Au murit așteptând un transplant de plămâni

Indiferența autorităților ucide din nou

Pare că joaca autorităților cu viețile noastre nu mai ia sfârșit. Iar bolnavii sunt cei din linia întâi, cei de care își bat joc cel mai mult. De data aceasta, este vorba despre bolnavii care au nevoie de un transplant pulmonar. La Spitalul „Sf. Maria“ din Capitală, singurul centru din țară acreditat, nu s-a făcut nicio operație de transplant, deși în urmă cu 10 luni ministrul Bodog făcea promisiuni. Din păcate, s-a rămas la acest stadiu: de promisiuni.

Și în tot acest timp cel puțin doi oameni au murit așteptând salvarea care să le redea viața. Adică au murit cu zile. Centrul de transplant pulmonar de la Spitalul „Sf. Maria“ a fost acreditat acum 3 ani. Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a cerut sistarea oricărei operații de transplant pulmonar, pentru că Centrul nu îndeplinea condițiile de deplină siguranță pentru efectuarea unor astfel de intervenții.

La „Sf. Maria“ nici acum nu se fac operații

Noul ministru, Florian Bodog, a anulat practic decizia lui Voiculescu, contrazicându-l, iar în martie 2017 a semnat și finanțarea Centrului. Câteva luni mai târziu, au fost cumpărate substanțele care lipseau, iar chirurgul Igor Tudorache a obținut din nou avizul de liberă practică și poate opera în România. Tot în urmă cu 3-4 luni, reprezentanții Spitalului „Sf. Maria“ anunțau cu surle și trâmbițe că activitatea de transplant din spital se poate relua.

De atunci până acum niciunul dintre pacienții care au nevoie de transplant pulmonar nu a fost operat. Surse din cadrul spitalului spun că nu s-ar fi făcut niciun transplant pentru că nu ar fi existat plămâni sănătoși care să poată fi transplantați. În luna ianuarie ar fi fost trei situații de donare de organe, de la Spitalele Elias, Universitar și Floreasca. Plămânii nu au fost însă recoltați, spun sursele, pentru că erau însămânțați cu microbi. Alți donatori în România nu au fost găsiți, iar medicii spun că numărul lor a scăzut de la un an la altul. Patru pacienți au murit așteptând un transplant, spune fostul ministru Vlad Voiculescu.

În prezent, pe lista de așteptare sunt patru pacienți și alți trei sunt în investigații medicale pentru a fi incluși pe aceeași listă a spitalului. Iar Agenția Națională de Transplant spune că numărul bolnavilor care au nevoie de o astfel de operație este mult mai mare.

De ce se tem autoritățile

Pentru a avea acces la mai multe organe care să poată fi transplantate, ar trebui să fim membri într-un organism în care țările se obligă să se ajute reciproc. Unul este Eurotransplant, cu care avem deja un acord. „Teoretic, România ar putea apela la Eurotransplant pentru a avea acces la plămâni. Dar pentru a avea un acord solid cu Eurotransplant trebuie să ne raportăm toți pacienții cu toate transplanturile și să dăm noi toate organele pe care le putem da. Ca să fim membri deplini ai Eurotransplant, trebuie respectate toate regulile și trebuie să analizăm. Noi milităm pentru transplantul în țară, pentru a da accesibilitate mai multor pacienți“, explică Radu Deac, director executiv al Agenției Națională de Transplant.

Nu știm exact la ce fel de analiză se referă prof. Deac, dar e clar că autoritățile române se gândesc de prea mult timp dacă România să fie sau nu membru deplin al Eurotransplant. Surse din cadrul Ministerului Sănătății spun că ar fi vorba chiar și despre piedici birocratice și chestiuni legate de transparența sistemului.

De ce nu se vrea intrarea în Eurotransplant

Temerea reprezentanților Agenției Naționale de Transplant este că odată intrată în Eurotransplant, România nu ar mai avea control asupra organelor pe care le recoltează. Că vom trimite în Occident organe, în defavoarea pacienților români. Numai că „nu, nu am trimite la Eurotransplant un organ care ar putea fi transplantat în România. Regula Eurotransplant este aceea că doar acele organe care nu pot fi transplantate într-o anumită țară salvează pacienți din altă țară.

Singurul motiv pentru care nu s-a vrut intrarea în Eurotransplant este obligativitatea fiecărei țări să asigure un sistem transparent, obiectiv, cu reguli clare de alocare a organelor“, a declarat Vlad Voiculescu pentru Pro TV. Eurotransplant este cea mai mare dintre cele trei rețele europene de coordonare a transplantului. Fiecare stat european este inclus într-una. În România autoritățile se mai gândesc, iar în tot acest timp, bolnavii suferă crunt și apoi mor cu zile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Ati ajuns sa va uitati in gura lui Voiculescu, marele tehnocrat care impreuna cu Achimas-Cadavru a facut c… praf. Dece n-au rezolvat ei problema, sau nu le-a dat voie Ciolos?

    • Pentru ca dnul Voiculescu a trebuit sa faca curatenie, intotdeauna incepi cu curatenia in sistem di a inceput cu un peste mare ca Lucan. Sa cureti tot rahatul iti ia timp si vointa politica. Voiculescu a inceput asta..Vorbesti sa te afli in treaba, sau esti postac PSD?! Casca ochii in jurul tau, inainte de a vorbi..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.