Emil Boc: În următoarele şase luni avem toate şansele să găsim investitori strategici pentru Cluj

În următoarele şase luni sunt toate şansele pentru găsirea unui investitor sau altor investitori strategici care să se instaleze la Cluj, în condiţiile în care fabrica Nokia de la Jucu va continua activitatea până la 31 decembrie iar cel puţin trei luni din 2012 vor exista plăţi compensatorii pentru angajaţii disponibilizaţi, a declarat vineri premierul Emil Boc, înainte de începerea Forumului Românilor din Pretutindeni, informează Agerpres.

„În următoarele şase luni avem toate şansele pentru a găsi un investitor sau investitori strategici care să continue investiţiile la Cluj. Avem un răgaz de şase luni de zile, până în 31 decembrie fabrica îşi continuă activitatea, cel puţin trei luni din 2012 vor fi plăţi compensatorii, depinde de cum vor negocia sindicatele. În acest interval de timp eu spun, fără să promit marea cu sarea, că sunt toate şansele să găsim investitori care să continue investiţiile la Cluj. Pe acest lucru ne vom concentra şi va fi unul din obiectivele mari la care mă voi raporta în perioada următoare, nu numai ca prim-ministru, ci şi ca un cunoscător al situaţiei de la Cluj şi Jucu. Sunt optimist”, a spus premierul.

El a arătat că a cerut Ministerului Muncii şi AJOFM Cluj să găsească pachete integrale de reconversie profesională pentru ca aceia care au lucrat şi mai lucrează încă la Nokia să îşi poată găsi altă slujbă.

Întrebat în legătură cu noii investitori strategici, Boc a subliniat că este important să nu fie făcute cunoscute nume în acest sens, având în vedere condiţionalităţile competiţiei globale.

„Să nu ne cereţi nume, e foarte important să nu pronunţăm nume de companii multinaţionale sau giganţi din diverse domenii, pentru că ar putea compromite tocmai instalarea acestor firme în România. Negocierile vor fi anunţate în momentul când se finalizează, pentru că altfel ar putea periclita instalarea. De ce? Competiţia este globală, mişcările sunt pretutindeni şi pot afecta aducerea de investiţii şi investitori în România. Important este că ştim ce avem de făcut”, a afirmat primul-ministru.

De asemenea, el a susţinut că nu are informaţii privind alte firme multinaţionale care ar intenţiona să părăsească România, însă a recunoscut că acest lucru se poate întâmpla oricând, din cauza competiţiei globale.

„Nu avem date în acest moment, dar oricând este posibil să se întâmple acest lucru datorită competiţiei globale, nu datorită condiţiilor sau particularităţilor ce ţin de autorităţi locale sau naţionale româneşti. Nokia a spus foarte clar şi răspicat că nu are nimic de reproşat autorităţilor locale sau naţionale pentru decizia lor. Este una pur managerială care ţine de eficienţă, de bani şi de profit. Asta este viaţa”, a afirmat el.

Întrebat despre declaraţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la birocraţia din România care ar putea alunga şi alţi investitori deja prezenţi sau potenţiali, premierul Boc a răspuns că şi el poartă „o bătălie continuă cu birocraţia”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.