Criza imunoglobulinelor, departe de a fi rezolvată

Pacienții mor, promisiunile continuă

imunoglobulina, criza

După ce o femeie a murit pentru că statul român nu a fost în stare să-i asigure medicamentul vital, nici acum imunoglobulina nu a ajuns la toți cei care au nevoie de aceasta. Și asta, în ciuda nenumăratelor promisiuni făcute de Ministerul Sănătății. Ba, mai mult, medicii trag un semnal grav de alarmă: viețile a aproape 100 de copii sunt puse în pericol din cauza lipsei de imunoglobulină, iar un adolescent a încercat să se sinucidă. Nici în ceasul al doisprezecelea, Guvernul nu găsește o soluție rapidă. Promite însă că săptămâna viitoare va adopta o OUG pentru suspendarea pe termen limitat a taxei de clawback pentru produsele din plasmă. Din nou, o promisiune.

La Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului din București există copii cu imunodeficiență. Unii dintre ei au nevoie de Intratect, medicamentul care-i protejează. Unii primesc doze micșorate, alții mai așteaptă. Imunologii de la Institut au micșorat dozele pentru pacienții stabili, ca să aibă rezerve pentru urgențe. „În loc să vii o dată pe lună la spital, trebuie să vii o dată pe săptămână. În loc să stai la perfuzie 3-4 ore, trebuie să stai 12-16 ore. Pot apărea orice fel de probleme“, explică de. Alexis Cochino, specialist în imunologie și alergologie.

Un adolescent a încercat să se sinucidă

Medicul pediatru imunolog Alexis Cochino spune că viețile a aproape 100 de copii sunt puse în pericol în acest moment din cauza lipsei imunoglobulinei de pe piața medicamentelor din România. Într-un interviu pentru Europa FM, medicul a izbucnit în lacrimi. Acesta spune că unul dintre adolescenții pe care îi are în grijă a încercat să-și ia viața, disperat de lipsa tratamentului. Există, pe imunologie pediatrică, aproximativ 100 de copii a căror viață este pusă în pericol în acest moment. Unii dintre ei sunt internați în spital, cu boli grave. Dacă nu vor ajunge azi, acum, medicamentele, riscă să-și piardă viața. Și mulți alții sunt în situații similare, deși încă nu la fel de grave. Sunt adolescenți, dintre copiii mai mari, care aud toate discuțiile. Simțind agitația noastră și a părinților și disperarea, unul a încercat să se sinucidă și celălalt vrea să facă același lucru. Îmi pare rău (în lacrimi), cam asta e situația în pediatrie.

Avem un medicament. Dar degeaba

Compania Națională Unifarm a livrat, în urmă cu trei nopți, peste o mie de doze de imunoglobulină, comandate de mai multe spitale din țară. Dar dozele nu sunt recomandate pentru imunodeficiență primară. Este vorba despre pentaglobin, recomandat doar în septicemii. Acesta nu poate însă înlocui Intratectul, medicamentul care trebuie dat preventiv celor cu imunodeficiențe primare. „Pe noi, pe pacienții cu imunodeficiențe primare, nu ne ajută în niciun fel. Am primit o listă de 5-6 pacienți. Unul singur, un pacient din Oradea, a primit imunoglobulina din dozele de urgență promise. În cazul în care nu își primesc în viitorul apropiat tratamentul, decesul doamnei de la Alba Iulia va fi doar un prim deces dintr-un lung șir“, spune Otilia Standa, vicepreședinte al Asociației pacienților cu imunodeficiențe primare.

Cine-i de vină, până la urmă?

O femeie a murit, iar un băiat a încercat să se sinucidă. Din cauza unor medicamente de a căror lipsă se știa de anul trecut. De ce fiolele care îi puteau salva viaţa nu au ajuns la femeia din Alba? Ministerul Sănătăţii spune că anchetează. Birocratul din sistem care nu a făcut legătura între spitalul care avea imunoglobulina şi cel în care se afla pacienta ar trebui să răspundă penal. În acest timp, criza rămâne valabilă în restul ţării.

Iar din 31 octombrie, când Bodog susţinea că s-au cumpărat 6.000 de doze, până pe 24 noiembrie, ministerul a tot anunţat noi amânări. Luni dozele vitale ar fi trebuit să ajungă la spitale. Realitatea însă este alta. Pacienții spun fie că nu primesc toată doza de care au nevoie, fie că nu o primesc deloc. Unui domn din București i s-a spus că ieri a fost ultimul pacient care a primit tratamentul, că pentru ceilalți nu mai este. Cine decide în acest caz, cine trebuie să trăiască și cine să moară, dacă dozele nu sunt niciodată suficiente?

Măsură târzie

În ceasul al doisprezecelea, „s-a hotărât că săptămâna viitoare se va propune o ordonanță de urgență pentru suspendarea pe timp limitat a taxei de clawback pentru produse din plasmă, ceea ce i-a făcut pe distribuitorii producătorilor să promită că asta îi va readuce pe piață. Cel mai rapid, se pare că chiar din această lună, unul dintre distribuitori va aduce 900 de flacoane, ceea ce înseamnă că ar trebui să acopere necesarul pentru cel puțin o lună pe imunodeficiențe și urgențe majore, urmând ca din ianuarie să fie aduse cel puțin 2.000 de flacoane de același distribuitor, din februarie, martie, să mai intre un distribuitor, iar din iunie, încă doi. (…) Deci veștile sunt bune, dacă vor fi aceste angajamente şi vor fi respectate“, a declarat medicul Alexis Cochino. La întâlnirea de la Guvern au participat premierul Mihai Tudose, ministrul Sănătății, Florian Bodog, reprezentanți de la ANM, Unifarm și CNAS, precum și reprezentanți ai distribuitorilor de imunoglobulină.

Moartea doamnei Maria M.

La Sibiu, femeia de 69 de ani este internată 10 zile, fără imunoglobulină. Este mutată la spitalul din Alba Iulia, unde stă alte șapte zile, fără imunoglobulină. Cazul este raportat la Ministerul Sănătății și este trecută pe lista de urgențe. La spitalul din Cluj-Napoca se identifică doze de imunoglobulină, dar nu este cea potrivită femeii. Pe 2 decembrie, femeia moare, în timp ce ministrul Sănătății afirmă că 1.700 de doze sunt direcționate către cei care au nevoie de urgență.

Promisiunile guvernanților

31 octombrie – ministerul cumpără 6.000 de doze

1 noiembrie – 900 de doze vor fi livrate în noiembrie

9 noiembrie – vin dozele într-o săptămână

24 noiembrie – 1.700 de doze sunt în spitale

4 decembrie – în următoarele două săptămâni vor ajunge în țară 900 de flacoane de Intratect (100 ml), 6.000 de flacoane de Pentaglobin (50 ml) și 4.000 de flacoane de Pentaglobin (100 ml)

6 decembrie – Guvernul promite că săptămâna viitoare OUG pentru suspendarea pe termen limitat a taxei de clawback pentru produsele din plasmă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Un Stat criminaal, Guvernanti IRESPONSABILI, preocupati doar de propriile INTERESE, DELOC de Cetatenii care i-au votat.
    Rusine, asa ceva NU s-a intampla in Romania nici imediat DUPA ’89.
    Guvernarea Dragnea-Tariceanu e guvernarea penalilor DISPERATI sa nu ajunga la puscarie!
    Rusine, criminalilor!
    Cotidianul, va rog ssa dati coiemntariul!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.