Generația obsedată de tehnologie care ignoră realitatea

Părinții au foarte multe responsabilități în ceea ce privește dezvoltarea unui copil. Poate cea mai importantă dintre acestea este creșterea unui adult responsabil. În prezent, copiii au o relație specială cu tehnologia, iar impactul acesteia asupra familiei din secolul al XXI-lea a provocat o dezintegrare a valorilor fundamentale care, cu mult timp în urmă, erau importante.

Un studiu al Fundației Kaiser din 2010 a arătat că cei mici folosesc tehnologia, în medie, 7,5 ore pe zi, 75% dintre aceștia au televizoare în dormitoarele lor, iar în 50% din cămine, televizorul funcționează neîntrerupt toată ziua.

Conversația în timpul cinei a fost înlocuită cu mâncatul în fața televizorului, iar conversațiile se desfășoară, în mare parte, în mediul virtual.  Potrivit psihologului Veronica Cristea, printre principalele efecte negative ale tehnologiei asupra copiilor se numără sedentarismul și suprastimularea mentală și senzorială, amâdouă fiind o modalitate de deconectare de la realitatea fizică.

„Prin gradul scăzut de mișcare al copilului ce stă mult timp jucându-se sau conversând online pe telefon sau calculator, există pericolul de diminuare a dezvoltării sale musculare, a abilităților motrice, a simțului de orientare, fiind predispus și la afecțiuni ce țin de coloana vertebrală, de postură. De asemenea, rata obezității la copii a crescut dramatic în ultimii ani, datorită mai multor factori, însă, lipsa de mișcare se știe că amplifică substanțial această afecțiune“, spune Veronica Cristea.

Astfel, copiii nu au suficient exercițiu fizic, mulți copii nu beneficiază de aer, soare și contact cu natura, care sunt indispensabile pentru dezvoltarea și funcționarea noastră echilibrată, preferând să își petreacă timpul liber în lumea virtuală.

Ce se poate face în acest sens?

Într-adevăr, tehnologia are și părțile sale bune. Aceasta susține într-un fel adaptarea la cerințele acestui mediu, prin dezvoltarea abilităților neuronale de scanare a informației în mod rapid și eficient. Însă, solicitarea capacităților mentale a crescut exponențial în ultimii 50 de ani, și, deși plasticitatea creierului este uimitoare, dacă nu există moderație și gestionare potrivită se poate ajunge la supraîncărcare și tulburări neuro-emoționale importante. Părinții trebuie să fie conțtienți de efectele tehnologiei în viața copiilor lor. „Stabilirea, prin colaborare, a unor limite de timp în care copilul să aibă acces la tabletă, telefon, computer. Oferirea propriului exemplu și a alternativelor mai sănătoase pentru a-și petrece timpul liber. Petrecerea timpului împreună cu copiii, în discuții și diverse activități creative. Încurajarea socializării concrete, față în față, prin participarea la jocuri, activități de echipă, sporturi, cercuri unde își pot crea prieteni noi. Excursii în natură fără acces la telefon (lăsat acasă sau în mașină). Folosirea tehnologiei cu orientare pe un scop: a căuta informații și materiale pentru a aprofunda anumite teme, a viziona un film educativ,  a căuta modele de inspirație în activitățile creative“, mai spune Veronica Cristea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Este visul Cupolei…
    De fapt e un vis deja devenit realitate…
    Cititi si recititi George Orwell…”1984″ …..

  2. Limitarea accesului si indepartarea tehnologiilor „$mart” fara fir (wireless) care asigura comunicare prin microunde care demoleaza sanatatea incepand cu alterarea somnului, …. conducand la tumori canceroase cerebrale, la gat, ureche, fata si pe unde mai „sta” in buzunar.
    Sigur ca nu in 3 zile dar o data ce copilul are acces se instaleaza dependenta si folosinta zilnica duce la acumularea stricaciunilor produse in corp.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.