limita minima in care avioanele militare nu au voie sa zboare IN APROPIEREA spatiului aerian al unei tari si, daca da, care-i limita asta? Ca m-am saturat de titluri de-astea, de tip „Rusii ne dau tarcoale” (o fac de minim 800-900 de ani, si?), un avion rusesc a fost interceptat de doua avioane …. de unde or fi alea, – ca am inteles ca ale Romaniei nu prea participa la joaca asta -, aflat la 1, 10, 50, 100 etc. (!?) km distanta de spatiul aerian al Romaniei. Deci observati cat de aproape vin astia, dar nici gardienii nu se lasa si-i intercepteaza (din priviri, pe ecranul radar, prin comunicatie radio !?!) pana fie intruderul se plictiseste si pleaca, fie pana isi face treaba si pleaca, fie dispare pur si simplu din zona (fara sa plece, zic eu, dar dracu’ stie!). Tare chestia! Oricum, articolul cuprinde si o precizare de bun-simt, mentionand ca „invadatorul” nu a patruns nici o clipa in spatiul aerian romanesc. Si-atunci? Care-i spilul acestei scrieri?

    • in general spatiul aerian este de 20 km,dupa care este international.

  3. Carevasăzică , pentru un singur avion rusesc s-au bulucit patru avioane ? Profesioniștii natoiști se calcă pe picioare (sic) în aer , fiind de fapt . . . aerieni !

  4. pentru unii, care sunt mai bogaţi în ani, dar săraci la minte: într-un război eşti de o parte sau de alta. Cazul României e mai aparte: până-n ’89, România n-a ales, dar a fost de-o parte şi a fost rău, după ’89, a ales, e de cealaltă parte şi e la fel de rău. Există şi o morală hazlie: rău cu rău, dar mai rău fără rău. Şi mai există o morală, tot românească: unde-i bine, nu-i de mine, unde-i rău, hop şi eu. Şi ultima morală: unde nu-i cap, vai de picioare sau popoare……

    • #anado Ti-as sugera sa mai adaugi o „morala”: ce-si face omul cu mana lui artizanat se cheama. Immm …. ce zici? Cat despre bogatia in ani, saracia la minte poate ar fi bine sa mai cugetam un pic inainte sa aruncam cu piatra. Pentru ca, fie vorba doar intre noi, unde-i multa minte e prezenta din belsug si opusul ei, conform vorbei, ce-i mult … e-n plus, ca sa zicem asa. Pe langa asta, daca stau si ma gandesc bine, pana in ’89 ne-am mai descurcat un pic. Dar acum …. !!!!!

  5. Domnu` Fifi, da` de Institutul Cantacuzino ce mai zici? L-ati luat sa faceti instructie cu cercetatorii, sau sa-l repuneti pe picioare? Sau si asta e atacat de rusi?

  6. #Rusine! Domnu’ Rusine! chestia cu Institutul Cantacuzino e pe baza de trendy. Mai nou a inceput sa se poarte atacurile teroriste (sau pot fi si anti-teroriste, depinde cum te uiti) cu gaze sau cu gozometi (microbi, bacterii, virusuri). Ei, daca ei fac de-astea, tu trebuie sa faci antidotul/vaccinul. Vine el cu „bomba cu purici”, vii si tu cu vaccinul cu DDT. Institutul Cantacuzino era specializat in vaccinuri. Acu’ te-ai prins de ce l-au luat?

  7. Rusii fac exercitii aeriene comune cu englezii si canadieni,doar Fifi Aparatorul Patriei nu se prinde!

  8. De regula pilotii rusi sunt betivi, ca de, asa-i traditia la ei. S-a avut grija ca acesta sa nu intre din greseala in spatiul NATO. Ca venea apoi Lavrov cu scuze de genul „i-a cazut pilotului busola pe jos” 🙂

    • #rtm…. Nu stiu cum e traditia la pilotii rusi, dar traditia unora dintre cei care posteaza pe acest forum este cunoscuta si este cam … „nespalata”. Nu crezi?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.