Exemple de gândire economică păguboasă a statului român

Una dintre cele mai valoroase companii ale statului român, producătorul de gaze Romgaz Mediaş, a înregistrat în 2015 un profit de 1,18 miliarde de lei, în scădere cu 16% faţă de 2014, şi se pregăteşte să îşi răsplătească acţionarii cu dividende generoase, la cel mai bun randament din grupa petroliştilor europeni, adică de 10%.

Această măsură, foarte benefică pentru acţionari, este criticată de fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, pe motiv că poate dăuna evoluţiei companiei pe termen mediu şi lung. Mai precis, producătorul doreşte să distribuie ca dividende 88% din profit, iar valoarea dividului brut să fie de 2,7 lei pe unitate. Cea mai mai mare parte a acestei sume va merge la principalul acţionar, statul român, care are în jur de 70%.

“Cred că suntem unici în lume cu 10% randament pe acţiune când barilul este fff jos, explorare nu se face, investiţii nu se fac, rezervele sunt în scădere, depozitele de stocare sunt nemodernizate, centrala de la Iernut funcţionează cu tehnologie demult depăşita etc… Este sustenabilă pe termen mediu şi lung această abordare pentru companie şi sistemul energetic românesc? Nu cred. Avem o gândire strategică? Mi-aş dori să spun că „da” însă aş minţi. Ce avem însă? Autorităţi hotărâte să crească preţurile la gaz natural, chiar şi atunci când ele scad în toata lumea”, a scris Nicolescu pe pagina sa de Facebook.

Acesta face o trimitere la strategia Simonei Halep, tocmai calificată în turneul III de la Miami. “O mai avem şi pe Simona Halep, în turul III! Dacă tot nu prea are unde juca şi antrena în Bucureşti, măcar să îi ţinem pumnii mai ales că ea are o gândire strategică: a investit anul acesta într-un contract cu un mare antrenor (Darren Cahill, n.r.) şi sunt convins că rezultatele vor veni pe zgură, iarbă sau chiar mai devreme.

Fostul oficial al Guvernului, în prezent consultant la Deloitte, reclamă faptul că Romgaz nu investeşte explorare şi în achiziţii pentru că acum e momentul să cumperi ieftin. De asemenea, compania nu recurge încă la modernizarea centralei de la Iernut sau în creşterea strategică a capacităţii de înmagazinare a gazelor naturale. În lumea companiilor petroliere, investiţiile în explorare şi exploatare sunt de ordinul milioanelor şi sutelor de milioane de dolari. În lipsa acestora, producţia de hidrocarburi se diminuează an de an şi evoluţia companiei nu poate fi decât în jos.

În plus, una din investiţiile care ar putea duce la o creştere a independenţei energetice a ţării este cea în depozite subterane. Asta înseamnă alte investiţii în transfomarea unor foste fose de unde s-au extras hidrocarburi în depozite astfel încât ele să fie umplute pe timpul verii atunci când preţurile de achiziţie a gazelor e mult mai scăzut iar pe timpul rece să fie extras gaz pentru consum. Legat de centrala de la Iernut, acesta este un activ ajuns în proprietatea Romgaz în urmă cu câţiva ani după executarea silită a Electrocentrale Bucureşti pentru o datorie neplătită.

Unitatea ar putea să-i confere companiei din Mediaş o independenţă energetică şi să o transforme într-unul dintre cei mai importanţi producători de electricitate din ţară. Aflat permanent într-o foame de venituri la buget, statul român nu ratează ocazia să extragă bani din orice ocazie, iar Romgaz este o sursă permanentă de încasări. Anul acesta, statul se confruntă cu lipsa dividendelor de la OMV Petrom, compania care a obişnuit guvernele cu venituri consistente din profit. Acum câteva săptămâni, compania petrolieră a anunţat pierderi în 2015 şi din acest motiv statul nu mai vede nimic, în condiţiile în care anual primea câteva milioane bune de euro în contul celor 20% cât deţine la OMV Petrom.

Transelectrica şi Transgaz, operatorii naţionali de transport electricitate şi, respectiv, de gaze natural, două companii cheie ale statului, propun dividende aproape similare cu cele de anul trecut, circa jumătte din profitul lor fiind destinat plăţii dividendelor. Transelectrica a realizat un câştig net de 366 milioane de lei iar Transgaz de 487,7 milioane de lei.

Toate aceste abordări strategice doar pe termen foarte scurt vin în condiţiile în care marile proiecte de producere a energiei, de infrastructură sau de interconexiune zac doar pe hârtie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4583 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.