Floriile, între tradiţie şi modernitate

Intrarea lui Iisus în Ierusalim

Praznic împărătesc, sărbătorit cu o săptămână înaintea Sfintelor Paşti în toată Biserica Creştină, Floriile nu înseamnă numai ramuri de salcie şi măslin. Mulţimile l-au întâmpinat pe Iisus cu ramuri de măslin la intrarea triumfală în Ierusalim, dintr-un prinos de bucurie. An de an, acest semn al preaplinului biruinţei prevesteşte Paştele, înnoieşte sufletul. Sâmbătă, în toate bisericile ortodoxe, credincioşii poartă în mâini ramuri de salcie sau mâţişori. Floriile reprezintă termenul popular al sărbătorii, amintind de o veche serbare romană de la începutul primăverii, Floralia.

Începând din seara Duminicii de Florii, intrăm în Săptămâna Sfântă a Patimilor, care culminează cu Sfânta Zi de Joi, când a avut loc Cina cea de Taină, cu Vinerea Mare când a fost răstignit Iisus. Tot sâmbăta dinaintea Floriilor este dedicată comemorării morţilor. Ziua aceasta este numită şi Moşii de Florii sau Lazărul.

De Florii, la Palatul Mogoșoaia, debut de festival cu: “PianoImpro Show” și Flori de Murivale

Lucian Velciu

Duminică 1 aprilie 2018, de la ora 12.00, în debutul ediției a VII-a a Mogoşoaia ClasicFest, va avea loc un dublu eveniment în peisajul cultural românesc: Piano ImproShow și o expoziție excepțională Flori din grădina de la kilometrul 0.

Ineditul evenimentului organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi Asociatia Culturală Pro Valores, constă în faptul că muzica și pictura se vor întrepătrunde.

Șevaletele cu lucrări semnate de celebrul pictor Vasile Mureșan (Murivale), vor înconjura, chiar pe scena festivalului, pianul cu ajutorul căruia Lucian Velciu va propune o inedită și atractivă abordare a unor șlagăre ale muzicii clasice, dar și ale unor hit-uri rock, pop.

În Sala Scoarțelor a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, vor răsuna în aranjamente pianistice atractive piese din repertoriul: Clodplay, Queen, Pink Floyd, Michael Jackson, dar și opusuri imaginate de Mozart și Paganini, în timp ce spectatorii vor putea privi și explozia de culori imaginată de Vasile Mureșan (Murivale), atunci când florile l-au inspirat.

Pianistul Lucian Velciu a început studiul pianului la vârsta de 5 ani. A susţinut recitaluri pe diferite scene: Universitatea de Muzică Luxemburg, Sala Studio a Ateneului Român Bucureşti, Muzeul Naţional George Enescu, Muzeul de Artă din Constanţa, Palatul Mogoşoaia, Castelul Peleş, Sala Radio ş.a.

Lucian Velciu a participat la programul de perfecţionare din cadrul Colegiului Pro (1998-2001) şi la un curs de vară (iulie 2002) susţinut în Luxemburg de pianista Dana Protopopescu. Pianistul a câştigat laurii unor competiţii de gen: premiul al II-lea la Concursul internaţional de pian Carl Filtsch Sibiu – ediţia 1997, Premiul I şi Marele Premiu la Concursul Pro Piano – 2001, Bucureşti. A concertat în compania Orchestrei de Cameră Radio, a Filarmonicilor din: Ploiești, Oradea, Constanța, Arad. A fost invitat în emisiuni ale posturilor Radio România şi TVR, realizate de Iosif Sava, Rodica Sava şi Ivona Cristescu, iar după 1998 a susţinut recitaluri în emisiuni televizate la PRO TV.

Născut chiar pe 1 aprilie, în 1957, în Arcalia – Bistrița, Vasile Mureșan – Murivale, cum i se spune în lumea artiştilor, a absolvit în 1996 Academia de Artă “Luceafărul”, secția “Pictura”, profesor Theodor Moraru. A avut șansa să-l cunoască pe Corneliu Baba, care “l-a lăsat să fure meserie și mai ales din conduita de pictor artist”. Între 1998 si 2001 a fost asistent la Academia de Artă “Luceafarul” și din anul 2000 este membru titular UAP, Secția Multimedia.

A fost distins cu două premii UAP (2005 și 2013), un premiu internațional la Baugé în Franța (1997). A avut expoziții în SUA, la New  York, la Genova, în Italia, la Czestochowa, în Polonia. În țară aparițiile sale pe simeze au fost deosebit de apreciate: la Galeria Artei, la Kulturama Studio, Galeria TC Hanul cu Tei, Casa Vernescu, la Galeria UAP Bistrita și recent în luna februarie, la Galeria Căminul Artei din București. A făcut  7 filme, iar filmul  Rufe divine de Lucian Olteanu a luat Marele Premiu 7 ARTE.

Vin Floriile cu soare și soarele cu Florii

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează, pe 31 martie și 1 aprilie, târgul anual Vin Floriile cu soare și soarele cu Florii, eveniment ce marchează sărbătoarea intrării lui Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului, denumită în popor Floriile. Meșteri din toată țara vor veni la muzeu cu produse tradiționale românești – ii, icoane, ceramică, obiecte din lemn, flori, produse din gastronomia tradițională și multe altele –, amintind de târgurile de odinioară, care aveau loc în preajma sărbătorilor pentru ca marile praznice să-i găseasă pe oameni înnoiți.

În prima zi a târgului, pe 31 martie, vor avea loc ateliere interactive de încondeiere a ouălor, de împistrire cu mărgele sau de pictare a icoanelor. Atelierele vor avea loc începând cu ora 13:00.

De asemenea, târgul va cuprinde momente de cântec și dans, prezentate de îndrăgitul actor Nae Alexandru, precum și vernisajul Anuala de Artă Plastică și Religioasă a Asociaţiei Filială Artă Plastică Religioasă şi Restaurare a UAP din România, care va avea loc chiar în ziua de Florii, începând cu ora 14:00.

Duminica Vlăstarelor la Muzeul Ţăranului Român

Targul de Florii la Muzeul Ţăranului Român

Tradiţionalul Târg de Florii, care oferă posibilitatea vizitatorilor de a cumpăra diverse lucruri „meşteşugite cu sârg şi încărcate cu semne şi înţelesuri”, îşi aşteaptă oaspeţii de vineri până duminică, între orele 10,00 şi 18,00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

„Duminica cea de pe urmă din Păresimi sau din Postul mare este cunoscută sub numele de Florii, Duminica Floriilor sau Duminica Vlăstarelor. De peste 20 de ani, Muzeul Naţional al Ţăranului Român ţine această sărbătoare şi îşi aşteaptă vizitatorii, timp de trei zile, să vină la primul târg de meşteri de peste an. La Târgul de Florii participă încondeietoare, ţesătoare, cusătorese, împletitoare, olari, iconari, lingurari, pielari, rudari… meşteri vechi, care şi-au dovedit iscusinţa de-a lungul timpului şi care duc mai departe tradiţia meşteşugului lor. Veţi avea prilejul să-i întâlniţi şi să târguiţi o mulţime de lucruri frumoase, meşteşugite cu sârg şi încărcate cu semne şi înţelesuri”, informează instituţia gazdă.

Din Târgul de Florii de la Muzeul de la Şosea, vor putea fi procurate „ouă încondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramică, ţesături, jucării, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat şi multe altele”, dar şi „d-ale gurii”, precum cozonaci şi plăcinte, fel şi fel de dulciuri din Teleorman, turtă dulce de Harghita, miere de albine, polen şi propolis, ierburi de leac, pălincă şi dulceaţă”.

Târguri de Paște la București Mall și Plaza România

Produse pentru toate gusturile îi așteaptă şi pe clienții București Mall și Plaza România în cadrul târgurilor organizate cu ocazia Sărbătorilor Pascale, între 28 martie și 7 aprilie, zilnic, între orele 10.00 şi 22.00.

Expozanții au pregătit jucării, bijuterii, accesorii, dulciuri și obiecte tematice în spiritul Paștelui. Cei care caută cadoul ideal de Paște pot alege în ambele mall-uri dintr-o varietate de opțiuni, tradiționale sau moderne: eșarfe, portofele, puzzle-uri, decorațiuni, ouă încondeiate, icoane pictate manual, cozonaci și alte dulciuri.

La Plaza România, părinții vor găsi pentru cei mici jucăriile interactive squishy, la modă în anul 2018, iar doamnele și domnișoarele pot fi răsfățate cu diverse accesorii și bijuterii.

În Duminica Floriilor, la Teatrul Naţional pentru Copii „ABRACADABRA” este Sărbătoare!

Poveştile de Paşti cu Magicianul Marian Râlea

Acum 17 ani, în ziua de Florii, cortina Teatrului Național pentru Copii ABRACADABRA se ridica pentru prima oară, la Sala Atelier a Teatrului Național din București.

“În lumea de poveste a teatrelor dedicate copiilor apărea o nouă formă de joc teatral. Copiii au urcat pe scenă și s-au jucat de-a teatru’. Important a fost pentru noi ca cei mici să-și înfrângă teama și emoțiile și să participe, nu doar să asiste.

Anii au trecut, multe trupe de actori au îmbrățișat acest gest teatral, ceea ce face să ne simțim importanți și iată-ne în ziua de sărbătoare a Floriilor, la a 17-a stagiune.

Vă mulțumim că ați fost alături de noi cu dragostea și cu aplauzele voastre. Fără voi, dragi spectatori mici și mari, noi nu puteam să fim, să existăm”.

Copiii sărbătoresc Floriile la Teatrul Naţional pentru Copii

În această zi de sărbătoare copiii sunt invitaţi să se joace de-a Poveştile de Paşti.  Florile vor avea întâietate şi le vor cunoaşte poveştile, doar este ziua de Florii. Se apropie Sărbatoarea Învierii Domnului, cea mai mare sărbătoare de peste an a Românilor.  Această sărbătoare este legată de întreaga natură. Oare de ce tremură plopul? De ce plânge salcia? De ce se înroşesc ouăle? –  Poveşti pe care le vor afla în Sala Media a Teatrului Naţional, duminică 1 aprilie (nu este păcăleală!).

“Îi invităm pe toţi copiii care poartă nume de flori să ajungă la eveniment, pentru a le ura La mulţi ani. Celor care nu au timp să vină la teatru, le dorim o Sărbătoare frumoasă.

Regăseşte credinţa

Regăseşte speranţa

Regăseşte lumina din tine

Să întâmpinăm ÎNVIEREA DOMNULUI aşa cum se cuvine!”, urează Magicianul Poveştilor şi Asistenţii

Cunoscuta Venera Arapu la “Designers’Boutique”

Venera Arapu şi colecţiile sale inedite

București Mall susține designul românesc de fashion printr-o inițiativă unică în România: deschiderea Designers Boutique@București Mall Vitan, un pop-up store special care găzduiește gratuit cele mai noi colecții ale designerilor autohtoni. Primul autor prezent la Designers Boutique este apreciata Venera Arapu, ale cărei creații vor putea fi achiziționate până în 12 aprilie.

Designers Boutique va fi deschis timp de trei luni, până pe 15 iunie, și va găzdui gratuit, la fiecare trei săptămâni, colecția unui alt designer român de fashion. Pe lângă colecția nouă, în magazin vor fi și articole din colecțiile anterioare, cu discounturi. Mai mult, clienții București Mall vor primi gratuit câte un produs Douglas la fiecare achiziție.

Creaţiile cu aer proaspăt şi twist şic ale Venerei Arapu

Venera Arapu este un designer apreciat atât în țară cât și în străinătate, primul designer român prezent la Săptămâna Modei de la Paris, încă din anul 1999. De-atunci, colecțiile sale inedite și nonconformiste sunt prezente în magazine internaționale. Ultima sa colecție “este realizată în cea mai mare parte din bumbac și mătase cu accente corai și în nuanțe de albastru, are un aer proaspăt, dar cu un twist șic. Tehnologia digitală, devenită în timp semnătură pentru Venera Arapu, apare din nou ca o reprezentare a postmodernității”, conform descrierii brandului. Clienții vor avea ocazia să descopere această colecţie, disponibilă la nivel mondial în mediul online, în showroom-ul Venera Arapu, iar acum și în pop-up store-ul situat la parterul București Mall.

Încă de la deschiderea sa în 1999, București Mall a oferit bucureștenilor acces la unele dintre cele mai mari și mai populare branduri de fashion internaționale, precum și la branduri locale. Prin Designers’ Boutique pop-up store, București Mall pune în mod gratuit la dispoziția designerilor români un spațiu în care bucureștenii să poată descoperi, interacționa și achiziționa ce e mai bun în materie de design local.

Andreea Buga

Spring Spirit la Art Fashion Fair cu Andreea Buga

Art Fashion Fair este deschis sâmbătă 31 şi martie şi duminică, 1 aprilie, între orele 10.00 şi 19.00, în spațiul creative Qreator din Bulevardul Aviatorilor 8A, București. Deviza târgului este Arta se poartă. Spring Spirit pentru acest Art Fashion Fair!

Acuarelele Evei Cerbu în creaţiile Andreei Buga

“Intrați în lumea artei și a modei  pentru a descoperi măestria de a o purta. Alegeți materialele prețioase: mătase și catifea, pe care le-am imprimat cu cele mai spectaculoase acuarele ale artistei Eva Cerbu”, invită designerul Andreea Buga.

Descoperiți noua serie de tricotaje ARGOXJules în nuanțe vibrante din fibre prețioase de angora, cashmir și lână.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.