Grecia şi Bruxelles-ul îşi dispută paternitatea crizei euro

În timp ce miniştrii europeni de Finanţe discută măsurile pentru salvarea economiei elene, premierul Papandreou acuză UE că a folosit Grecia pe post de cobai, iar germanii cer excluderea Atenei din zona euro.Moneda euro a atins cea mai scăzută valoare în raport cu dolarul din ultimele nouă luni, pe fondul lipsei detaliilor planului pus la cale de UE pentru salvarea economiei elene, în timp ce miniştrii de Finanţe ai statelor din zona euro s-au reunit luni la Bruxelles pentru a discuta despre măsurile ce vor fi luate în sprijinul Greciei.

Potrivit Reuters, summitul nu se va axa pe soluţia acordării unui împrumut şi nici pe găsirea unor măsuri concrete, considerate “premature” şi periculoase, pentru că ar da impresia unei situaţii critice la Atena. Astfel, Greciei nu îi vor fi impuse noi măsuri de austeritate până în martie, când se va face o nouă evaluare a situaţiei economice. Obiectivele stabilite până acum includ o reducere a deficitului bugetar de la 12,7% la 8,7% şi ajungerea la plafonul de 3% în cursul anului 2012. “Pentru 2010, Grecia şi-a luat deja angajamentele. Măsuri suplimentare vor fi luate doar pentru anii 2011 şi 2012”, a precizat pentru Reuters un înalt oficial european.

Statele zonei euro au respins până acum recurgerea la un împrumut FMI pentru Grecia, decizie care ar decredibiliza politica monetară europeană. Totodată, pârghiile FMI la Atena ar fi mult limitate faţă de cele de care dispune la Kiev, Budapesta sau Bucureşti, întrucât politica monetară a Greciei este decisă nu la Atena, ci la Banca Centrală Europeană de la Frankfurt.

În aşteptarea unor decizii concrete de la summitul de la Bruxelles, spiritele se încing în Grecia, dar şi în Germania, ţara care ar urma să suporte cea mai mare parte a unui eventual împrumut acordat Atenei. Cancelarul Angela Merkel se confruntă cu opoziţia din cadrul coaliţiei de guvernare faţă de o asemenea decizie. Totodată, un sondaj publicat duminică arată că majoritatea germanilor îşi doresc excluderea Greciei din zona euro, iar peste două treimi dintre respondenţi se opun acordării unui împrumut. De cealaltă parte, premierul socialist elen Georgios Papandreou a acuzat UE că a folosit economia Greciei pe post de “cobai” într-un experiment de testare a forţei zonei euro în raport cu cea a pieţelor financiare, relatează EUobserver. “Credibilitatea UE este suspusă acum unui test. Ea trebuie să-şi îndrepte greşelile comise faţă de Grecia”, a mai spus Papandreou într-o declaraţie adresată sindicatelor elene.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.