Elveția și UE, mai aproape de un acord cu privire la imigranți

Elveția și Uniunea Europeană au anunțat luni că sunt mai aproape de a ajunge la un acord cu privire la limitarea numărului de imigranți simultan cu păstrarea accesului confederației la piața unică europeană, transmite Agerpres care citează Reuters.

O nouă rundă de negocieri în acest sens fiind prevăzută pentru luna viitoare.

Bruxellesul insistă pe libera circulație a persoanelor ca o condiție pentru aderarea Elveției la piața comună europeană potrivit acordurilor bilaterale.

Deși ambele părți afirmă că încă este nevoie de eforturi susținute pentru ajungerea la un acord, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat după o întâlnire cu președintele elvețian Johann Schneider-Ammann că ar fi de acord cu o propunere de compromis care ar da prioritate la angajare cetățenilor elvețieni, atât timp cât acest lucru este convenit cu UE.

”Acest lucru va fi posibil, indubitabil”, a spus el, precizând că nu se va implica în procesul politic din Elveția.

Schneider-Ammann s-a declarat încurajat de discuția avută cu Juncker. ”Avem nevoie de o soluție agreată de ambele părți. Sunt încrezător că putem face acest lucru”, a spus el.

Discuțiile dintre UE și Elveția au fost suspendate până după referendumul de la 23 iunie din Marea Britanie privind rămânerea sau ieșirea din UE, în contextul în care Bruxellesul nu era dispus să arate flexibilitate în discuțiile cu Elveția.

Elveția nu face parte din UE, dar a semnat o serie de acorduri bilaterale. Referendumul din 2014 a aruncat în aer tratatele dintre Elveția și UE, cele care stabilesc cadrul legăturilor economice bilaterale și care rezistă sau sunt anulate doar împreună.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.