Filme de început de an

Şocul traumei care te lasă cu gura căscată e împărţit de Nicole Kidman şi Colin Farrell

Prima lună din 2018 adună o serie de premiere care ar putea să țină de cald cinefililor o bună parte din an. Până se termină luna, nu e sfârșit de săptămână care să nu aducă o poveste filmată, pe care să merite să o iei în seamă pentru drumurile tale prin sălile de cinema.

La 26 de ani conducea un sistem de jocuri de noroc prețuit de vedete în L.A. și în New York. „Jocuri secrete“ („Molly’s Game“) pornește de la povestea reală a lui Molly Bloom, tânăra la a cărei masă veneau să joace cărți Tobey Maguire, Leonardo DiCaprio, Macaulay Culkin sau Ben Affleck.

Puțini oameni sunt recunoscuți după modul în care își dau replici personajele lor. Din acest punct de vedere, Aaron Sorkin e performerul absolut. După ce a devenit unul dintre cei mai bine cotați scenariști americani de azi, Sorkin debutează ca regizor cu filmul care ajunge pe ecranele de la noi în acest final de săptămână. Înainte să o joace pe Ingrid Bergman în filmul anunțat în curând, Jessica Chastain îi dă viață lui Molly Bloom în pelicula care a strâns deja aproape 3 milioane dolari numai din proiecțiile la festivaluri și prezentările limitate dinaintea premierei oficiale. Alături de Chastain, în distribuție sunt Idris Elba și Kevin Costner.

Alexandra Dinu privește încrezătoare din trailerul peliculei „Capcană mortală“ („Bullet Head“), în care Adrien Brody, Antonio Banderas și John Malkovich țin capul de afiș. Trei băieți răi dau de gard o spargere și se trezesc înconjurați de poliție într-un depozit. Cei mai rău pare să fie chiar cu ei în clădire. Cam așa sună povestea pusă pe ecran de Paul Solet, la un deceniu de când scurtmetrajul său de debut făcea să leșine spectatori la Sundance.

Săptămâna viitoare e 23 August pentru personajul jucat de Liam Neeson în „Pasager în trenul terorii“ („The Commuter“). Câte mici rugăminți ai îndeplini pentru 100.000 de dolari oferiți de o necunoscută prietenoasă în drum spre serviciu? Să zicem că nu e chiar Vera Farmiga interlocutoarea, dar ea îi interpretează rolul. Și mai e o problemă. Cât timp poate să treacă până când toată lumea din tren e în pericol? Nu de alta, dar asta e regula suspansului.

Jessica Chastain suceşte minţile celebrităţilor în „Jocuri secrete”

Sarcasm și istorie

Regizorul Alexander Payne este cunoscut pentru felul în care se joacă cu satira în povești sensibile. Asta face și în „Downsizing. Mini-oamenii“ („Downsizing“). Sursa tuturor relelor, suprapopularea, i-ar micșora efectele, dacă toate grijile își reduc dimensiunile. Pentru griji mai mici, și oamenii sunt pe măsură. Protagoniști sunt Matt Damon și Christoph Waltz. În fond, atunci când ai 13 cm cu totul, poți să bei destul de mult timp dintr-o singură sticlă de vodcă. Și așa se reduc toate cheltuielile.

Satira e și pentru James Franco terenul de joacă în „Un artist numit dezastru“ („The Disaster Artist“). Franco semnează și regia și joacă și rolul principal. Să faci cel mai prost film din lume nu e chiar la îndemâna oricui, iar eroul lui Franco, Tommy Wiseau, este considerat de mulți un fel de Orson Welles al filmelor proaste. Acum un deceniu și jumătate, acesta a cheltuit 6 milioane dolari pentru un film care a strâns numai 1.800 dolari în săli. Nu i-a ieșit omului succesul comercial, dar scenele în care s-a chinuit să țină minte replici și scenariul dat peste cap de forțări narative au ajuns obiectul unui adevărat cult de jur împrejurul lumii, faima datorată celui mai slab cineast fiind și ea, în felul ei, faimă.

Pe 19 ianuarie intră oficial în cinematografele românești „Darkest Hour. Ziua decisivă“ („Darkest Hour“), filmul în care Gary Oldman interpretează rolul prim-ministrului britanic Winston Churchill în momentele dificile în care Marea Britanie părea că va pierde Al Doilea Război Mondial. Regizor este Joe Wright, cunoscut pentru „Solistul“, „Remușcare” ori „Ana Karenina“.

Comedia în care oamenii se micşorează cu tot cu problemele lor vine pe 12 ianuarie

Tradiția familială

Dintre producțiile autohtone, drama regizată de Constantin Popescu atrage atenția. „Proroca“ îi are pe Bogdan Dumitrache și Iulia Lumânare în rolurile principale și cuplul perfect jumătate de film și traumatizat cealaltă jumătate s-a întors cu Premiul de interpretare de la San Sebastian.

„Pentru mine, a fost o experiență extraordinară. Pentru un actor, este o oportunitate foarte rară să întâlnești un așa scenariu, un personaj care are parte de o transformare atât de mare, de la o viață normală la abis, cu un cumul atât de variat de emoții și trăiri“, declara laureatul Bogdan Dumitrache.

În ceea ce privește dramele de familie, vedeta lunii intră pe ecrane pe 26. „The Killing of a Sacred Deer“ este noul film al lui Yorgos Lanthimos. Nicole Kidman și Colin Farrell duc de la un capăt la altul povestea părinților puși în fața unei alegeri strivitoare. Cine ar trebui să moară, ca să supraviețuiască tot restul familiei? „Ca în viață!“, ar spune pasionații de sarcasm. Ca în filmele lui Lanthimos, mai degrabă dacă ne gândim la traumele personajelor sale din filmele de până acum, toate venite din diferite genuri de dragoste, de la cea filială până la cea de cuplu.

Constantin Popescu reia analiza mediului familial

Ce zic vecinii

Din când în când, e bine să tragem cu ochiul și la cum arată reușitele cinematografice din țările mai apropiate de noi. Luna ianuarie vine cu ocaziile ideale pentru așa ceva. „Slava“ („Gloria“), filmul bulgăresc premiat anul trecut la TIFF, aduce în cinematografe aventura lucrătorului de la căile ferate pe care statul îl recompensează pentru cinste, dar încet-încet îi dă peste cap viața.

Din Ungaria vine „Banditul Whisky“, cu povestea lui  Attila Ambrus, jucătorul de hochei transilvănean care a evoluat în anii ‚90, dublându-și performanța sportivă cu jafuri în 27 de bănci maghiare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Tupa 152 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.