
Caz uluitor. Un bărbat din municipiul Botoșani a sesizat, prin apel 112, că i-au fost sustrași din contul bancar 1.000.000 de lei. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani au anunțat, miercuri, că, în urma verificărilor efectuate de polițiști, a reieșit că bărbatul a fost victima infracțiunilor de înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.
”Victima a fost contactată telefonic de un bărbat care s-a recomandat ca fiind reprezentant al Băncii Transilvania și care a întrebat dacă au fost autorizate mai multe tranzacții către platforme online. I s-a spus că de pe cardul său ar fi fost efectuate plăți neautorizate în valoare de 5.000 de lei, către o țară străină. Bărbatul a verificat contul și a constatat că nu lipseau bani”, au explicat polițiștii din Botoșani.
A doua zi, a fost apelat din nou, de pe un număr ce părea a aparține Băncii Transilvania, cel mai probabil creat prin metoda ‘spoofing’. De această dată, presupusul angajat i-a spus că datele sale bancare ar fi fost compromise de un angajat al băncii și că este necesară aplicarea unor ‘măsuri de securitate’. Sub acest pretext, victima a fost convinsă să instaleze pe telefon mai multe aplicații de tip remote-control, care i-au permis infractorului accesul la telefon și autorizarea unei plăți în valoare de 1.000.000 de lei către un cont Revolut.
În momentul efectuării tranzacției, victima a fost contactată de reprezentanții reali ai băncii, însă autorul, aflat încă în apel cu victima, i-a spus să nu răspundă, susținând că este vorba despre un robot automat. Apelul telefonic cu autorul a durat aproximativ trei ore și abia după acest timp timp victima a realizat că este înșelată.
Păi, dacă n-a avut mai mulți , nenorocitul,..
si chiar un milion? si sta saracul milion intr-un singur cont? fara dobanda? doar asa ca sa fie accesat sau cineva a gresit numarul de zerouri…
Borfasii se afla in banca ,altfel e imposibil!
Postează ceva împotriva curentului pe platforme sociale și imediat se găsește cineva care să te identifice și să te ia la întrebări.
In schimb, furi 1 milion de lei prin înșelăciune și nu se întâmplă nimic. Detaliile contului unde au fost transferați banii sunt cunoscute, numărul de mobil și locația autorului, la fel.
Toate acestea sunt menite sa creeze un climat de insecuritate care sa promoveze cipul ca metoda sigura de plata. Scanezi mana sau irisul, aparatul te detecteaza ca obiect cibernetic nr. 278.987 si totul e in regula. Doar ca daca nu esti vaccinat sau daca ai criticat guvernul nu-ti mai da banii…
Furaciunea in complicitate cu banca! În primul rând, banca trebuia să îl notifice prin SMS despre această acțiune online chiar daca a avizat personal inconștient, furaciunea și totul rămânea în paguba băncii. Trebuia, pentru că e o sumă uriașă pentru România, sa fie invitat la banca pentru confirmare transfer! Inca ceva, banca nu are voie legal sa transfere sumele in mai puțin de 30 zile calendaristice firmei încasatoare! Daca au trecut 30 zile, păgubit 100%, daca au transferat/achitat suma uriașă într-un timp foarte scurt 3-5 zile fara a notifica prin SMS clientul proprietar al contului, înseamnă că e in complicitate cu angajații băncii! Aceste repere sunt baza la tot ce trebuie să facă omul, am trecut prin asta cu câțiva ani în urmă! Daca nu se mișca din rămâne totul pe spatele poliției fara a presa puternic prin telefoane în fiecare zi și chiar doua pe zi banca, cam rămâne păgubit clientul. Poate va reuși să recupereze banii dar va dura cel puțin 3-6 luni cu insistente prin telefon.
Victima, complice la propria-nselaciune. Morala: prost fudul.
sunt vinovati si clientii ca raspund la telefon la orice apel necunoscut…sunt bombardat de telefoane din jud. Ilfov nu inteleg de unde au numarul, a fost de pe o cartela orange transferat la DIGI, cumva DIGI sau Orange si-a vandut baza de date?
Este vina bancii. La sume foarte mari o banca devine suspicioasa si-l atentioneaza pe client intarziind plata pana la obtinerea confirmarii.