În top, la obezitate infantilă! Educaţie nutriţională, în școli?

„Suntem în topul ţărilor cu rate alarmante de obezitate infantilă, ceea ce reprezintă o problemă gravă pentru generaţia viitoare”, spune  Gabriel Toncean, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS) România.

Toncean a pregătit un proiect potrivit căruia ar urma ca în școli să fie introdusă educaţia nutriţională și spune că a discutat deja cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi cu secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Kallos Zoltan pe acest subiect.

„Din cauza stilului de viaţă al copiilor din România, a creşterii alarmante a obezităţii infantile şi a factorilor sociali implicaţi, a sedentarismului şi consumului de alimente procesate, consider că este absolut necesară introducerea unei discipline noi de educaţie nutriţională în şcoli, cel puţin la nivel gimnazial, pentru clasele V-VIII. Această disciplină, indiferent de cum se va numi, va avea ca scop să îi înveţe pe copii să se hrănească corect şi să adopte un stil de viaţă sănătos. Profit de această ocazie pentru a vă spune că acest proiect de suflet va fi în scurt timp depus oficial şi sper să devină realitate”, a scris Gabriel Toncean, pe Facebook.

Vicepreşedintele ANS a precizat că a fost formată o echipă dedicată acestei cauze, alcătuită din mai mulți  specialişti  

„Obiectivul nostru major – introducerea acestei discipline noi de educaţie nutriţională în şcoli, la nivelul gimnazial – trebuie finalizat, implementat fie ca materie de sine stătătoare (cazul ideal), fie ca modul de studiu în cadrul orelor de sport sau ale unor discipline conexe. Sănătatea şi educaţie nutriţională a copiilor noştri sunt esenţiale pentru viitorul nostru ca naţiune. Cu sprijinul vostru, al tuturor părinţilor şi factorilor de decizie din România, putem să aducem această schimbare şi să ne asigurăm că tinerii noştri cresc puternici şi sănătoşi”, a conchis Toncean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

15 Comentarii

  1. Cum sa nu fii daca se importa orice mizerie ca hrana, adica, in absolut toata hrana importata exista euri care distrug imunitatea si evolutia organismului uman? Oare cine au aprobat prin lege aceasta distrugere a organismului uman in Romania, a acestor diete?

  2. …pe mine ma alergau parintii la 11 seara sa ma bage in casa…transpirat, prafuit dupa alergatura de peste zi, fotbal, turca, lapte gros, sotron, elastic, coarda, antrenament la canotaj, arte martiale, sarit peste mese…am facut sport gratuit, duminica, la fotbalul din curtea scolii apareau niste inutili-bosorogi-pe marginea terenului…cand terminam, ziceau:eu sunt de la dinamo, steaua, rapid…vino maine cu tac’tu la club…asa am avut campioni, valori…fara burger, fara kfc…sport, gimnastica in pauza, chiar si la locul de munca…comunism curat…acum parintele ii pune tableta in mana pruncului pt a scapa de el…urmarile sunt mai mult decat previzibile…

  3. NO,NO,NO! DA CUM RĂMÂNE CU CEI DOUĂ MILIOANE DE COPII CARE SE CULCĂ FLĂMMÂNZI? ORI FOAMEA ÎNGRAȘĂ?

  4. Excitoxine ca aditiv alimentar si in vaccinuri cum este glutamatul monosodic, aspartamul, antibioticele, ftalatii, lumina albastra sunt printre principalii vinovati pentru obezitatea epidemica pe langa nutritia dezastruoasa. Exercițiile fizice NU ajuta pe cineva sa slabeasa. Sunt utile pentru cresterea temporara a circulatiei care ajuta la procesul de detoxifiere, poate construi forta si rezistenta, dar sunt inutile pentru reducerea excesului de greutate. Expunerea timpurie la doze mari de excitotoxine ar putea sa produca o serie intreaga de tulburari mai tarziu in viata, cum ar fi obezitate, tulburari de crestere, probleme endocrine, dificultati de somn, probleme emotionale, inclusiv furie episodica si patologii psiho-sexuale. Obezitatea indusa de MSG este caracterizata printr-o preferinta pentru carbohidrati si o aversiune pentru alimente mai hranitoare. Interesant este ca graul este cultivat cu o asemenea intensitate atunci cand exista boabe mai bune de mancat. De asemenea, graul nu contine B17, un factor important in combaterea cancerului. Deoarece graul este o specie hexaploida, produsul secundar a trei plante stramosi devenind una, cu nu mai putin de 6 seturi de cromozomi si de 6,5 ori mai multe gene decat se gasesc in genomul uman, este capabil sa produca nu mai putin de 23.788 de proteine ​​diferite – un fapt pe cat de uimitor, pe atat de deranjant pentru ca oricare dintre acestea ar putea incita o reactie imuna negativa in organismul uman.

  5. Intestinul uman, in special, gazduieste miliarde de bacterii, dar se cunosc putine lucruri despre acest ecosistem ascuns. Luati Helicobacter pylori, un bug care se afla în intestinul uman de cel putin 58.000 de ani, o bacterie asociata cu un risc crescut de ulcere si cancer gastric. Multi medici se grabesc sa prescrie antibiotice pentru a-l ucide chiar si atunci cand pacientul nu are simptome. S-a descoperit ca stomacul se comporta diferit dupa ce o cura de antibiotice distruge rezidentul H. pylori. Dupa masa, nivelurile de grelina, un hormon al foamei secretat in stomac, ar trebui sa scada. Dar la subiecții fara H. pylori, cantitatea de grelina din sange a ramas constanta, in esenta spunand creierului sa continue sa manance. Mai mult decat atat, o cantitate de antibiotice in doze similare cu cele administrate copiilor pentru a trata infectiile urechilor si gatului – ceea ce este suficient pentru a ucide H. pylori la multi pacienți – au avut ca rezultat cresteri semnificative ale grasimii corporale, chiar daca dieta a ramas aceeași. (Intr-adevar, fermierii au administrat de multe antibiotice animalelor pentru a promova cresterea in greutate fara a creste aportul caloric.) Este intrigant si cu totul posibil ca in viitor sa obtinem un cocktail de tulpini si specii de bacterii pentru a repara daunele colaterale pe care antibioticele si alte practici le-au adus ecologiei noastre interioare.

  6. Orele astea ar trebui introduse pentru părinți. De fapt dacă aceștia ar fi deprins obiceiul enervant de a citi nu ar fi necesare nici un fel de cursuri de nutriție.

  7. Obezitatea n-are de-a face cu mâncarea, ci, între altele, cu stress-ul. @trol prost 30 SEPT. 2023 LA 9:44 si 30 SEPT. 2023 LA 10:57: exact.

  8. io DIN 2004 POSTEZ CU hARNICIE patriotica …:) adica NAIVA … 🙂

    De TOATE.
    Intre Altele despre ATCUL Alimentr la Sanatatea Bobouenilor, BAZA, totusi, a NATIUNII.

    Copiii ACTUALI, Obezi in Prostie au Parinti care erau Copii acum 20 de Ani.

    NU au facut-o pentru ca ADICTIA de DULCIURI este IDENTICA cu Adictia de DROG.

    De la DULCIURI de surpa TOT in Corp !
    Am observat asta pe oPopulatie Asiatica, incepand din 2008.
    NU aveau Grasani absiolut deloc.

    ACUM au inceput COPIII lor si urmeaza accelerat SI Adultii.

    Isi baga ZAHAR in TOATE Mancarurile.

    Personal, Io si TOTI Copiii mei am scapat, pentru ca au STIUT de Fria BATAII vis a vis de DULCIURI.

    TOATE Fructele AU DULCE in Dansele.
    LAPTELE are si Dnsuu’ dulce, in Dansuu’ LACTOZA.
    Etc.

    NU mai este nevoie de ALTCEVA DULCE.

    Nici FRUCTELENU se consuma inPROSTIE, ca FRUCTOZAda Ficat GRAS, la fel ca si Alcoolul.
    Pana la SUBTILITATI cu Grelina, Helicobater Pilori, etc.

    NU va mai labaratati la DULCE !
    Fructel consumate cu MASURA au SIAlte Cestii, Vitamine, Oligoelemente.

  9. O propunere absolut tâmpită.

    Mai bine să-i ínvețe în şcoli educație rutieră, măsuri de prim-ajutor, reguli de comportament, cum să se ferească de necazuri, ce pățesc dacă se droghează etc. Graşi au ajuns din cauza părinților, care i-au hrănit cu porcării din borcănele în loc să le dea biscuiți cu măr ras, dimineațacu nelipsitele cerale cu lapte, că aşa au văzut prostovanii la americani, ceea ce e o crimă alimentară pentru copii, nu-i lasă să alerge că transpiră şi pot să cadă, ceea ce ar fi o tragedie, de la 1 an le pun tableta în brațe şi tot aşa.
    Iar doctorii pediatri sunt nişte nenorociți şi criminali. Le dau părinților doar sfaturi alimentare proaste, le îndoapă copiii cu antibiotice şi suplimente şi le fac sănătatea şi imunitatea praf.

    Şi e intenționat, ca să-i facă pe copiii de azi, adulții de mâine, clienții abonați ai BigPharma pe viață!

  10. @vanatorul de troli si crezi ca daca pe vremea ta existau tablete nu stateai si tu pe ele??? iar daca strazile ar fi fost pline de masini ca acum unde mai jucai fotbal, sotron, cucii si altele? cat despre alimente ce sa mai zicem, daca gaseai o ciocolata sau un suc era o mare sarbatoare!! sau daca ceasca ar fi avut berea cu garantie 12 luni nu ti-o dadea in locul aleia de atunci care avea 9-12 zile si era mult mai sanatoasa ca si celelalte alimente de altfel?? fiecare generatie cu problemele ei!!!

  11. …pt goguta…fara suparare, am avut un porc pe numele nick-ului tau, a iesit o slanina axcelenta din el…ai dreptate, probabil as fi stat si eu pe tableta daca, spre deosebire de tine, as fi avut parinti idioti…functionalule-imi pun capul la bataie spunand ca esti tanar si nelinistit-eu am deschis ochii pe pepsi in cofetarii, 2,5 lei sticla, un pret enorm, luxul se plateste…am precizat, fotbal jucam in curtea scolii, o dacie costa 76000 lei, aveam parcare de 40 locuri si 6 masini…da, aveam ciocolata rom, licenta a luat-o un arab acum, inclusiv fabrica-o gasesti pe viilor 13/15-si bravo lui, mi-a salvat copilaria, a pastrat reteta, de neuitat gustul…si da, iti dau dreptate iar…garantia-cum spui, din nou, eronat, inca un semn ca esti functional-era scurta intrucat produsele erau pe natural, sa ma exprim in conformitate cu sinapsele tale…si nu, ceasca nu mi-ar fi dat otravurile pe care le inghiti tu astazi-cresterea termenelui de valabilitate pe corect-pt ca nu era nevoie…se producea calculat, nu se prea risipea…ai cas la gura, mentorii tai sunt lgbt-isti…nu mai hali orice…

  12. @vanatorul de troli, daca ai fi mai modest ai fi și mai deștept, sau bătrânețea ți-a luat mințile. Ți-am dat un indiciu in comentariul meu sa vezi că am prins și eu vremurile alea, da tu ești mare vânător, eu doar goguta, se pare că ai îmbătrânit degeaba. ai învățat doar sa jignești. atât.

  13. Statisticile spun altceva dar cine stie ce urmareste acest vicepresedinte

  14. Așa cum s-a mai scris, nu nutriția este cauza obezității, ci lipsa de mișcare! Un copil folosește alimentele pe care le consumă pentru supraviețuire (metabolism de bază), pentru mișcare/învatare (metabolism energetic) și, în final, pentru creștere (metabolism intermediar). Ceea ce nu este folosit pentru acestea este depozitat sub formă de grăsime. Dar majoritatea copiilor grași slăbesc în timpul adolescenței, când creșterea este intensă. Apropo, poate ar trebui să le luăm telefoanele și altele asemenea și să-i punem să facă sport, să muncească și să învețe până la oboseală!

  15. Asa cum s-a mai scris, si nutritia este cauza obezitatii. Aditivii ALIMENTARI, sunt parte din piramida alimentara, fortata de codexul alimentar aliniat cu cerintele ONU, interesele globaliste de resetare transhumanista. Aceasta piramida alimentara este caracterizata de: nutritie scazuta, lipsa energiei vitale (cititi despre miscarea moleculara in organic vs modificat genetic), otravuri, cruzimea fata de animale, este mortala pentru animale, este fatala micilor fermieri (la propiu, in India a fost o epidemie uriasa de sinucideri) si profund daunatoare mediului. De fapt, consecintele incurajarii publicului sa manance atat de multe cereale rafinate, pe care organismul le proceseaza ca pe zahar, sunt absolut infricosatoare pentru sanatatea umana. Vasta industrie biotehnologica alimentara procesata este in permanent razboi cu natura, incercand continuu sa manipuleze, sa copleseasca si sa cucereasca. Agricultura ecologica este totul despre armonie si vindecare, cea non-organica despre ascendenta chimica si control.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.