După Zegrean, şi procurorii vin şi dau definiţia „Băsescu” a listelor permanente

Ora exactă este dată după indicaţiile lui Traian Băsescu. După ce preşedintele CCR a adăugat la lege în ceea ce priveşte definirea listelor electorale permanente, a venit şi rândul procurorilor să demonstreze că românii din diaspora trebuie să se regăsească pe respectivele liste.

Cireaşa de pe tort: apelearea la o HG depăşită a CDR !!!

Nu atât pentru a demonstra „crimele” celor trei anchetaţi în dosarul „Referendumul” cât pentru a arăta opiniei publice ş.a.m.d (adică tuturor celor interesaţi să preia informaţia, deci şi organismelor internaţionale, probabil) „ce spune legea” în materie de liste electorale permanente, procurorii vin şi scot de la naftalină o hotărîre de guvern din vremea CDR-ului. Concret, procurorii utilizează în rechizitoriu definiţia listelor permanente dată de HG nr. 720 din 2000. Hotărîre care spune că „listele electorale permanente sunt documente în care se înscriu cetăţenii români care au drept de vot şi care domiciliază în localitatea pentru care se întocmesc…”, dar care prevedea la vremea respectivă că şi „cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot fi înscrişi, la cererea lor, în listele electorale permanente ale localităţii în care s-au născut ori în care au avut ultimul domiciliu în ţară”. Tot în HG utilizată de procurori în rechizitoriu se mai spune că listele electorale permanente „se întocmesc în două exemplare oficiale” şi că de pe acestea se radiază doar persoanele decedate, cele care îşi pierd cetăţenia şi cele care îşi pierd drepturile electorale.

Dacă este să ne luăm după HG invocată de procurori ajungem exact la… vorbele lui Traian Băsescu privind componenţa listelor electorale permanente. Bănuim că asta au şi urmărit procurorii.

Toate bune şi frumoase, numai că respectiva HG este caducă, reglementările fiind modificate, cel puţin, prin Legea nr. 35 din 2008, legea alegerilor parlamentare, cea la care face trimitere legea referendumului privind „operaţiunile pentru desfăşurarea referendumului. Or, în această lege se arată clar cine intră pe listele electorale permanente (numai cetăţenii români cu domiciliul în România), unde şi pe ce liste (suplimentare – n.a.) votează cetăţenii români cu domiciliul şi reşedinţa în străinătate şi alte categorii de votanţi români aflaţi în afara graniţelor. Tot noua legislaţie prevede că listele electorale se întocmesc în trei exemplare.

Parchetul general, ca şi Zegrean, adaugă la lege

După ce au „explicat” în baza unui act normativ caduc „cine intră pe listele electorale”, procurorii, asemenea preşedintelui CCR, pur şi simplu adaugă la lege. Concret, utilizând art. 4 din legea referendumului – care arată cine are dreptul să voteze, şi corobortând cu HG.720/2000, procurorii spun negru pe alb că astfel se „elucidează în mod clar chestiunea persoanelor care se consemnează în listele electorale permanente”. Adică şi cu votanţii cu domiciliul în străinătate care cer trecerea în listele permanente. Repetăm procurorii ignoră aici clar cinci sau şase articole din Legea 35/2008, articole care exclud votanţii din diaspora de pe listele electorale. Iar pentru a da greutate demersului lor, fără nicio legătură cu referendumul din 29 iulie a.c., procurorii mai vin cu următoarea formulare: „Dacă ne raportăm la prevederile din Legea nr. 370 din 20 septembrie 2004 pentru alegerea Preşedintelui României, listele electorale permanente sunt listele cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv”. Adică (p)reiau teza lui Traian Băsescu şi adaugă din nou la lege.

Cum documentul procurorilor nu poate fi utilizat decât în instanţă – şi unde toate considerentele de mai sus nu vor rezista nici măcar cinci minute în faţa unui judecător care îşi face corect meseria – rezultă că ultima parte din rechizitoriu a fost introdusă exact pentru uz propagandistic, iar scurgerea în presă a rechizitoriului a fost „necesară” şi pentru ca „toţi cei interesaţi” să afle considerentele din final ale procurorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.