Iliescu greşeşte socotelile atunci când cere debarcarea lui Băsescu

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu visează la debarcarea marinarului de la Cotroceni, deşi uită practic de procedurile constituţionale dificile şi de interesele politice care ar îngreuna dezideratul major al partidelor de opoziţie şi al celei mai mari părţi a populaţiei de schimbare a lui Băsescu.

În cadrul Comitetului Executiv al PSD de luni, de la Palatul Parlamentului, Ion Iliescu ar fi cerut imperativ ca PSD să aibă în vedere ca ţel final suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi apoi schimbarea lui prin alegeri prezidenţiale anticipate.

„După anticipate parlamentare, trebuie să ne gândim la anticipate prezidenţiale. În 2007 ne-am grăbit cu suspendarea preşedintelui şi asta i-a dat o nouă forţă. Acum situaţia e alta… Populaţia e sătulă de Băsescu… trebuie să grăbim alternanţa la guvernare”, le-ar fi spus Ion Iliescu colegilor săi de partid, potrivit blogului pesurse.ro, aparţinând jurnalistului Iosif Buble.

De la dorinţă la putinţă este, însă, cale lungă. Grăbirea alternanţei la guvernare, aşa cum o vrea Iliescu, prin căderea guvernului Boc şi provocarea alegerilor anticipate, urmate de formarea unei noi majorităţi şi de suspendarea şefului statului de către Parlament şi, în final de reuşita referendumului, este destul de dificilă.

În primul rând, chiar dacă guvernul Boc va cădea în urma unei moţiuni de cenzură, lucru care s-a mai întâmplat de altfel fără niciun efect, procedurile constituţionale de urmat în acest caz sunt interpretabile, Traian Băsescu nefiind obligat să dizolve parlamentul. Articolul 89 din Constituţie spune că „după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”. Deci, preşedintelui i se lasă o portiţă deschisă pe care Traian Băsescu a folosit-o după bunul său plac, drept dovadă fiind prezenţa în fruntea guvernului tot a lui Emil Boc, demis de Parlament prin moţiune de cenzură.

În al doilea rând, nici parlamentarii actuali nu vor fi de acord să se ajungă la alegeri anticipate, pentru a nu-şi pierde fotoliile de deputaţi sau senatori. PDL, UDMR şi parlamentarii independenţi aflaţi la Putere nu vor să piardă guvernarea şi nu vor accepta soluţia anticipatelor. Nici liberalii nu au de gând să predea, prin alegeri anticipate, puterea PSD, partid aflat în fruntea preferinţelor electoratului în sondajele de opinie actuale. Nici măcar aleşii social-democraţi nu vor cocheta cu ideea anticipatelor, mai ales că majoritatea au ajuns în Parlament promovaţi de un alt lider de partid, Mircea Geoană, aflat acum în dizgraţia actualului preşedinte al PSD.

În acelaşi timp, dacă, prin absurd, Băsescu va fi suspendat a doua oară, Mircea Geoană va prelua şefia interimară a ţării, lucru de neacceptat de către Victor Ponta, care îl dorea schimbat din funcţia de preşedinte al Senatului.

De altfel, Ponta a făcut abia astăzi prima declaraţie explicită privind suspendarea şefului statului, el evitând să se pronunţe de o manieră clară asupra acestui subiect de-a lungul timpului, atunci când a fost chestionat de ziarişti.

„Bătăliile cele mai vizibile, esenţiale, le vom da în această toamnă, în Parlament. Ceea ce vom putea să schimbăm cu adevărat, vom schimba în Parlament: trebuie să dăm jos guvernul Boc, să spijinim un guvern care să oprească aceste măsuri ale guvernului Boc şi să pregătească alegerile anticipate”, a spus Ponta, după întâlnirea cu grupurile parlamentare PSD.

Întrebat dacă s-a referit la o eventuală suspendare a şefului statului, în cazul în care Traian Băsescu nu va respecta voinţa Parlamentului, Ponta a precizat că nu a ascuns niciodată acest lucru.

La constatarea exprimată de un jurnalist, potrivit căreia s-a ferit să răspundă explicit pe acest subiect, Ponta a precizat că a făcut acest lucru pentru că nu doreşte să vorbească, în general, ca politician, cu „dacă şi cu parcă”.

Nu în ultimul rând, procedurile constituţionale, urmate pas cu pas, ar împinge ipotetica suspendare a preşedintelui Traian Băsescu şi referendumul de aprobare a deciziei de supsendare de către Parlament, undeva spre sfârşitul anului 2011 – începutul anului 2012, mai ales că trebuie formată o nouă majoritate, prin negocieri intense, în urma alegerilor parlamentare anticipate şi nu la termen, în 2012.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.