Efectele dramatice ale Greciei asupra activităţii economice din Europa ar trebui să scadă în intensitate

Efectele dramatice pe care Grecia le-a avut asupra activităţii economice din Europa ar trebui să scadă în intensitate, estimează Peter Brezinschek, analistul şef al Raiffeisen Bank International AG (RBI), potrivit Agerpres.Potrivit unei analize Raiffeisen Research, sabia lui Damocles atârnă deasupra pieţelor financiare, iar ratele de creştere din zona euro vor varia puternic în 2011. Deşi umbrite de evoluţia datoriei Greciei, atat zona euro cat şi pieţele emergente au cunoscut o creştere puternică în prima jumătate a lui 2011 – singura dezamăgire reprezentând-o Statele Unite.

‘Ne aşteptăm la o dezvoltare în oglindă în cea de-a doua jumătate a anului. Cifrele macroeconomice şi rezultatele corporate ar trebui să se bucure din nou de atenţie pe măsură ce drama Greciei se va diminua. Cu toate acestea, posibilitatea înrăutăţirii crizei greceşti continuă să planeze asupra pieţelor financiare, asemenea sabiei lui Damocles’, a explicat Brezinschek. Helge Rechberger, specialist în pieţele de acţiuni, se aşteaptă ca trecerea Greciei peste perioada de criza şi rezultatele trimestrului doi să încurajeze investiţiile în activele considerate mai riscante: ‘Din moment ce perspectivele pentru profit rămân peste medie iar evaluările sunt favorabile, ratele de actualizare ar trebui să stimuleze activitatea de cumpărare atât pentru acţiunile cât şi pentru obligaţiunile segmentului corporate’, precizează acesta.

După un start bun al zonei euro la începutul lui 2011, analiştii Raiffeisen Research se aşteaptă ca această dinamică să încetinească în cea de-a doua jumătate a anului. Cu toate acestea, zona euro ar trebui să aibă o rată de creştere de 2 procente în 2011. Ca şi în anul precedent, această medie este rezultatul unor diferenţe colosale în ratele de creştere ale PIB-urilor diferitelor ţări. Pe de-o parte, motorul zonei euro, format din ţări precum Germania şi Austria, a recuperat deja pierderile din 2009.
‘Pentru 2011, ne aşteptăm la o rată de creştere de 3,3% pentru Austria şi de 3,6% pentru Germania’ spune Brezinschek. ‘Pe de altă parte, Portugalia şi Grecia rămân în recesiune, scăderea de peste 3% a PIB-ului Greciei fiind cea mai mare din întreaga zonă euro’, a mai spus acesta. Cu toate acestea, evoluţia economică ar trebui să fie mai omogenă în 2012, reflectând rezolvarea crizei datoriei suverane. Cu toate acestea, implementarea măsurilor necesare acestei evoluţii ar putea genera turbulenţe pe parcursul anului.
‘Acest subiect ar putea fi din nou de interes pentru investitorii de pe pieţele financiare, îndeosebi în primăvara lui 2012, atunci când vor fi publicate datele referitoare la deficit si datorie, precum şi noile planuri de buget’, spune Brezinschek.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.